Potrivit reprezentanților instituției, „a actualizat numele picturii pentru a reflecta mai bine subiectul lucrării”, într-un comunicat transmis AFP.
„Dansatoare ucrainene”, așa cum se numește opera acum, este tabloul pictorului francez Edgar Degas (1834 – 1917) și înfăţişează dansatoare care poartă în păr panglici albastre şi galbene, culorile drapelului ucrainean.
„Este aproape sigur că aceste dansatoare sunt mai degrabă ucrainene decât rusoaice”, a scris muzeul în descrierea tabloului publicată pe site-ul său.
Sesizarea a fost făcută de Tania Kolotusha, o ucraineancă care locuiește la Londra.
„De când Rusia a început războiul în Ucraina, mă tot gândesc la această operă de artă. Cert este că dansatoarele nu sunt rusoaice şi nu au fost niciodată”, a scris pe 14 martie pe Instagram Tania Kolotusha.
Aceasta a mai adăugat că „Rusia/ruşii şi-au însuşit multe elemente ale culturii ucrainene”.
National Gallery i-a răspuns a doua zi, afirmând că a schimbat titlul operei.
Olesia Khromeychuk, directoarea Institutului ucrainean de Londra, a subliniat, într-un articol publicat în ziarul german Der Spiegel, locul culturii în războiul ruso-ucrainean.
„De exemplu, fiecare vizită la o galerie sau un muzeu din Londra cu expoziţii despre arta sau cinematografia URSS dezvăluie interpretări deliberat false sau pur şi simplu leneşe care prezintă regiunea drept o Rusie infinită, aşa cum actualului preşedinte rus i-ar plăcea să o vadă”, a adăugat ea.
Vladimir Putin „are una dintre cele mai mari armate din lume, dar are şi alte arme. Cultura şi istoria au un rol predominant în arsenalul său”, a afirmat ea.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia