Mergi direct la conținut »
Ministerul Transporturilor anunță ”pași importanți” în 2018 pentru Autostrada 8 “Montana”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ministerul Transporturilor anunță ”pași importanți” în 2018 pentru Autostrada 8 “Montana”

Ministerul Transporturilor anunță ”pași importanți” în 2018 pentru Autostrada 8 “Montana”

Autostrada Iași – Târgu Mureș reprezintă în continuare o prioritate pentru Guvern, anunță Ministerul Transporturilor. Asta deși presa centrală a relatat că proiectul ar fi blocat de o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție.

De Cătălin Doscaș,

Pentru acest proiect, a cărui valoare estimată este de circa 9 miliarde de euro, Ministerul Transporturilor a purtat deja discuții cu importante instituții bancare, pentru identificarea soluțiilor de finanțare. Drumul de mare viteză A8 – Montana ar trebui să urmeze traseul Târgu Mureș – Ditrău – Târgu Neamț – Iași – Ungheni.

În baza contractului de consultanță cu experții Băncii Europene de Investiții, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avut o  întâlnire tehnică de lucru pentru acest obiectiv. Potrivit Ministerului Transporturilor, există posibilitatea ca în anul 2018 să fie parcurse etape importante în implementarea acestui proiect.

Astfel, pe traseul autostrăzii Iași – Ungheni, cu o lungime de aproximativ 25 de kilometri, este necesară refacerea traiectului, ca urmare a repoziționării podului de la Ungheni. Aceasta atrage după sine necesitatea refacerii traseului și implicit a documentației tehnice pentru implementarea lucrărilor de execuție, potrivit Ministerului Transporturilor.

Pentru realizarea unei legături rutiere rapide între Moldova și Transilvania, CNAIR desfășoară, în paralel, demersuri care vizează procesul de implementare a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Autostrada Târgu Mureş – Ditrău – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni a adunat în ani nenumărate studii de prefezabilitate și fezabilitate, care s-au dovedit fără nicio utilitate și care au consumat resurse financiare importante, de ordinul milioanelor de euro. Până în 2010, contractele pentru realizarea studiului de fezabilitate pe trei segmente însumau 2,5 milioane de euro.

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile
Recomandări

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile

 

Mai mult, potrivit presei centrale, proiectul autostrăzii care ar urma să lege Ardealul de Moldova este blocat până la soluţionarea unei anchete DNA cu privire la revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău.


Citește și:

ANALIZĂ| Cu cât s-au scumpit benzina și motorina în 2017. Vina este pasată între Guvern, companiile petroliere și… uragane

Drumurile de mare viteză din România. „Autostrazile de hârtie” l-au țepuit până și pe Ceaușescu

Close
Închide
  Close