Mergi direct la conținut »
Ministrul Sănătății, după întâlnirea cu sindicatele: ”Vrem ca nimeni să nu piardă din veniturile obținute deja”. Sanitas: ”Deocamdată, programul grevelor nu se modifică”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ministrul Sănătății, după întâlnirea cu sindicatele: ”Vrem ca nimeni să nu piardă din veniturile obținute deja”. Sanitas: ”Deocamdată, programul grevelor nu se modifică”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a promis, miercuri, conducerii Federației Sindicale Sanitas că propunerile lor vor fi înaintate premierului, iar scopul modificărilor este acela ca angajații din sistem să nu piardă din ceea ce au obținut deja. La rândul lor , sindicaliștii Sanitas au spus că, deocamdată calendarul protestelor rămâne același.

De Elvira Gheorghiță,

”Scopul modificărilor, pe care le vom face ulterior, să fie atins, adică nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja, să nu existe aceste probleme care există în acest moment. Este vorba despre nişte propuneri pe care sindicatele le-au făcut pentru a rezolva problemele salarizării din acest an, propuneri pe care o să le prezint doamnei prim-ministru în cursul zilei de astăzi. Propunerile sunt aproximativ aceleaşi care au fost făcute după mitingul din Piaţa Victoriei, propuneri discutate împreună cu vicepremierul Viorel Ştefan, la primirea delegaţiei Sindicatului Sanitas”, a spus ministrul Sorina Pintea, după întâlnirea cu reprezentanții Sanitas.

Ministrul a spus că vor fi făcute câteva simulări privind modificările propuse de sindicat.

” Pot să vă spun că propunerile sunt aproximativ aceleaşi cu cele făcute de sindicate, dar va trebui să le analizăm, să mai facem nişte simulări, astfel încât scopul modificărilor pe care le vom face ulterior să fie atins, adică nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja, să nu existe aceste probleme care există în acest moment”, a precizat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății: ”Ne interesează să rezolvăm problema, nu să avem grevă în sistem”

Întrebată dacă va fi modificată Legea salarizării, ministrul Sănătății a spus că nu poate spune nimic acum.

”Nu aş putea să vă spun. Sunt nişte propuneri pe care o să le duc mai departe şi vedem ce se va întâmpla. Pe noi ne interesează să rezolvăm problema, nu să avem grevă în sistem. Pacientul trebuie îngrijit. Cred că o grevă în acest moment nu este de bun augur. Pe de altă parte, una din solicitările sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă este ca şi rezolvată, în sensul că vom demara aceste negocieri. Pentru noi, ca guvern, este important pacientul şi personalul medical în egală măsură”, a adăugat ministrul Sorina Pintea.

Sindicatele și managerii au propus scoaterea plăţii suplimentare pentru tariful de gardă din aceste cuantum, dar și pentru asta vor fi simulări, pentru a vedea dacă acest lucru este fezabil.

Federația Sanitas: ”Acel 30% este foarte important”

Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, spune că ”toate drumurile duc spre acel 30% foarte important”.

”Până la urmă, esenţa este că trebuie să ajungem la modificarea legii, pentru că nu putem să facem ceea ce ne-am propus fără această modificare a legii. În ce sens, cum şi în ce criterii şi ce calcule se vor face în continuare, rămâne ca doamna premier, care a făcut propunerea ca şi managerii cu care s-a întâlnit să găsească soluţii. Numai că soluţiile lor, coroborate cu ale noastre, duc în acelaşi punct, modificarea legii. Pentru că altfel nu există posibilitatea să scoatem acea continuitate, să scoatem gărzile-  sâmbete şi duminici -, sunt niște lucruri care sunt un pic separate faţă de ceea ce prezintă legea referitor la introducerea în acei 30%. Să nu uităm că la anu se propune introducerea voucherului, a tichetelor de masă, care oricum nu mai sunt tichete de masă ca şi valoare – o impozitare la 45 % face ca cei 300 de lei luați din tichete de masă astăzi să fie numai 200 sau 200 şi ceva de lei”, a spus Bărăscu.

Programul grevelor rămâne nemodificat

Legat de programul grevei de avertisment și a grevei generale anunțate, liderul Federației Sanitas spune că rămâne nemodificat.

”Deocamdată, rămânem pe ceea ce am stabilit împreună în Consiliul Naţional. O să chemăm, totuşi, colegii spre sfârşitul săptămânii, poate mai avem încă o discuţie cu doamna ministru, după ce se întâlneşte cu cei abilitaţi din Guvern, cu doamna premier, să ne spună punctul de vedere. Deocamdată, la acest moment, programul rămâne acelaşi pe care l-am stabilit. Toate discuţiile avute cu doamna ministru au dus într-o zonă în care trebuie să rezolvăm. Regulamentul de sporuri ca şi legea sunt perfectibile”, a mai spus Bărăscu.


Citește și:

REPORTAJ: Ce spune tatăl tânărului din Vaslui împușcat mortal în cap de un polițist de la Rutieră: ”Execuție! Asta a fost”

Close
Închide
  Close