Teodor Mărieş, fotbalist la vremea respectivă la echipa Uzinei de Construcţii Maşini Caransebeş, 110 kilometri distanţă de Timişoara, acum preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, ne-a povestit despre zilele Revoluţiei, cu câteva zile înainte şi până pe 21 decembrie noaptea, aşa cum le-a trait el.
”Pe 17 decembrie am auzit pentru prima oară despre revolta izbucnită cu o zi în urmă în Timişoara. Pe 18 decembrie m-am suit în tren şi am pornit spre Bucureşti. Trenul care de obicei era plin de bucureşteni care îşi făceau cumpărturile în Timişoara, unde se găseau produse din afară, acum era gol. Timişoara devenise oraş închis”, îşi aminteşte Teodor Mărieş.
Pe 21 decembrie Mărieş se afla pe Calea Victoriei, lângă Casa de modă Venus, când a văzut femei fugind disperate către actuala Piaţă a Naţiunilor Unite. Se spărsese mitingul lui Ceauşescu din actuala Piaţă a Revoluţiei.
”Atunci s-au format cele două grupuri de protestatatari pe bulevard, unul în apropiere de Dalles, unde eram eu, celălalt acolo unde se formase o baricadă. La ora 14,00 s-a deschis focul. Interesant este faptul că, deşi s-au tras 2 milioane de cartuşe în rafale de mitralieră, oamenii nu cădeau toţi grămadă, ci unul aici, unul acolo, ca şi cum ar fi fost triaţi de lunetişti”, a adăugat Mărieş.
”Teroriştii” au tras mai puţine cartuşe, dar mai eficient
Conform documentelor armatei, din 22 decembrie, când Ceauşescu a fugit cu elicopterul, până pe 27 decembrie, adică momenetul apariţiei “teroriştilor”, s-au tras 230.802 cartuşe. Menţionăm că pe 25 decembrie cuplul Ceauşescu a fost executat la Târgovişte. Cu toate acestea, în perioada 27-28 decembrie au fost trase 577.961 de cartuşe (!), apoi, între 29 – 30 decembrie s-au tras 41.600 cartuşe, iar între 30 şi 31 decembrie, 353 cartuşe. Nu mai punem la socoteală aici grenadele și proiectiele de tanc folosite.
Deci, din 22 decembrie 1989, până pe 31 decembrie 1989, s-au tras 850.716 de cartuşe care au omorât 1.016 persoane, de 7 ori mai multe decât până pe 22 decembrie. ”Teroriştii” nu au fost găsiţi încă.
Pe 18 decembrie 1989, Scânteia Tineretului dădeau sfaturi pentru plajă
Pe 18 decembrie (!), exact în ziua în care Ceauşescu a plecat în Iran, în publicaţia Scânteia Tineretului a apărut un articol, cu trimitere pe prima pagină, absolut ieşit din comun, sub titlul ”Cîteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare”:
”Evitaţi expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – când pe-o parte, când pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform. Nu vă avântaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a va asculta sunt minime. Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. După cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 si 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor mai debile. Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, librăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. Şi încă ceva – dacă aceste
Până astăzi, nu există o explicaţie oficială a acestui text ciudat. Autorul articolului a spus că a fost doar o glumă, dar toată lumea ştie că pe vremea lui Ceauşescu nu se făceau asemenea glume în presa de partid, cu atât mai mult în perioada în care partidul comunist se afla într-o situaţie de criză, cum era cazul zilei de 18 decembrie 1989.
Scînteia Tineretului, 18 decembrie 1989