UPDATE ora 7.00: În București, jandarmii au intervenit pentru a dispersa mulțimea, după ce oamenii au început să arunce cu pietre.

ID163490_INQUAM_Photos_Bogdan-Ioan_BudaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

UPDATE ora 01.19. Zeci de protestatari care au aruncat cu pietre în forțele de ordine la Piața Unirii au fost încătușați și urcați în duba Jandarmeriei. Aceștia urmează să fie duși la secție pentru a da declarații, potrivit imaginilor difuzate la această oră de postul România TV.

UPDATE ora 00.58. Incident la Piața Unirii, protestatarii au aruncat cu pietre către forțele de ordine, iar unul dintre jandarmi a fost rănit la cap. Colegii săi au solicitat un echipaj SMURD. De asemenea, jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, anunță Digi24. În acest moment Piața Unirii este împânzită de forțele de ordine.

UPDATE ora 00.47. O parte din oamenii care au protestat în Piața Victoriei au ajuns la această oră în Piața Unirii. Câțiva dintre protestatari au început să arunce cu sticle și pietre în jandarmi și au distrus câteva coșuri de gunoi, potrivit imaginilor transmise în direct de Digi24.

REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
Recomandări
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

UPDATE ora 00.00. La puțin timp după miezul nopții Piața Victoriei s-a golit. Protestatarii au plecat din nou într-un marș spre Piața Universității, locul în care a început protestul. Bulevardul Lascăr Catargiu este blocat pe ambele sensuri, anunță Digi24. Oamenii suflă în vuvuzele și strigă: „Libertate”.

UPDATE ora 23.47. Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei au anunțat că au fost identificate o parte din persoanele care au încălcat legea. De asemenea, aceștia fac apel la calm.

„Facem un apel la calm.  Jandarmii dețin controlul, situația e calmă. Tot ce vrem este ca oamenii să ajungă în siguranță acasă și atunci când există momente de agresivitate  în mulțime, oamenii să se delimiteze de ele și să se îndepărteze din mulțime. Au fost identificate persoane care nu au respectat lege, la finalul activității vom reveni și cu o centralizare a măsurilor pe care le-am dispus. Având în vedere că numărul participanților a fost în continuare în creștere și numărul jandarmilor a fost dinamic. Nu au fost momente care să necesite o intervenție în forță și nu am fost nici pe punctul de a declanșa o intervenție de acest gen. Acele echipamente pe care le vedem sunt pentru protecția lor, pentru că acele sticle care zboară pe acolo pot răni și jandarmii.”, a declarat Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, la Digi24.

Revista Der Spiegel despre sistemul de transfer al tinerilor germani cu probleme în România: ”Mă simt ca Dumnezeu”, a spus tânărul neamț judecat pentru uciderea unei pensionare din România
Recomandări
Revista Der Spiegel despre sistemul de transfer al tinerilor germani cu probleme în România: ”Mă simt ca Dumnezeu”, a spus tânărul neamț judecat pentru uciderea unei pensionare din România

UPDATE ora 23.37. Protestele continuă și la Timișoara, oamenii au mers din nou în fața casei primarului Dominic Fritz și i-au cerut demisia. După aproape 10 minute de scandări, oamenii şi-au continuat drumul. Și duminică seara protestatarii au mers în fața casei edilului și și-au strigat nemulțumirile.

UPDATE ora 23.00. Protestatarii din Piața Victoriei din București aruncă cu petarde și fumigene în Piața Victoriei și au început să dea foc măștilor de protecție. Oamenii aruncă cu obiecte în jandarmi, iar forțele de ordine au fost suplimentate.

Proteste împotriva restricțiilor în Piața Victoriei sursa foto: Vlad ChireaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 29

UPDATE ora 22.35. La această oră traficul este blocat în Piața Victoriei. Între timp la protestul din Craiova a fost sesizată o altercație între doi bărbați prezenți la eveniment.

„În urmă cu 20 de minute a fost sesizată o altercaţie între doi bărbaţi participanţi la protestul de la Craiova. Jandarmii au intervenit şi i-au condus pe cei implicaţi la secţia de poliţie, pentru identificare şi stabilirea împrejurărilor producerii incidentului’”, a informat luni seară Jandarmeria Română.

Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: ”Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli. Vă dați seama unde cred ei că trebuie puse resursele statului?!”
Recomandări
Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: ”Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli. Vă dați seama unde cred ei că trebuie puse resursele statului?!”

De asemenea, la Brăila a avut loc o altercație între câțiva protestatari și jandarmi. Însă Florin Telefca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Brăila, a declarat pentru Ziarul Debrăila faptul ca „nu au fost înregistrate incidente”.

UPDATE ora 22.00. În București, protestatarii care plecaseră din Piața Victoriei către Universitate, via Ștefan cel Mare și Calea Moșilor, se întorc în Piața Victoriei. Unii dintre ei au aruncat petarde, iar Digi24 estimează la 1.500 numărul manifestanților.

În Piața Victoriei este un alt grup mare de protestatari, majoritatea fără mască.

Digi24 anunță că jandarmii primesc întăriri.

Ora 22.00 este ora de la care circulația este interzisă în București. Jandarmeria a anunțat că mâine și în zilele următoare, participanții la protest vor fi identificați și amendați pentru nepurtarea mărșii, pentru că au participat la u nprotest neautorizat și pentru că au fost pe stradă după ora 22.00.

Peste 100 de oameni protestează, luni seara, și la Ploiești. Oamenii s-au strâns în fața primăriei și au dat foc mai multor măști de protecție, scrie Ziarul local Incomod.

Evenimente similare au avut loc și în Hunedoara, unde în jur de 150 de persoane au plecat în marș din fața prefecturii pe străzile orașului și au scandat „Libertate” și „Jos masca”, potrivit Agerpres.

La Drobeta-Turnu Severin, manifestanții au devenit violenți la adresa jandarmilor și au vrut să atace o dubă a forțelor de ordine, potrivit Actual Mehedinți.

UPDATE ora 21.20.Oamenii au ieşit pe străzi şi în Târgu Jiu și au strigat „Târgu Jiu susţine România” sau „Jos masca”. De asemenea, zeci de persoane au protestat și la Târgu Mureș.

Oamenii cer ridicarea restricţiilor de circulaţie şi a celor referitoarea la orarul de funcţionare a magazinelor şi teraselor, dar și renunțarea la masca de protecție,pe motiv că virusul nu ar fi fost identificat şi „COVID-19 nu se ia prin aer”, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 21.10. Raed Arafat, șeful DSU, nu a vrut să comenteze protestele împotriva restricțiilor care au loc atât în București, cât și în alte orașe din țară.

„Nu am ce să comentez. Protestează și vin cu unele puncte de vedere care trebuie să le probeze. La acest moment probele sunt de cealaltă parte și sunt mai puternice, iar realitatea din România este alta din punct de vedere al pandemiei”, a declarat Raed Arafat, luni seara, la Digi24.

De asemenea, șeful DSU, a precizat  care sunt zonele în care rata de infectare a crescut în ultimele zile. Acestea sunt și zonele în care au avut loc proteste atât duminică seara, cât și în această seară.

„Avem câteva zone care sunt în creștere: Ilfov, București, Constanța, Alba  și aici vorbim de creșteri ale incidenței în ultimele șapte zile”, a spus Arafat.

UPDATE ora 20.50. Jandarmeria Sibiu anunță că urmează să-i sancţioneze pe protestatarii care au încălcat legea şi că se fac în continuare verificări pentru identificarea şi altor persoane care au fost la manifestaţiile din ultimele zile, potrivit Ora de Sibiu.

Unui protestatar din Botoșani i s-a făcut rău, iar jandarmii i-au acordat primul ajutor, după care a fost solicitată o ambulanță. „În această seară, pe timpul desfăşurării manifestării de protest organizate în municipiul Botoşani, unui bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani i s-a făcut rău, fiind observat de jandarmii care asigurau ordinea şi siguranţa publică în momentul în care acesta s-a prăbuşit în mijlocul manifestanţilor”, a precizat Jandarmeria, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 20.00. O parte dintre protestatarii din București au plecat în marș pe străzile Capitalei, iar o parte au rămas în Piața Victoriei, anunță Digi24.

UPDATE ora 19.55. Oamenii care au protestat în Piața Universității au ajuns la această oră în fața Guvernului. Sute de protestatari își strigă nemulțumirile față de restricțiile impuse de autorități.

La manifestație a ajuns și senatoarea Diana Șoșoacă, ea cerând demisia Guvernului.

La protestul de la Guvern au ajuns și Ninel Peia, președintele Partidului Neamul Românesc, și liderul de sindicat de la metrou Ion Rădoi. Participanţii au fost flancaţi de jandarmi pe tot traseul, ocupând prima bandă de circulaţie pe traseul: bulevardul Gheorghe Magheru – Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 19.45. În acest moment, protestatarii din Piața Universității din Capitală au pornit în marș spre Piața Victoriei, ca să manifesteze în fața Guvernului.

UPDATE ora 19.08 Oamenii au ieșit în stradă și la Timișoara pentru a protesta împotriva carantinei și a restricțiilor impuse de autorități. Aproape 50 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Timiș, după care au plecat spre centrul orașului, potrivit Ziarului local Tion.

Protestul anti-restricții din Capitală, încheiat cu violențe și arestări. Manifestații și în alte orașe din țară

Incidentele nu au lipsit, un bărbat care protesta lângă Catedrală a fost ridicat de jandarmi, după ce a devenit recalcitrant și a jignit forțele de ordine.

Câteva sute de oameni la Botoșani

De asemenea, peste 300 de oameni au ieșit în stradă și la Botoșani. Protestul a început la ora 17.00, în urma distribuirii masive a invitației de solidaritate la protest pe rețelele de socializare, potrivit Știri de Botoșani.

Protestul anti-restricții din Capitală, încheiat cu violențe și arestări. Manifestații și în alte orașe din țară
Proteste la Botoșani sursa foto: Știri de Botoșani

Sunt proteste în București, Brașov, Constanța, Alba Iulia, Sibiu și Cluj-Napoca.

Un bărbat ridicat de jandarmi, în debutul protestului din București

În București, un incident a marcat începutul manifestației împotriva restricțiilor anunțate în Piața Universității: un bărbat a fost ridicat de jandarmi şi băgat în dubă, pentru a fi dus la secţia de poliţie, după cum se poate vedea în imaginile surprinse de Antena 3.

Proteste București sursa foto: Antena 3
Proteste la București | Sursa foto: Antena 3

Jandarmeria a explicat într-un comunicat de ce a fost ridicat protestatarul.

„Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecție, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii și a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoți la secția de poliție, în vederea stabilirii identității, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor și a lovit cu picioarele”, se arată în comunicatul instituției.

Bărbatul a fost dus la o secție de poliție pentru luarea măsurilor legale ce se impun. Aproximativ 150 de oameni manifestau la ora 18:00 în centrul Bucureștiului împotriva restricțiilor anti-COVID, scandând „Libertate!”, potrivit Digi24.

Peste 200 de persoane protestează la această oră în Piața Universității. La eveniment a ajuns și George Simion, liderul AUR. Oamenii nu poartă mască de protecție și stau unii în alții.

Mai multe imagini de la protestul de la Timișoara, în galeria de mai jos

WhatsApp Image 2021-03-29 at 19.10.14Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7 Protest împotriva restricțiilor în Piața UniversitățiiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Câteva zeci de persoane s-au adunat și în Piața Victoriei.

Protest împotriva restricțiilor în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Proteste și în alte orașe din țară

Un protest organizat de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) se desfășoară luni după-amiaza la Alba Iulia, în fața sediului Prefecturii, potrivit Alba24.

De asemenea, sute de oameni au ieșit în stradă și la Sibiu. Convoiul este însoțit de mașini ale Jandarmeriei, potrivit Ziarului Ora de Sibiu.

Unii dintre ei au dat foc măștilor de protecție.

Protestul anti-restricții din Capitală, încheiat cu violențe și arestări. Manifestații și în alte orașe din țară
Protest Sibiu | Sursa foto: Ora de Sibiu

Unul dintre protestatari a înjurat şi a făcut gesturi obscene în direcţia Primăriei. Acesta a fost îmbrâncit, moment în care au intervenit jandarmii. Tânărul recalcitrant i-a înjurat şi pe aceştia şi a fost băgat în duba jandarmeriei.

Mai multe persoane protestează și în fața Prefecturii Cluj.

De asemenea, oamenii au ieșit în stradă și la Brașov.

În jurul orei 17.00 câteva zeci de persoane s-au strâns și în fața Primăriei din Constanța pentru a protesta împotriva restricțiilor. Oamenii strigă în cor: „Libertate!”.

Noile manifestații vin în continuarea celor desfășurate în noaptea de duminică spre luni, când sute de oameni au protestat în București și în mai multe orașe din țară față de noile restricții impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus – magazine închise la ora 18.00 și interzicerea circulației după ora 20.00 – în weekend, unde de rata de infectare trece de 4 la mie, și în tot timpul săptămânii, unde rata trece de 7,5.

Protestele s-au terminat în jurul orei 4.00 dimineața și s-a lăsat cu amenzi de 99.000 de lei. În total, Jandarmeria Română anunţă că au fost date peste 200 de sancţiuni în urma protestelor organizate în 24 de localităţi împotriva noilor restricţii anti-COVID.

George Simion, liderul AUR, anunțase pentru luni noi proteste în București.

„La Universitate(București) și în fața prefecturilor de la 17:00. Acum sunt în ședința Biroului Permanent al Camerei și, împotriva regulamentului, ni s-a luat dreptul la cuvânt (inițiativă USR). Nu avem altă soluție: alături de români, în stradă!”, a scris George Simion pe Facebook.

Un mesaj similar a fost postat de Simion și duminică.

„Mâine la ora 17.00 nu mai stăm în casă, nu mai e timpul să stăm în case. E timpul să ieşim în stradă pentru drepturile noastre, pentru libertatea noastre, pentru că aceste restricţii sunt de-a dreptul aberante”, a transmis liderul AUR într-un live pe reţelele de socializare.

Membrii partidului au creat inclusiv un eveniment pe Facebook cu aceasta ocazie. Până la ora 16.00, circa 110 oameni spuseseră că vor participa, iar peste 250 erau interesați.

Proteste au fost anunțate în București și la ora 20.00.

Protestul anti-restricții din Capitală, încheiat cu violențe și arestări. Manifestații și în alte orașe din țară

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Viva.ro
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte
Observatornews.ro
Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Cum poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești. Este cât se poate de legal, indiferent că vorbim despre un telefon, portofel sau orice altceva
FANATIK.RO
Cum poți să devii proprietar peste lucrurile pe care le găsești. Este cât se poate de legal, indiferent că vorbim despre un telefon, portofel sau orice altceva
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
HOROSCOP
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!