Mergi direct la conținut »
Muzeu al Republicii Socialiste România, deschis în Hunedoara. Cum a transformat un nostalgic o veche alimentară Galerie foto
8imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Muzeu al Republicii Socialiste România, deschis în Hunedoara. Cum a transformat un nostalgic o veche alimentară

Muzeu al Republicii Socialiste România, deschis în Hunedoara. Cum a transformat un nostalgic o veche alimentară

Tablouri cu Nicolae Ceaușescu, uniforme militare și obiecte regăsite în sufrageriile românilor în comunism sunt câteva dintre obiectele expuse într-un muzeu al Republicii Socialiste România, care a fost deschis la Hunedoara într-o veche alimentară. Ideea aparține unui bărbat pasionat de colecționarea „bucăților din trecutul României”. Cu multă dedicare, hunedoreanul a reușit să amenajeze o sală de clasă și o sufragerie exact cum erau decorate în comunism.

Romică Bîrsan se mândrește că trăiește în cel mai vestic cartier al Hunedoarei, cunoscut în anii de glorie ai comunismului ca „orașul muncitoresc”. Bărbatul, în vârstă de 44 de ani a avut un depozit de mobilier la parterul unui bloc ridicat în anii 50. După mai mulți ani, a renunțat la afacerea cu mobilă la mâna a doua și, într-o fostă alimentară, a înființat, săptămâna trecută, un muzeu al Republicii Socialiste România, informează Ziarul Hunedoreanului.


„Iar când noi nu vom mai fi…” Trupa IRIS se destramă!


Cei care-i calcă pragul parcă se întorc în timp și își amintesc despre cântecele patriotice cântate de șoimii patriei și de pionieri în comunism. Romică Bîrsan spune că, în ultimii ani, a strâns mii de obiecte pentru a le arăta publicului într-o expoziție denumită „Pașii României prin socialism și democrație”

„O parte a expoziţiei este dedicată armatei, de la cea din Republica Socialistă Română, până în prezent. Un spaţiu este dedicat CFR-ului, un alt spaţiu fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, un altul militarilor, uzinelor şi minelor din zona Hunedoarei. Am încercat să redau şi o sufragerie din vremea comunistă, prin care să le arăt oamenilor cum trăiau părinţii noştri, la ce fel de televizoare se uitau, ce bibeloruri aveau. Am amenajat şi o sală de clasă, să vadă oamenii cum am făcut noi şcoală şi ce manuale existau atunci”, a explicat hunedoreanul, la deschiderea expoziţiei.

Diploma semnată de Nicu Ceauşescu e o  atracție la Muzeul Republicii socialiste România, deschis în Hunedoara

Cei care calcă pragul muzeului pot vedea aici peste 1.000 de obiecte care reprezintă o parte din istoria deceniilor de comunism. În Muzeul Republicii Socialiste România, deschis în Hunedoara, „omagiul” dedicat lui Nicolae Ceaușescu a fost așezat la loc de cinste. Pereții expoziției sunt decorați cu poze ale fostului președinte comunist. Totodată, colecția include și tablouri, picturi, pancarte din anii 1970 şi 1990, steaguri şi portrete ale celor mai populare personaje istorice promovate din manualele din perioada comunistă.

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!
Recomandări

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!

În expoziția inedită există și o diplomă primită de un localnic pentru rezultate deosebite la Olimpiada Metalurgistului, din 1981, care este semnată de Nicu Ceauşescu.

Cele mai multe dintre obiectele expuse fac parte din colecția lui Romică Bîrsan. Potrivit colecționarului, uniformele și echipamentele militare sunt considerate piese rare. Expoziția va fi deschisă zilnic.

sursă foto: Ziarul Hunedoreanului


Bătăi, scandaluri și infidelități. Au ieșit la iveală detalii zdrobitoare despre Mădălina Manole! Ce suferință…


 

Close
Închide
  Close