MENIU CAUTĂ
, de Geo Berciu

Nelson Mandela A MURIT | ANUNŢUL DE ULTIMĂ ORĂ FĂCUT de preşedintele sud-african cu pivire la MOARTEA LUI NELSON MANDELA!

Distribuie

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a anunţat la postul de televiziune publică că Mandela "s-a stins". "Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat", a adăugat el, anunţând că drapelul va fi coborât în bernă începând de vineri şi până la înmormântare.

Mandela, simbolul libertăţii

Considerat drept părinte al tinerei democraţii multirasiale sud-africane, Mandela întruchipează sfârşitul suferinţelor îndurate în timpul regimului de apartheid şi al celor trei secole în care acesta a dominat ţara sa.

Considerat în anii ’60 drept terorist, Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, dintre care 18 pe Robben Island, aflată la 6.9 km distanţă de coasta de vest a Cape Town, unde preşedintele Obama are prevăzută o vizită de omagiere.

Eliberat în 1990, Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace – împreună cu ultimul preşedinte al regimului apartheidului, Frederik de Klerk – pentru că a evitat un război civil pe care mulţi îl considerau iminent într-o ţară afectată de brutalităţi şi nedreptăţi.

Nelson Mandela a fost primul preşedinte sud-african de culoare, el conducând ţara în perioada 1994-1999. După cinci ani a plecat de la putere, lăsând ca moştenire numeroase promisiuni de schimbare pe care partidul său, Congresul Naţional African (ANC), încearcă din greu să le onoreze în prezent.

Citește mai multe despre Nelson Mandela pe Libertatea.

Comentarii