„Prevederile propuse prin care se instituie posibilitatea unităților de învățământ preuniversitar de a instala sisteme de monitorizare audio-video pe scară largă, la nivel național, în sălile de clasă, exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese, săli de sport și săli de festivităţi, precum și în cămine internate, biblioteci școlare sau centre de documentare și informare, nu întrunesc condițiile prevăzute de art. 5 și art. 6 alin. (1) și (3) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulaţia a acestor date”, a transmis ANSPDCP pentru Agerpres.
Instituția a precizat că dacă s-ar face acest lucru, s-ar intra în conflict cu „exigențele statuate de jurisprudența Curții Constituționale a României privind respectarea dreptului la protecția datelor și la viață privată, ocrotit de art. 26 din Constituția României”, prin urmare este nevoie de „acordul majorității părinților pentru a fi instalate camere de supraveghere în sălile de clasă”.
Reprezentanţii părinţilor susţin însă că sistemele de supraveghere sunt benefice pentru a reduce violenţa în școli și licee, dar au cerut Ministerului Educaţiei un cadru legal, care să nu poată fi atacat în instanţă.
„Atenţie! Dacă vom implementa aceste sisteme de supraveghere audio-video şi nu vor urma sancţiunile, iar nu vom face nimic. Trebuie să cântărim cu aceeaşi unitate de măsură drepturile şi obligaţiile”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, pentru Agerpres.
Ministerul vrea camere video în școli fără acordul părinților sau profesorilor
Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a anunțat recent că, din cauza violențelor crescute în școli, s-a decis modificarea legii pentru ca şcolile să poată instala sisteme de supraveghere fără acordul părinţilor, elevilor sau profesorilor. În acest moment, legea spune că școlile pot supraveghea ce se întâmplă în clase și pe holuri doar după consultarea părinţilor, elevilor sau profesorilor. Sindicaliștii din Educație s-au opus, susținând că „este un atac la drepturile fundamentale”.
Proiectul de OUG pus recent în dezbatere publică prevede că părinții și elevii vor avea acces la înregistrările de pe camerele video dacă sunt cazuri de violență în școală, iar instituția trebuie să permită accesul în cel mult două zile. „Accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizare”, a transmis Ministerul Educației.
Instituția a pus în dezbatere publică și Planul Național de combatere a violenței școlare. Acesta prevede mai multe măsuri, precum montarea de camere video în școli, asigurarea protecției persoanelor și bunurilor și „identificarea timpurie” a elevilor agresivi și a victimelor pentru a fi consiliați psihopedagogic.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 06.04.2024, 09:19
Deja exista sisteme de supravegere video pe culoare si in clase, dar ce sa vezi, in fiecare toamna vin alti copii cu alti parinti si nimeni nu i-a intrebat. Eu as fi de acord, dar nici nu m-a intrebat nimeni.