De Elvira Gheorghiță,

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor și unităților medicale mobile, unități care să contribuie la creșterea accesului populației adulte și copiilor din zonele defavorizate la servicii medicale de specialitate.

Aceasta nu este o ideea nouă, ci este cuprinsă în Legea sănătății din 2006, dar niciun ministru nu a pus-o în aplicare.

Ideea este bine primită de cei care ar vrea să se implice în organizarea unor astfle de unități mobile, numai că sunt animite cerințe greu de realizat, cum ar fi,  apă caldă curentă.

Potrivit proiectului, cabinetul sau unitatea medicală mobilă va avea în componența minimă: sală de tratament, minim 6 mp, spațiu de depozitare 1 mp, compartiment destinat recoltării de probe, după caz, aparatură pentru sterilizarea instrumentarului, după caz, instrumentar, chiuvetă dotată cu apă curentă rece și caldă. În scopul asigurării lanțului de frig, va fi dotat cu geantă izotermă dotată cu termometru pentru transportul vaccinurilor și cel puțin o ladă frigorifică dotată cu termometru pentru transportul probelor biologice, arată proiectul Ministerului Sănătății, supus dezbaterii.

Secretar de stat în ministerul Sănătății, Rodica Nassar,  spune că aceste untăți sunt prevăzute în Legea sănătății din 2006.

”Nu facem decât să respectăm legea sănătăţii care în articolul 135 Litera E prevede ca asistenţa medicală să se acorde inclusiv în unităţi mobile şi cabinete medicale mobile. Normele fiind conform legii stabilite prin ordin de ministru. Ce am făcut noi astăzi a fost ca în dezbaterea publică pe care am organizat-o să discutăm cu cei care sunt direct interesaţi de funcţionarea acestor cabinete medicale mobile şi care aveau observaţii de proiectul de ordin care a fost în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Sănătăţii”, spune Nassar. 

Potrivit secretarului de stat este  important ca asistenţa medicală să fie adusă cât mai aproape de cetăţean.

Eu văd foarte utilă funcţionarea acestor cabinete medicale mobile care se pot deplasa în zonele rurale defavorizate, acolo unde ştim că nu există nici cel puţin centre de permanenţă. Rolul lor este pe lângă asistenţa medicală pe care o pot acorda cu sprijinul medicilor voluntari care se implică în acest tip de proiect să facă educaţie”, explică secretarul de stat. 

Cabinelele mobile vor acorda atât asistență de medicină generală, dar și stomatologică.

Vorbim aici şi despre cabinetele stomatologice mobile. Un rol foarte mare în prevenirea bolilor mă refer la igiena orală îl are educaţia. Lipsa de educaţie duce la afecţiuni grave”, completează Rodica Nassar. 

Activitatea din ncentrelel medicale mobile se spijină pe voluntari

”Se vor face caravane pentru screeningul de cancer de sân de exemplu. Vor fi mai multe programe care vor fi implementate şi care vor folosi acest tip de asistenţă medicală. Este vorba despre organizaţii non guvernamentale care se angajează pe bază de voluntariat să presteze aceste servicii. Desigur nu este exclus ca până la urmă chiar şi ministerul, prin programele finanţate din fonduri externe sau bugetul propriu, să folosească aceste cabinete medicale” mai spune Nassar. 

Și ministrul Sănătății, Sorina Pintea susține organizarea cabinetelor medicale mobile.

” Hai să spunem că înfiinţarea sau, mă rog,  reglementarea acestor cabinete medicale mobile face parte dintr-un plan pe care îl avem la nivelul ministerului Sănătăţii de a promova anumite aspecte prin campanii door to door. Aceste campanii le vom lansa cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii sau cel puţin imediat după având în vedere că sunt Sărbătorile Pascale.  Avem opt regiuni de dezvoltare în România. Vom analiza nevoia de servicii medicale. De exemplu vaccinarea. Facem acum nişte analize, pe regiuni de dezvoltare, pe masterplanurile pe care le avem şi pe date statistice dar şi pe ceea ce ştim”, mai spune ministrul. 

 

.