UPDATE, ora 18.30: Anunțul a venit după ce a fost găsită o scurgere în rezervorul de hidrogen al misiunii Artemis I Moon. În ultimele ore s-a încercat remedierea problemei, însă fără succes.
The #Artemis I mission to the Moon has been postponed. Teams attempted to fix an issue related to a leak in the hardware transferring fuel into the rocket, but were unsuccessful. Join NASA leaders later today for a news conference. Check for updates: https://t.co/6LVDrA1toy pic.twitter.com/LgXnjCy40u
— NASA (@NASA) September 3, 2022
Vehiculul arde 2,7 milioane de litri de hidrogen lichid și oxigen pentru a oferi forța necesară lansării, dar atunci când a fost transmisă comanda de umplere a rezervorului de hidrogen, s-a declanșat o alarmă indicând că există o scurgere.
Racheta SLS urmează să fie verificată în detaliu, iar tot procesul va dura câteva săptămâni. Potrivit BBC, o nouă încercare de lansare a rachetei poate avea loc cel mai devreme la mijlocul șlunii octombrie.
„Costul a două anulări este mai mic decât costul unui eșec”, a afirmat, într-o conferință de presă, un specialist NASA.
Aceasta este a doua încercare eșuată de lansare a rachetei, după ce luni lansarea a fost amânată din cauza unor probleme tehnice și din motive ce țin de condițiile meteo.
***
Știre inițială: Lansarea rachetei SLS e reprogramată pentru sâmbătă, 3 septembrie, la 5 zile după ce mai multe probleme tehnice au zădărnicit prima încercare a NASA de a da startul proiectului istoric Artemis, transmite Reuters.
Racheta SLS, cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA, era programată inițial să plece luni, 29 august, spre Lună. Lansarea a fost însă amânată, după ce s-au constatat mai multe probleme tehnice „imposibil de rezolvat” în timp util.
Managerii misiunii au declarat marți, 30 august, într-o conferință de presă, că un senzor defect din secţiunea motoarelor rachetei indica în mod eronat faptul că motorul 3 nu a ajuns la temperatura adecvată de pre-lansare.
Ca măsură de precauție pentru încercarea de sâmbătă, managerii misiunii intenţionează să înceapă procesul de răcire a motorului cu aproximativ 30 de minute mai devreme, în timpul numărătorii inverse a lansării, a declarat Charlie Blackwell-Thompson, directorul de lansare al NASA pentru Artemis.
Cu toate astea, perspectivele de succes pentru sâmbătă par umbrite de rapoartele meteorologice, care prevăd doar 40% şanse de condiţii favorabile. În plus, agenţia spaţială americană a recunoscut că unele probleme tehnice au rămas nerezolvate.
Deocamdată, planurile prevăd menţinerea rachetei SLS, înaltă cât o clădire de 32 de etaje, şi a capsulei Orion pe rampa de lansare.
Dacă totul decurge conform aşteptărilor, SLS va decola de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, sâmbătă după-amiază, într-un interval cuprins între orele locale 14.17 – 16.17 (21.17 și 23.17, orele României).
Capsula Orion va zbura în jurul Lunii, fără să asenelizeze, timp de șase săptămâni, iar apoi va reveni pe Pământ, printr-o prăbușire controlată în Oceanul Pacific. Dacă totul va funcționa, urmează misiuni similare, cu astronauți la bord, începând din 2024.
ivryernest • 03.09.2022, 20:54
Oare ce caută americanii pe Lună ? Dar pe Marte ? Dacă am sta, ne-am opri puțin din goană și ne-am gândi, faptul că sunt patetici ar deveni evident ! În 2022, fiecare țară puțin mai răsărită, fiecare miliardar, mais sucit, se simt obligați să-și aducă contribuția la gunoaiele care se învârtesc în jurul bietului nostru Pământ. Nu mai trebuie căutate în altă parte cauzele schimbărilor climatice !