Cinci studenţi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, alături de Liga Studenţilor din Iaşi, au cerut în instanţă suspendarea hotărârilor prin care UMFST condiționa accesul studenților la activitățile didactice și în căminele studenţeşti prin prezentarea unei dovezi de vaccinare, de trecere prin boală sau de testare.

Cu sprijinul casei de avocatură „Țuca Zbârcea și Asociații” și al avocatei Diana Lucaciu, care i-a reprezentat în instanţă, studenţii au demonstrat la proces că există suspiciuni în privința legalității deciziilor UMFST şi că ele trebuie suspendate, pentru prevenirea unei pagube iminente ce ar putea fi produsă studenților.

Universitatea: „Regulile sunt în deplin acord cu măsurile luate la nivelul țării”

Decizia de a condiţiona cazarea studenţilor în cămine şi accesul lor în facultăţi a fost luată de Consiliul de Administraţie al UMFST Târgu Mureş în luna septembrie. La proces, avocatul care a reprezentat Universitatea a pledat pentru respingerea cererii de suspendare a acestor reguli, motivând că:

●  Măsurile de siguranță sanitară sunt în acord cu situația deosebit de gravă, actuală, generată de pandemia cu COVID-19, astfel încât sănătatea și viața studenților, a profesorilor și a personalului auxiliar care își desfășoară activitatea în universitate și în căminele studențești să nu fie puse în pericol.
● Aceste reguli sunt în deplin acord cu măsurile guvernamentale luate la nivelul țării, privind restricția de circulație a persoanelor, prezentarea unui certificat COVID la intrarea în locurile de alimentație publică, iar regulile impuse de UMFST au fost acceptate de marea masă a studenților.
●  Măsurile au fost adoptate de UMFST în acord cu Legea nr. 1/2001, privind autonomia universitară.
●  Studenţii nu au fost constrânși în niciun fel să se vaccineze (cu mențiunea că vaccinul este gratuit), ci li s-a oferit opțiunea de a se testa săptămânal, iar cei care au reacţii adverse, în urma administrării vaccinului, sau care sunt predispuşi la reacţii adverse vor fi testaţi gratuit de către universitate. 
● 70% dintre studenții UMFST urmează un profil medical, care impune contactul permanent cu pacienții internați în spitale și clinici, respectarea acestor măsuri este absolut necesară atât pentru protecția colegilor, a cadrelor didactice, cât și a pacienților.

Un inginer specializat în structura clădirilor cu risc seismic îl contrazice pe Gheorghe Mărmureanu: „Nu există predicție seismică. El interpretează un eșantion statistic”
Recomandări
Un inginer specializat în structura clădirilor cu risc seismic îl contrazice pe Gheorghe Mărmureanu: „Nu există predicție seismică. El interpretează un eșantion statistic”

„Principalul motiv care creează prejudiciu este suportarea testelor de către studenţi, dar aceştia au o variantă alternativă: se pot vaccina, dacă nu vor să cheltuiască aceste sume de bani”, a explicat avocatul.

Studenţii: „Se încalcă în mod flagrant dreptul la educaţie”

„Studentul nu trebuie să refuze vaccinarea doar din motive medicale, ci poate să o refuze din convingeri personale, religioase sau de altă natură”, au replicat, în instanţă, contestatarii regulilor impuse de UMFST. Ei au cerut suspendarea regulilor impuse de universitate, aducând următoarele argumente: 

● Restrângerea de drepturi și libertăți se realizează doar în baza art. 53 din Constituția României și doar de către Parlament. Prin deciziile UMFST, se încalcă în mod flagrant dreptul la educaţie consacrat de art. 14 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE, cât şi dreptul la învăţătură reglementat de art. 32 din Constituţie.
● Potrivit legii (HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID 19 în România), vaccinarea este voluntară (neobligatorie). Raportat însă la condiționarea participării la sesiunea de examene, pentru unii studenți, vaccinarea devine obligatorie, ceea ce nu ar trebui să se întâmple într-un stat democratic.
● Supunerea studenților la procedura testării PCR sau antigen reprezintă o vădită încălcare a drepturilor lor, garantate de Legea 46/2003 privind drepturile pacientului, care prevede dreptul de a refuza sau de a opri orice act medical efectuat în scop de diagnostic preventiv.
● Prin Rezoluția nr. 2361 adoptată la 27 ianuarie 2021 de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), „Vaccinuri anti-COVID-19: aspecte etice, legale și practice”, statele membre UE sunt îndemnate să se asigure că „cetățenii sunt informați că vaccinarea nu este obligatorie și că nimeni nu este presat, din punct de vedere politic, social sau în alt mod, pentru a se vaccina, dacă el însuși nu doreşte să facă acest lucru”.
● Hotărârile UMFST nu se bazează pe niciun fel de date tehnice certe care să justifice măsurile adoptate. Ele nu sunt motivate, nefăcându-se trimitere la baza legală și tehnică a acestora. 
● Ultima hotărâre de guvern pentru prelungirea stării de alertă, HG 1.130/2021, prevede că „în cadrul instituţiilor de învăţământ sunt permise activităţi didactice în condiţiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei”. Ultimul ordin comun a fost emis anterior HG 1.130/2021, în 6 octombrie 2021, iar el stabileşte doar scenariile ce se aplică în unităţile de învăţământ, în cazul în care incidenţa ar ajunge la un anumit nivel.

Un nou cutremur de 7,5 produs în Turcia, la nouă ore după cel de 7,8. Bilanțul victimelor crește de la oră la oră
Recomandări
Un nou cutremur de 7,5 produs în Turcia, la nouă ore după cel de 7,8. Bilanțul victimelor crește de la oră la oră

Reclamanţii au mai precizat că studenții nevaccinați sunt obligați de universitate să se testeze pe banii lor, adică să cheltuiască 50-250 de lei săptămânal, un cost extrem de ridicat pentru majoritatea studenților care nu au venituri proprii. Cei care nu își permit plata acestor teste nu pot participa la activitatea didactică și riscă să își piardă locul de cazare în cămin.

Instanţa: „Trebuie găsit un echilibru corect între interesele implicate”

La 28 octombrie, Tribunalul Suceava le-a dat câştig de cauză studenţilor şi a decis suspendarea hotărârilor Consiliului de Administrație al UMFST Târgu Mureş. Judecătorul şi-a motivat decizia astfel:

● Actele vizate au fost adoptate în acord cu autonomia universitară, potrivit legii învățământului, completată și modificată de prevederile OUG nr. 141/2020, care prevede că, „în funcţie de situaţia epidemiologică şi de specificul fiecărei instituţii de învăţământ superior, în baza autonomiei universitare, cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic, modalitatea de desfăşurare a activităţii didactice ce presupune prezenţa fizică a studenţilor se stabileşte prin hotărâre a senatului universitar”.
● Cu toate acestea, în perioada adoptării actelor de către UMFST, era în vigoare HG 826 din 5 august 2021, care prevedea, la art. 10, că „în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ sunt permise activităţile didactice şi alte activităţi specifice, precum şi organizarea şi desfăşurarea examenelor pentru elevi/studenţi, cadre didactice, în condiţiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii”, iar „la apariţia a 3 cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spaţiile destinate cazării elevilor sau studenţilor se instituie măsura închiderii clădirii pentru o perioadă de 14 zile”.
● În baza principiului autonomiei universitare, instituțiile de învățământ superior pot hotărî asupra unor măsuri privind prevenirea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, însă numai cu respectarea prevederilor legale aplicabile. Iar măsurile dispuse de UMFST, prin actele contestate, nu reprezintă o transpunere a normelor legale.
● Efectele actelor administrative contestate au drept consecinţă faptul că studenții nu vor putea participa la activitatea didactică, nu vor mai putea sta în căminele universității şi nu vor mai putea participa la sesiunea de examinare, fără să plătească din banii proprii cel puțin 50-250 de lei/săptămână pentru teste, existând pentru mulți consecința repetării anului universitar, chiar a abandonului universitar, pe fondul afectării situației lor financiare. 

Momentul șocant în care un bloc se prăbușește în Şanliurfa, ca urmare a seismului puternic care a lovit Turcia. VIDEO
Recomandări
Momentul șocant în care un bloc se prăbușește în Şanliurfa, ca urmare a seismului puternic care a lovit Turcia. VIDEO

„Punând în balanţă interesele disputate în speţă, posibilele consecinţe vătămătoare dificil de îndreptat printr-o eventuală desfiinţare ulterioară a actelor, considerând că trebuie găsit un echilibru corect între interesele implicate, în special în cazul în care pot fi afectate drepturile persoanelor, în special ale studenților, înainte ca instanțele de judecată să hotărască dacă măsurile dispuse de pârâtă au fost dispune cu respectarea dispozițiilor legale în materie”, tribunalul a apreciat că se justifică măsura de suspendare a executării actelor administrative atacate.

Universitatea nu face recurs

La două zile după pronunţarea deciziei, UMFST Târgu Mureş a anunţat, într-un comunicat, că nu va face recurs şi că va respecta decizia instanţei.

„Având în vedere că peste 90% din studenții universității sunt vaccinaţi, în acest moment, (…) participarea la activitățile care se desfășoară on-site (n.r. – fizic) va fi permisă pe baza completării online a formularului de triaj epidemiologic și a măsurării temperaturii la intrarea în spațiile didactice/clinice”, a precizat decanul UMFST.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
GSP.RO
Păreau cuplul perfect, iar divorțul lor a șocat pe toată lumea. Cu cine a fost surprins acum la Roma
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Zgomotul sinistru care s-a auzit în timpul cutremurului din Turcia! Înregistrarea este înfiorătoare, nu mulţi au curaj să o asculte
Playtech.ro
Zgomotul sinistru care s-a auzit în timpul cutremurului din Turcia! Înregistrarea este înfiorătoare, nu mulţi au curaj să o asculte
Mulți le-au criticat că și-au dus mama la un centru de recuperare. Apoi, Oana Roman făcea o criză de nervi: Sora mea mi-a spus că nu se duce să o vadă pe mama pentru că nu consideră că mai are vreun motiv. Va urma jihad! Acum Catinca Roman rupe tăcerea
Viva.ro
Mulți le-au criticat că și-au dus mama la un centru de recuperare. Apoi, Oana Roman făcea o criză de nervi: Sora mea mi-a spus că nu se duce să o vadă pe mama pentru că nu consideră că mai are vreun motiv. Va urma jihad! Acum Catinca Roman rupe tăcerea
"O să mă omoare!" Apelul disperat la 112 al femeii răpite de manelistul "Gicuţă din Apărători". Poliţiştii au salvat-o din maşina în flăcări în ultima clipă
Observatornews.ro
"O să mă omoare!" Apelul disperat la 112 al femeii răpite de manelistul "Gicuţă din Apărători". Poliţiştii au salvat-o din maşina în flăcări în ultima clipă
FOTO După ce a rămas fără casă, o femeie a luat o decizie radicală. A renunțat la traiul obișnuit și s-a mutat într-un avion
Știrileprotv.ro
FOTO După ce a rămas fără casă, o femeie a luat o decizie radicală. A renunțat la traiul obișnuit și s-a mutat într-un avion
Surprize mari pentru cinci zodii. Următoarele trei luni aduc bani și noroc în dragoste pentru ele
FANATIK.RO
Surprize mari pentru cinci zodii. Următoarele trei luni aduc bani și noroc în dragoste pentru ele
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
HOROSCOP
Horoscop 7 februarie 2023. Capricornii sunt concentrați pe anumite probleme, dar viața își vede de-ale ei, iar ei nu observă mare lucru
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani
PUBLICITATE
Inovația digitală care vine în ajutorul părinților cu copii de peste 10 ani