De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 12.40 Ministrul Culturii, Daniel Breaz, nu a fost prezent, marţi, la audierile de la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, pentru că a avut o altă acţiune la sediul Guvernului, iar membrii forului parlamentar au decis să amâne discuţiile cu o săptămână.

„Ieri (luni – n.r.) am fost anunţaţi de la cabinetul domnului ministru Breaz că nu poate participa la această şedinţă, deoarece astăzi (marţi – n.r.), la ora 12,00, este chemat la primul-ministru pentru a avea o discuţie cu reprezentanţii unor instituţii culturale, din subordinea Ministerului Culturii, pe speţa lipsei fondurilor sau situaţia existentă în aceste instituţii din punct de vedere financiar. Rămâne să avem o discuţie ulterioară cu el, o să îi propun ca mâine, când avem o nouă şedinţă, dacă îi permite agenda, să participe şi domnia sa, cu toate că am senzaţia că mâine este şedinţă de Guvern. O să vedem când putem să avem această întrevedere”, a spus preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu. 

Deputatul PSD Beatrice Tudor a propus ca audierile să se amâne pentru că la o astfel de şedinţă trebuie să participe şi ministrul Culturii. 

Membrii comisiei au decis, prin vot, să se amâne audierile cu o săptămână. 

Audierea va începe la ora 12,00, la Comisia de cultură, iar cei doi oficiali vor da răspunsuri legate de o suprafaţă de teren care aparţine muzeului şi pe care ar vrea să o preia ministerul.

Muzeul „Grigore Antipa“ a primit de la Ministerul Culturii o solicitarea de a răspunde unei adrese venite dinspre Secretariatul General al Guvernului, privind cedarea a 5.300 de metri pătrați din parcul Muzeului.

Reprezentantii Muzeului Grigore Antipa au înaintat un răspuns către Ministerul Culturii, prin care spun că nu sunt de acord cu ideea înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă a instituţiei.

Argumentele refuzului sunt legate de: calitatea de monument istoric a muzeului, apartenenţa la o zonă construită protejată, importanţa spaţiului verde din incinta instituţiei si nevoia de spaţiu pentru activităţile muzeului.

Miercuri, discuţii cu şefii instituţiilor de cultură, despre tăierea bugetelor

Miercuri, managerii principalelor instituţii de cultură finanţate de stat sunt invitaţi la comisie, pentru a discuta despre tăierea bugetului pentru cultură şi numeroasele disponibilizări nejustificate care au dus la anularea de spectacole.

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini
Recomandări

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini

„Trebuie identificate urgent soluţii de rezolvare a acestei crize culturale nemaiîntâlnite”, preciza Ştirbu.

Gigel Ştirbu preciza că managerii principalelor instituţii de cultură finanţate de stat au confirmat că vor participa la audierile din cadrul comisiei.

„Aseară, nume foarte mari ale scenei româneşti, oameni care au adus prestigiu acestei naţiuni, au ieşit în Piaţa Victoriei să îşi strige oful, vizavi de subfinanţarea acestui domeniu. Nu am putut să concepem până în acest moment ca şi acest domeniu, extrem de important pentru o naţiune, să fie bătaia de joc a guvernanţilor. Ca atare, în cursul zilei de mâine l-am invitat la audieri în cadrul comisiei pe domnul ministru Breaz, pentru a ne informa şi a găsi soluţiile necesare – soluţii pe care noi le-am identificat – pentru ca această criză din cultura românească să se sfârşească.

Șase orașe chineze au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. La Wuhan, autoritățile vor să ridice un spital în șase zile
Recomandări

Șase orașe chineze au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. La Wuhan, autoritățile vor să ridice un spital în șase zile

La audierea din miercuri vor participa manageri ai principalelor instituţii de cultură din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, respectiv managerii tuturor teatrelor naţionale – directorii teatrelor naţionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova – managerii tuturor muzeelor naţionale, managerii operelor naţionale, a mai spus Ştirbu.

Citeşte şi:
10.000 de elevi care au luat cel puțin nota 5 la Evaluarea Națională din 2015 n-au ajuns să dea BAC-ul. Cum explică fenomenul un expert din educație

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”
GSP.RO

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială
HOROSCOP

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială