Mai avem vreo salvare? În străinătate, părinții se luptă deja să le arate copiilor că cititul nu e numai ceva pentru școală, ceva plictisitor. Și la noi există programe naționale care le arată copiilor că lectura e distractivă. De exemplu, editura Curtea Veche a scos pe piață seria „Cărţile copilăriei”, cărți super-cunoscute din literatura pentru copii, dar repovestite pe un ton amuzant pentru copiii între 8 şi 14 ani. Editura le propune copiilor ateliere de lectură și actorie și întâlniri cu personalități care le vorbesc despre cărți.
Dar ce ar trebui să facem noi, părinții, ca să ne ajutăm copiii? Dacă te-ai hotărât să iei măsuri și tu, trebuie să îți ajuți copilul să găsească o carte care îî face cu ochiul și îl amuză. O carte care trebuie să fie potrivită cu stilul şi preocupările lui.
Ce trebuie să faci ca să îți ajuți copilul să citească?
1. Măcar pentru 20 de minute pe zi, pune deoparte telecomanda, tableta, telefonul, închide calculatorul şi dă-i copilului o carte. Nu îi da doar lecturile cerute la şcoală, caută o carte nouă și interesantă! Citiți împreună și discută cu el despre ce i-a plăcut în carte. Încetul cu încetul, îi va plăcea tot mai mult să citească, deci perseverează şi urmăreşte-i evoluţia.
2. Povestește-i tu despre o anumită carte, spune-i cât de tare ar fi să ştie mai multe decât colegii de clasă – arată-i că e cool să fie inteligent și să aibă ce să le povestească prietenilor.
3. Laudă-l în fiecare zi în care citește și oferă-i în schimb ceva ce-şi doreşte. Dar ai grijă să nu fie vorba de bani! Ca să aibă succes, copilul trebuie să asocieze lectura și învățătura cu ceva distractiv.