Mergi direct la conținut »
NATO: SUA vor implementa în România cel mai avansat sistem de apărare antirachetă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > NATO: SUA vor implementa în România cel mai avansat sistem de apărare antirachetă

NATO: SUA vor implementa în România cel mai avansat sistem de apărare antirachetă

Statele Unite își vor îndeplini angajamentele față de NATO în ceea ce privește apărarea antirachetă prin desfășurarea temporară la Deveselu a sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - apărare la înaltă altitudine, cel mai avansat sistem de apărare antirachetă), au transmis oficialii Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.

De Andreea Radu,

„THAAD va fi  sub controlul operațional al NATO, iar controlul politic îi revine Consiliului Nord-Atlantic. Sistemulva fi operațional numai până când sistemul Aegis Ashore – care este desfășurat în România – va fi din nou online. Actualizarea sistemului și desfășurarea acestuia ar urma să dureze câteva săptămâni”, a transmis NATO, potrivit defence-blog.com.

De asemenea, oficialii au subliniat că, în conformitate cu sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, unitatea THAAD se va concentra pe amenințările potențiale din afara zonei euroatlantice.

„Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia” a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense), au mai precizat autoritățile din România.

THAAD este un sistem defensiv, anti-rachetă , care asigură protecție împotriva amenințărilor balistice la altitudine foarte înaltă. Sistemul apără trupele americane, forțele aliate, zonele populate și zine cu infrastructură critică împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă și medie.


VIDEO | Interviu cu comisarul european pentru Educație, Tibor Navracsics. Cum poate sistemul de învățământ să îi pregătească pe elevi pentru piața muncii actuală, nu pentru cea din trecut


Close
Închide
  Close