Mergi direct la conținut »
Ministrul Sănătății, noi precizări despre apa potabilă din Capitală: "Probele prelevate sunt în limitele normale"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ministrul Sănătății, noi precizări despre apa potabilă din Capitală: "Probele prelevate sunt în limitele normale"

Ministrul Sănătății, noi precizări despre apa potabilă din Capitală: „Probele prelevate sunt în limitele normale”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că probele chimice prelevate de către inspectori din şapte puncte de colectare a apei din Bucureşti sunt în limitele normale. "Am comunicat joi, în data de 31 ianuarie, că cele 14 probe prelevate privind clorul din cele 14 puncte de colectare sunt conforme. Astăzi, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a furnizat rezultatele pentru probele chimice pe care inspectorii le-au prelevat din cele şapte puncte de colectare. Pot să vă spun că acestea sunt în limitele normale, unele aproape de limita maximă. Deci, în acest moment, şi aceste probe sunt conforme", a declarat Sorina Pintea.

De Dragoș Tănase,

Aceasta a precizat că furnizorul de apă trebuia de la început să colaboreze cu autorităţile pentru o bună informare a cetăţenilor.

„Cred că dacă furnizorul de apă potabilă ar fi înţeles că trebuie să comunice aşa cum scrie legea, nu am fi ajuns aici, la această polemică şi să ducem toate aceste discuţii în zona politică, unde nu au ce căuta. (…) Aş insista spre a nu politiza această acţiune. Mă surprinde cât de uşor scot unii la mezat, sănătatea românilor. Şi nu spun lucruri mari. Ştiu foarte bine la ce mă refer”, a afirmat Pintea.

„Spre surprinderea mea, au apărut în spațiul public o mulțime de discuții legate de măsurile pe care DSP (Direcția de Sănătate Publică – n.r.) le-a transmis spre a fi luate de către Ministerul Sănătății în ceea ce privește aprovizionarea cu apa potabilă, dar nu am auzit discuții legate de modul în care furnizorul de apă potabilă a ales să comunice cu autoritățile, respectând legislația în domeniu în acest moment”, a explicat Pintea.

Ministrul Sănătății a spus că furnizorul de apă ar fi trebuit să anunțe Direcția de Sănătate Publică și Primăria Municipiului București ce măsuri a luat pentru a asigura calitatea apei.

„Aș vrea să aduc aminte tuturor furnizorilor de apă potabilă și nu numai că există o autoritate care se numește Ministerul Sănătății și care reglementează politici publice se sănătate, care reglementează măsuri și care e autoritate competentă în a rezolva anumite probleme. Astfel, operatorul ar fi trebuit să anunțe Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și Primăria Municipiului București despre o eventuală depășire a unor parametri sau despre anumite proceduri pe care le-a făcut pentru a asigura calitatea apei. Nu a făcut-o. DSP a avertizat furnizorul că există sesizări.

Prima sesizare a fost înregistrată în ziua de 30 ianuarie, la ora 17.41. Ultima sesizare, la 13.38, oră după care inspectorii DSP au luat legătura cu furnizorul de apă potabilă, informându-l asupra acestor sesizări și rugându-l să facă echipe comune de prelevare a probelor, lucru pe care furnizorul l-a refuzat. După comunicatul Ministerului Sănătății privind calitatea apei, au fost și alte sesizări până în jur de ora 23, legate de reacții adverse ca urmare a folosirii apei de la robinet. Deci ulterior prelevării probelor și obținerii rezultatelor, furnizorul a spus că dorește să facă echipe comune. Era prea târziu.

Împreună cu echipele de specialiști, am analizat posibilele afecte pe care utilizarea apei cu un nivel de clor foarte ridicat le pot avea asupra sănătății oamenilor. Adică există persoane hipersensibile, persoane alergice, persoane care pot să aibă tulburări respiratorii, persoane care pot dezvolta dermatite alergice. În urma discuțiilor cu acești specialiști, am făcut un comunicat de presă care se mulează exact pe comunicarea pe care DSP-ul a făcut-o Ministerului Sănătății.

Înainte ca acest comunicat să ajungă în spațiul public, am luat legătura telefonic cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pe care am informat-o despre măsurile pe care Ministerul Sănătății le va dispune. Dar aș dori să precizez, nu Ministerul Sănătății ar fi trebuit să dispună aceste măsuri, ci DSP, care nu putea să facă acest lucru în baza unei convenții, unde se specifica că, dacă se dorește a se trimite un comunicat media, acesta nu se poate face decât cu un acord prealabil a furnizorului de apă. Am mai precizat, Ministerul Sănătății nu are convenții, așa că a ales să informeze populația și să facă recomandări”, a mai spus ministrul Sănătății.

„Cred că ar fi fost un gest de mare iresponsabilitate din partea Ministerului Sănătății să dețină date și probe, care au fost analizate într-un laborator acreditat, și să nu comunice populației posibilele riscuri la care se expune consumând și utilizând această apă. Cred că s-a mers prea departe. Nu cred că suntem în faza în care să politizăm sănătatea populației”, a precizat aceasta.

„Procedurile sunt conform legii. Ministrul Apelor a avut azi o conferință, care ne-a ridicat multe semne de întrebare. Specialiștii spun că există posibilitatea ca apa să aibă o încărcătură bacteriologică foarte mare. Astfel, am cerut informări de la Ministerul Apelor și de la Ministerul Mediului. Sunt mai multe aspecte la care așteptăm răspunsuri. De aceea, după ce vom finaliza ancheta vom face o declarație de presă cu o sinteză cu ceea ce, probabil, ar fi trebuit să știm mai demult. Aș insista spre a nu politiza acțiunea”, a mai declarat Sorina Pintea.

„Apa brută furnizată de Administraţia Bazinală Argeş-Vedea către Apa Nova s-a încadrat în limitele prevăzute de lege”, a declarat luni, 4 februarie, ministrul Apelor şi Pădurilor (MAP), Ioan Deneş, în cadrul unei conferințe de presă, cea de care amintea și Sorina Pintea.

Săptămâna trecută, mai mulţi bucureşteni din sectoarele 5 şi 6 au sesizat Ministerul Sănătăţii cu privire la persistenţa unui miros puternic de clor în apa potabilă. De altfel, clorul a depășit limita admisă, miercuri, în aceste sectoare.

Informarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) a fost făcută publică de Ministerul Sănătății, care recomandase prudenţă în consumarea apei, în timp ce Apa Nova a comunicat că apa poate fi folosită: „Apa de la robinet din București a fost, este și va fi potabilă mulți ani de acum înainte”!

La rândul său, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Corpului de control să-i prezinte un raport independent cu privire la calitatea apei potabile din Capitală şi a spus că intenţionează să sesizeze SRI şi pe şeful statului în legătură cu această chestiune.

Hotel Concordia, clădirea Unirii și a dezbinării noastre. A scăpat de două incendii, e distrusă de ignoranță, iar primarul Negoiță refuză să spună cui aparține
Recomandări

Hotel Concordia, clădirea Unirii și a dezbinării noastre. A scăpat de două incendii, e distrusă de ignoranță, iar primarul Negoiță refuză să spună cui aparține

FOTO – Hepta

VIDEO – Digi 24


Citește și… Elena Cârstea, un agent imobiliar cam ghinionist în America. I-a scăzut cota, după ce-a vândut doar două case ieftine într-un an!

 


 

Close
Închide
  Close