De Geo Berciu,

Mandela, simbolul libertăţii

Considerat drept părinte al tinerei democraţii multirasiale sud-africane, Mandela întruchipează sfârşitul suferinţelor îndurate în timpul regimului de apartheid şi al celor trei secole în care acesta a dominat ţara sa.

Considerat în anii ’60 drept terorist, Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, dintre care 18 pe Robben Island, aflată la 6.9 km distanţă de coasta de vest a Cape Town, unde preşedintele Obama are prevăzută o vizită de omagiere.

Eliberat în 1990, Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace – împreună cu ultimul preşedinte al regimului apartheidului, Frederik de Klerk – pentru că a evitat un război civil pe care mulţi îl considerau iminent într-o ţară afectată de brutalităţi şi nedreptăţi.

Nelson Mandela a fost primul preşedinte sud-african de culoare, el conducând ţara în perioada 1994-1999. După cinci ani a plecat de la putere, lăsând ca moştenire numeroase promisiuni de schimbare pe care partidul său, Congresul Naţional African (ANC), încearcă din greu să le onoreze în prezent.

Leonard Doroftei a slăbit enorm în doar două luni, de când a părăsit România definitiv! Cum arată acum și ce face în Canada. VIDEO
GSP.RO

Leonard Doroftei a slăbit enorm în doar două luni, de când a părăsit România definitiv! Cum arată acum și ce face în Canada. VIDEO