O companie olandeză de turism va duce aproape 200 de oameni într-o vacanță de opt zile în Grecia, pentru a verifica dacă turismul este fezabil în condițiile în care pandemia de COVID încă face ravagii în Europa.
Cei care vor să ajungă în această vacanță, în regim all-inclusive, trebuie să plătească 399 de euro de persoană, scrie BBC.
Există însă câteva condiții.
Turiștii nu vor avea voie să părăsească stațiunea în care sunt cazați, pentru a ajunge la plajă spre exemplu. În plus, vor fi nevoiți să se carantineze timp de zece zile la întoarcerea în țară.
După un an de pandemie și restricții nenumărate, olandezii par însă foarte dispuși să ajungă în Grecia, indiferent de condiții: cel puțin 25.000 de oameni s-au înscris pentru a lua parte la acest experiment plăcut.
Sejurul este cu atât mai dezirabil cu cât guvernul olandez recomandă evitarea tuturor călătoriilor externe, în cazul în care acestea nu sunt esențiale.
În vreme ce multă lume se îngrămădește să dea lockdown-ul din nordul friguros pe o vacanță în sudul însorit al Europei, unii comentatori au pus sub semnul întrebării necesitatea unui astfel de experiment, într-un moment în care rata de infectare și spitalizările din Olanda sunt în creștere.
Olanda a confirmat până acum 16.536 de decese de COVID și 1.246.366 de cazuri de infectare de la debutul pandemiei.
Dar sub presiunea populației care visează la vacanța de vară, experimente de genul acesta ar putea determina dacă sejururile vor putea oferi oamenilor posibilitatea de a lua o pauză necesară de la pandemie, într-un mod sigur.
Cum funcționează vacanța-test
Compania Sunweb oferă 189 de bilete, pentru oameni cu vârste între 18 și 70 de ani, pe baza unor criterii stabilite de guvern.
Călătorii vor fi testați înainte și după sejurul care începe pe 12 aprilie. Dacă vreunul dintre ei se infectează în timpul vacanței, va fi nevoit să se carantineze la un hotel COVID din Grecia, dar costurile vor fi acoperite de compania turistică.
Sunweb spune că a stabilit o serie de reguli de siguranță pentru întreaga călătorie, care trebuie aprobate de agenția de sănătate publică olandeză, RIVM.
Turiștii vor locui într-un hotel din Rhodos, amenajat exclusiv doar pentru ei. Ei nu vor putea merge la plajă sau prin oraș, dar au la dispoziție cele trei piscine ale hotelului și două restaurante.
Chiar și așa, după cum arată lista de așteptare, există mulți doritori. Printre ei, Corina Gouderjaan, o femeie de 51 de ani, care a declarat pentru RTL Nieuws că speră să fie aleasă pentru acest test.
„Mai întâi m-am infectat cu coronavirusul și m-am simțit foarte rău. Apoi mi-am pierdut locul de muncă. Ce să mai fac? Aștept cu nerăbdare să stau și să nu fac absolut nimic într-o stațiune și să îmi revin după acest an tumultuos”, a spus ea.
Experimentele olandeze
În acest moment, scrie dutchnews.nl, compania turistică analizează organizarea unei alte vacanțe-experiment, în care turiștii vor avea mai multe libertăți.
Nu este, de altfel, primul experiment de acest gen derulat în Olanda.
Un festival de muzică de două zile a avut loc, acum aproape două săptămâni, lângă Amsterdam, pentru a testa dacă și cum astfel de evenimente pot fi organizate în siguranță în pandemie.
Festivalul-experiment, finanțat de guvern, a avut 1.500 de participanți, care au primit undă verde să cânte și să se distreze.
Participanții au putut intra doar cu un test COVID negativ, iar rezultatul a fost încărcat pe aplicația CoronaCheck printr-un cod QR. În plus, unii au fost testați și la intrare, cu un test antigen, dar acest lucru s-a făcut aleatoriu.
După ce au intrat, cei 1.500 de participanți au fost împărțiți în trei grupuri, iar fiecare dintre ei a avut un dispozitiv care îi monitoriza mișcările și contactele. Dispozitivul a înregistrat cu cine a avut contact utilizatorul, pentru cât timp și la ce distanță. Astfel, în cazul apariției unor cazuri, cercetătorii vor vedea cum s-a răspândit virusul, ce contacte a avut participantul, dar și alte detalii.
Rezultatele finale urmează să fie publicate în aprilie.