„Diurna de 2% a fost tăiată şi la parlamentari, diurna a revenit, în toate sectoarele, la acel standard care se aplică în tot sistemul bugetar, cu excepţia a 300 de persoane din sistemul Ministerului Justiţiei. A fost solicitată de Ministerul Justiției pentru a nu perturba activitatea în instanţe”, a explicat ministrul Finanţelor.
Potrivit legii, judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară.
Diurna magistraților ar fi urmat să fie redusă prin ordonanța „trenuleț”, adoptată recent de Guvern. Măsura a fost aplicată în cazul altor categorii profesionale.
Deși, inițial, măsura era propusă și în cazul magistraților, ministrul Finanțelor a anunțat, luni, după ședința de Guvern, că cei care sunt detașați la instante vor continua să primească diurnă specială, numărul beneficiarilor fiind însă limitat la 300 de persoane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Libertatea20222023 • 04.01.2025, 11:08
300 de persoane care încasează cati bani ? Cu o medie de 2000 de euro pe luna/magistrat sunt 600.000 euro/luna. Asta înseamnă 1500 de salarii minime nete sau vreo 2500 de pensii minime.Pt ca diurnele nu sunt impozabile. 1500 de oameni abia trăiesc din sal minim. Deci un magistrat încasează suplimentar salariul minim pt 5 amărâți. Dar pe astea nu le contesta nimeni că de, cine sa se agite pentru unul cu sal minim pe economie. Sau pt un pensionar NEspecial.
TheKidBoy • 04.01.2025, 10:21
Cand magistrații striga ca li se taie una dintre sutele de privilegii de lux lumea tace malc.Daca un medic este acuzat de malpraxis in condiția că salariile sunt la nivelul 2018 nimeni nu zice nimic.Actul medical nu poate fi pus în pericol daca salariile nu sunt actualizate de aproape 10 ani?