Asociaţia de Protecţie a Jurnaliştilor, organizaţia care luptă pentru libertatea presei și apără drepturile jurnaliștilor, anunţă că investighează mai multe atacuri și arestări în care au fost vizaţi jurnaliştii şi au avut loc în Louisville, Kentucky, Las Vegas, Atlanta și Washington, notează USA Today.

Autoritățile din Statele Unite trebuie să instruiască poliția să nu țintească jurnaliștii, și să se asigure că pot transmite în siguranță protestele, fără teamă de a fi răniţi sau de represalii.

Carlos Martínez de la Serna, directorul Asociaţiei de Protecţie a Jurnaliştilor:

Carlos Martínez de la Serna precizează că “atacurile asupra jurnaliștilor şi a organizaţiilor media care acoperă demonstraţiile reprezintă o încercare inacceptabilă de intimidare a acestora”.

Publicaţia aminteşte că președintele Donald Trump a atacat mass-media pe tot parcursul mandatului său. Cu o zi în urmă, Trump a acuzat mass-media că “a făcut tot ce le-a stat în putere pentru a stimula ura și anarhia”. Donald Trump a fost dus într-un buncăr din Casa Albă în timpul protestelor izbucnite după moartea lui George Floyd.

Un fotograf freelancer şi-a pierdut vederea la un ochi

Fotograful independent Linda Tirado a scris pe Twitter, sâmbătă dimineață, că a fost lovită de un glonț de cauciuc în ochiul stâng, în Minneapolis, și a mers la un spital pentru a fi supusă unei intervenții chirurgicale de urgență. Câteva ore mai târziu, aceasta a scris că nu va mai vedea cu ochiul stâng, dar va continua să lucreze.

Ad placeholder
Raed Arafat, mesaj cinic pentru protestarii din Piața Victoriei: Îi așteptăm la spital
Recomandări
Raed Arafat, mesaj cinic pentru protestarii din Piața Victoriei: Îi așteptăm la spital
 

The Denver Post anunţă că fotograful Hyoung Chang a încasat două bile cu piper de la poliţie, în timp ce acoperea un protest în centrul oraşului Denver.

Las Vegas Review-Journal a anunţat că fotograful Ellen Schmidt și fotograful independent Bridget Bennett au fost arestați, în timp ce acopereau protestele.

În Louisville, protestatarii au vandalizat o mașină cu sigla stației de știri WLKY. Potrivit unuia dintre reporterii postului, Deni Kamper, fotograful Paul Ahmann a fost atacat de protestatari și aruncat la pământ. Tot în Louisville, reporterul WAVE 3, Kaitlin Rust și fotoreporterul James Dobson, au fost loviţi cu bile de piper de poliţişti.

Departamentul de siguranță publică din Pittsburgh a anunţat, duminică, că trei jurnaliști au fost răniți de protestatari. Jurnalistul KDKA, Ian Smith, a postat pe Twitter că a fost atacat de protestatarii din centrul orașului şi este învineţit, dar viu, după ce un alt grup de protestatari l-au scos din mâinile agresorilor. Camera de filmat i-a fost distrusă.

Ad placeholder
Noi imagini cu Andreea Esca de la petrecerea unde nu s-au respectat regulile sanitare. Vedeta, filmată chiar de PRO TV cu și fără mască la eveniment
Recomandări
Noi imagini cu Andreea Esca de la petrecerea unde nu s-au respectat regulile sanitare. Vedeta, filmată chiar de PRO TV cu și fără mască la eveniment
 

Jurnalistul Fox News Leland Vittert a fost atacat în apropierea Casei Albe. Vittert a spus că atacul a vizat clar postul său de știri. “Am luat o bătaie bună”, a spus acesta pentru The Associated Press.

În Minneapolis, reporterul CNN, Omar Jimenez, a fost arestat în timp ce transmitea în direct protestele. Echipa CNN a fost reţinută în direct de poliţia de stat din Minnesota, chiar dacă s-a identificat și au prezentat acreditările de presă.

Guvernatorul Minnesota, Tim Walz, și-a cerut scuze și a spus că își asumă “întreaga responsabilitate” pentru incident. “Nu există absolut nici un motiv să se întâmple așa ceva”, le-a spus jurnaliștilor.

Sediul CNN din Atlanta a fost atacat, vineri, de un grup de protestatari care s-a luptat cu poliția și a incendiat mai multe mașini. În timp ce poliția a încercat să-i țină departe de sediul CNN, manifestanții au spart geamurile și desenat graffiti pe sigla rețelei.

Ad placeholder
 

Sâmbătă seara, jurnalistul MSNBC, Ali Velshi, a scris pe Twitter că a fost lovit la picior de un glonț de cauciuc, dar că este bine.

Gaze lacrimogene pentru jurnalişti

Jurnalista Los Angeles Times, Molly Hennessy-Fiske, anunţă că mai mulţi ziarişti au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene în Minneapolis. Jurnaliștii s-au identificat, însă ofițerii au tras cu gaze lacrimogene asupra lor, precizează reprezentanta Los Angeles Times. Jurnalista mai spune că a încasat şi un glonţ de cauciuc. “Nu ne-au spus unde să mergem. Au tras asupra noastră”.

Producătorul Reuters, Julio César Chávez, a declarat, duminică dimineață, că “a fost împușcat în braț și în ceafă cu gloanțe de cauciuc”, iar agentul său de securitate “a fost împușcat în față”, dar o mască de gaze l-a protejat.

Un fotograf Reuters, Lucas Jackson, a declarat că, sâmbătă seară, în Minneapolis, un bărbat deghizat l-a atacat şi i-a distrus camera pe care o folosea pentru a documenta protestele.

Ad placeholder

Jurnaliştii din reţeaua USA Today, agresaţi

Andrea Sahouri, reporter din reţeaua USA Today, a fost arestată şi atacată de poliţia din Des Moines, statul Iowa, în timp ce acoperea o manifestaţie de la un mall local, care a devenit violentă. Într-un clip postat pe Twitter, reporterul acuză că poliţia i-a pulverizat în faţă spray cu piper, după ce s-a legitimat că e de la presă. Reporterul a fost eliberat câteva ore mai târziu.

Branden Hunter, reporter la Detroit Free Press, cel mai mare cotidian din Detroit, a ajuns la urgenţă, după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene în timpul unui protest. De asemenea, forţele de ordine i-au spart telefonul cu care transmitea în direct evenimentele.

JC Reindl, reporter, a ajuns la urgenţă, după ce a fost atacat cu spray cu piper de poliţişti, deşi le-a arătat legitimaţia de presă.

Ad placeholder

Molly Beck și Lawrence Andrea, reporterii Milwaukee Sentinel, au fost atacate cu gaze lacrimogene și spray cu piper duminică dimineață devreme, la Madison, Wisconsin.

Paul Woolverton, reporter din reţeaua USA Today, a fost atacat în timp ce filma un jaf şi a ajuns la spital.

Tyler J. Davis, reporter, acuză că poliţia din Minneapolis l-a atacat cu un spray paralizant, deşi a anunţat că este jurnalist.

Citeşte şi:

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis

Cadrele medicale și directoarea Centrului Caraiman din subordinea Primăriei Sector 1, “actori” în clipul lui “Axinte” de la Vacanța Mare: “Parlamentari, doctori, vedete/ Le este frică de izolete”

Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează