Demnitarul susţine că majorarea preţului gazelor pe pieţele internaţionale – aşa cum s-a înregistrat pe Bursa de la Viena – este „un efect post-pandemic” în condiţiile unei cereri crescute de gaz natural şi energie electrică pe fondul reluării activităţilor economice. „Este o scumpire care se va regăsi parţial în facturile tuturor”.
Ce înseamnaă „parţial”? Consumatorii români vor fi afectati în funcţie de contractele pe care aceştia le-au încheiat cu furnizorii, dar şi de contractele pe care furnizorii, la rândul lor, le au încheiate.
„Referitor la preţul consumatorului casnic român, acum s-au încheiat contracte, anul trecut s-au încheiat contracte pe un an, pe doi ani, în piaţa liberalizată. Cei care au încheiat contracte începând de anul trecut şi au valabilitatea contractelor, preţul nu este schimbat, cei care nu au contracte vor avea schimbare de preţ”, a transmis Popescu.
„Va fi o reflectare în preţul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creşteri de preţ de sută la sută”, a concluzionat ministrul energiei marţi seară, la Antena 3.
Citând calcule realizate de E-nergia.ro, Libertatea a scris că s-ar putea înregistra creșteri de preț de până la 48% la electricitate și de 20% la gaze.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro