Remus Rădoi, zis Codiță, cel căruia Nicolae Alexe, fost adjunct al șefului IPJ Olt, i-a cerut ajutorul în căutarea Alexandrei Măceșanu, susține că are în grupul său trei firme de pază. Una dintre ele este Safety Security SRL, o firmă înființată în 2006 și controlată de Codiță.

Minunile Caracalului: Ștampilele SRI și IGPR, pe afacerile domnului Țîrnă, paznic cu bicicletă și interpus al lui Remus Rădoi
Nicolae Alexe, stânga, și Remus Rădoi, zis Codiță

Safety Security a înregistrat anul trecut un profit brut de peste 1 milion de euro (5.089.341 de lei) și are o cifră de afaceri de peste 2,75 de milioane de euro (13.220.261 de lei).

În acte, la Asociații Persoane Fizice apare drept unic asociat Țîrnă I. Dumitru, născut pe 2 octombrie 1958, în comuna Redea, județul Olt. Celălalt nume care apare este al Mariei Oprescu. Maria Oprescu este împuternicit persoană fizică și are puteri depline de reprezentare și administrare.

La Registrul Comerțului nu există înregistrări cu privire la filiale, sedii secundare sau puncte de lucru, alte persoane din conducere, nimeni altcineva care să aibă drept de semnătură și reprezentare.

Țîrnă, „milionar” pe bicicletă

Am vrut să îl cunoaștem pe Dumitru Țîrnă, milionarul în euro, din fruntea Safety Security. L-am găsit în fața casei sale, aflată aproape de intrarea în satul Redea, la 9 kilometri de Caracal.

Țîrnă ieșea cu bicicleta să cumpere pâine de la brutărie. Purta slapi de gumă, pantaloni scurți, o cămașă cu mânecă scurtă și o șapcă pe care este steagul Italiei. Are 60 de ani și doi fii, foști bodyguarzi ai lui Remus Rădoi.

Minunile Caracalului: Ștampilele SRI și IGPR, pe afacerile domnului Țîrnă, paznic cu bicicletă și interpus al lui Remus Rădoi
Dumitru Țîrnă

– Dumneavoastră conduceți Safety Security?
– Da, eu sunt pus acolo în acte. Dar de firmă se ocupă fiul meu.

– Care dintre fii, Ionuț sau Cristi?
– Cristi.

– Și unde se ocupă, unde are sediul firma?
– Cum vă întoarceți la Caracal, intrați în oraș, faceți dreapta… O să vedeți o clădire mare de sticlă, pe colț. Acolo lucrează.

– Și pe aici vine, îl vedeți des?
– Nu l-am mai văzut de două-trei zile.

– Sunteți pensionar?
– Nu, lucrez ca paznic.

– La Safety sau la altă firmă?
– La altă firmă.

Bărbatul urcă pe bicicletă, salută și pleacă spre brutăria unde găsești pâine caldă și “portofele” cu brânză dulce.

Conform paginii sale de Facebook, Cristi Adrian Țîrnă, cel care s-ar ocupa de firmă, locuiește în Marea Britanie, la Nottingham, și lucrează la o companie de construcții, Wates Construction.

Minunile Caracalului: Ștampilele SRI și IGPR, pe afacerile domnului Țîrnă, paznic cu bicicletă și interpus al lui Remus Rădoi
Cristi Adrian Tirnă, stânga, și Ionuț Tirnă

Celălalt fiu al lui Dumitru Țîrnă, Ionuț, apare ca administrator al Thug Security, firmă care, împreună cu Safety Security, a încercat să obțină paza Metrorex, la o licitație de la începutul anului. Între 2016-2018, Thug Security a încheiat 69 de contracte cu statul.

Sediu gol, într-un mall chinezesc

Minunile Caracalului: Ștampilele SRI și IGPR, pe afacerile domnului Țîrnă, paznic cu bicicletă și interpus al lui Remus Rădoi
Red Plazza, mall- ul chinezesc

Am fost și la clădirea mare din sticlă spre care ne-a îndrumat Dumitru Țîrnă. Este, în acte, sediul social al Safety Security, pe strada Plevnei, nr. 2, din Caracal. Un mic mall chinezesc, numit Red Plazza, în care se vând papuci, lenjerie, detergenți și haine. La etajele 2 și 3, unde ar trebui să funcționeze Safety Security, sunt doar uși închise. Prin geamuri, se văd câteva obiecte de mobilier de birou. Lângă sediul Safety se află și un morman de gunoi, care, spun localnicii, zace acolo de multe luni, după ce s-a dărâmat o casă veche, din apropiere.

Din Caracal până-n Cluj

Paznicul sexagenar din Redea și această clădire unde se vând chinezării sunt “fațada” Safety Security. O fațadă pe care Rădoi nici nu s-a obosit s-o “tencuiască”.

Dumitru Țîrnă și Maria Oprescu sunt singurii care au dreptul să negocieze și să semneze contracte în numele firmei Safety Security.

Conform informațiilor de pe SEAP, sistemul electronic de achiziții publice, Safety Security SRL are 57 de contracte pe bani publici, cele mai multe încheiate prin cumpărare directă sau prin negociere fără invitație de participare. Peste două milioane de euro a încasat Safety Security din contracte cu instituții ale statului, de la înființare și până în 2018.

Firma păzește, printre altele, obiective ale Academiei Române, între care cabana de la Rotunda, comuna de unde sunt frații Ciocan, afaceriști, dintre care unul e deputat PSD.

De asemenea, Safety Security a primit de la Consiliul Județean Cluj paza unei investiții pe bani europeni – Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), care încă nu este funcțional.

Contracte lipsă din SEAP

În SEAP nu au fost înregistrate două dintre cele mai bănoase și mai controversate contracte ale Safety Security, încheiate anul trecut, potrivit documentelor publicate de presa locală.

Primul contract care nu apare în SEAP este cel cu Registrul Auto Român, RAR RA, în valoare de 1,78 milioane de euro, pe o perioadă de patru ani, pentru paza unor sucursale din Transilvania. Contractul a fost primit în urma unei licitații deschise, având drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț.

Minunile Caracalului: Ștampilele SRI și IGPR, pe afacerile domnului Țîrnă, paznic cu bicicletă și interpus al lui Remus Rădoi
Red Plazza, mall- ul chinezesc

Firma domnului Țîrnă, paznicul pe bicicletă, a câștigat, anul trecut, și un contract de 745.000 de euro pentru paza Complexului Energetic Oltenia, care asigură un sfert din consumul național de energie. Durata contractului este de trei luni. Modalitatea de atribuire: negociere fără invitație.

Cine a negociat pentru Safety Security? Într-o declarație pentru Mediafax, Remus Rădoi insistă că el este cel care se ocupă de afacere, “caut contracte, mă zbat”. Și într-o discuție cu Libertatea, Rădoi a spus că vine exact de la “acest obiectiv”, după care a reproșat ziarului felul în care îl prezintă: ”Am muncit mult mai mult ca dumneavoastră!”.

Firmele de pază, verificate securistic ca lumea

Pentru astfel de acte, poți angaja un avocat, un notar. În schimb, ce nu poți rezolva pocnind din degete este obținerea licenței ca firmă de pază.

În cursul procedurii de licențiere, Safety Security era obligată să obțină un aviz favorabil de la SRI, care se acordă în urma unor verificări în teren.

Minunile Caracalului: Ștampilele SRI și IGPR, pe afacerile domnului Țîrnă, paznic cu bicicletă și interpus al lui Remus Rădoi

“Este o verificare destul de securistică”, ne-a declarat patronul unei firme de pază din județul Dolj.

Dacă vrei să ai firmă de protecție și pază, SRI îți verifică familia, vecinii, anturajul, cu cine te întâlnești, dacă ești scandalagiu, dacă bei, totul, ca la carte. Îți verifică punctele de lucru, aparatura, angajații

patronul unei firme de pază din Dolj

Doar după obținerea avizului favorabil de la SRI firma poate înainta dosarul pentru licențiere la Poliție, în cazul Safety Security, la IPJ Olt.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu, ne-a declarat că de acest lucru se ocupă doi ofițeri de la Serviciul Ordine Publică: „Noi primim dosarele de licențiere, le înregistrăm și le trimitem mai departe, la IGPR. IGPR le înregistrează și le trimite înapoi la noi, pentru verificări în teren”.

Cum este verificată o firmă de pază? „Prin metode specifice. Noi coordonăm, dar în verificare participă toate departamentele din IPJ Olt”, a explicat un ofițer de la Serviciul Ordine Publică.

„Bună conduită cetățenească”

Conform site-ului Poliției Române, „în vederea verificării îndeplinirii condiţiei referitoare la buna conduită cetăţenească, organele de poliţie competente efectuează investigaţii şi verificări la domiciliu sau reşedinţă, locurile de muncă anterioare, precum şi în evidenţele poliţiei sau ale altor instituţii. Prin buna conduită cetăţenească se înţelege comportamentul conform normelor de convieţuire socială, care nu aduce atingere valorilor sociale ocrotite de lege şi care nu lezează drepturile şi interesele celorlalţi membri ai comunităţii cu care un anumit individ interacţionează la un moment dat”.

Verdictul final privind acordarea licenței aparține Inspectoratului General al Poliției Române.

Până la a ajunge să consilieze Poliția Caracal și să câștige milioane de euro din bani publici, firma Safety Security a primit ștampila Serviciului Român de Informații și a Ministerului de Interne.

Cu două condamnări pentru bătaie la activ și alte scandaluri, inclusiv ipostaze filmate în care amenință jandarmi, Remus Rădoi ar fi obținut mai greu autorizația. Omul cu bicicleta a trecut testul.

Citeşte şi:

Remus Rădoi, interlopul la care au apelat polițiștii pentru căutarea Alexandrei , susține că șefii Poliției Caracal îi anunțau pe infractori înainte de intervenții

16 minore din Caracal forțate să facă sex cu români, manageri austrieci și soldați americani! Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deși au cumpărat de la traficanți sex cu fete de 14-16 ani

„Le-am spus că sunt ținută cu forța și nu au făcut nimic”. Traficată la 16 ani în Caracal și apoi violată, victima povestește cum polițiștii „m-au făcut curvă și mi-au zis «da’ ce, ție nu ți-a plăcut?»”

BREAKING | Scandal cât casa: amanta îi cere lui Giovanni Becali o sumă uriașă » Judecătorii au decis executarea silită
PARTENERI - GSP.RO
BREAKING | Scandal cât casa: amanta îi cere lui Giovanni Becali o sumă uriașă » Judecătorii au decis executarea silită
BOMBĂ! Loredana Groza, lovitură dură din partea Antena 1 după ce a ajuns pe perfuzii la spital. Postul TV e ferm EXCLUSIV
Playtech.ro
BOMBĂ! Loredana Groza, lovitură dură din partea Antena 1 după ce a ajuns pe perfuzii la spital. Postul TV e ferm EXCLUSIV
Deţinuţi români, viaţă de lux în spatele gratiilor în Austria. Petrecerea de pomină care a devenit virală pe internet
Observatornews.ro
Deţinuţi români, viaţă de lux în spatele gratiilor în Austria. Petrecerea de pomină care a devenit virală pe internet
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Știrileprotv.ro
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Trei feluri de investiții de care să te ferești
PUBLICITATE
Trei feluri de investiții de care să te ferești