Muzeograful care a decis să vorbească, sub protecția anonimatului, afirmă că toți angajații muzeului știau încă din anul 2008 că Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei, și Aurora Apostu lucrau zilnic la teza de doctorat a lui Angel Tîlvăr, pe atunci deputat PSD. Și că au finalizat lucrarea după trei ani de muncă.

O nouă mărturie de la Muzeul Vrancei împotriva ministrului apărării: „Tîlvăr nu a scris niciun rând în teza de doctorat. Toți știau, dar au tăcut de frică”
Ministrul apărării, Angel Tîlvar | Foto: Hepta

„Nimeni nu s-a ferit”

„La noi, la muzeu, s-a aflat de atunci. Toți știau. Lucrarea a fost concepută de Horia Dumitrescu și scrisă la calculator de către Aurora Apostu. Tîlvăr nu a scris niciun rând în teza de doctorat. Tîlvăr venea în vizită la muzeu în perioada respectivă. Personal, l-am văzut de câteva ori”, a declarat, pentru Libertatea, fostul muzeograf.

Întrebat cum au aflat angajații că în biroul directorului se scrie teza de doctorat a lui Angel Tîlvăr, acesta afirmă că nimeni nu s-a ferit.

„Aurora Apostu le-a spus colegilor, iar Horia Dumitrescu nu se ferea, era pe cai mari atunci”, a replicat fostul angajat al Muzeului Vrancei. 

Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”
Recomandări
Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”

„A fost obligat să adune materialele pentru deputat”

El confirmă declarațiile muzeografiei Apostu care, într-un interviu acordat ziarului Libertatea, a susținut că a lucrat zilnic la teza de doctorat a lui Angel Tîlvăr, în biroul lui Horia Dumitrescu, împreună cu acesta, și că materialele le erau aduse de un alt angajat al instituției de la arhivă sau de la bibliotecă, muzeograful Ionuț Iliescu.

Libertatea a încercat, fără succes, să obțină un punct de vedere din partea lui Iliescu, care activează în continuare la Muzeul Vrancei.

„Ionuț Iliescu este un om nevinovat. A fost obligat să adune materialele pentru deputat. Altfel, și-ar fi pierdut locul de muncă”, explică fostul muzeograf.

Terorizați de director: „Atmosfera semăna cu cea de la Aiud”

Bărbatul afirmă că a plecat de la muzeu, după mai mulți ani de activitate, pentru că și el a avut de suferit și a fost martor la abuzuri, în special verbale, pe care directorul le exercita asupra angajaților. Muzeul Vrancei a fost dominat de frică, umilințe și jigniri, spune muzeograful, încercând să justifice de ce au tăcut angajații ani la rând. 

„Serviciile. Fostul director a fost unul de-ai lor”, a fost, de altfel, replica invocată de mai mulți angajați ai Muzeului Vrancei cu care reporterul Libertatea a discutat.

De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului
Recomandări
De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului

„Pot să spun că atmosfera de acolo nu era sănătoasă, iar faptul că am avut o posibilitate de a părăsi instituția a fost un mod neașteptat de a te detașa de toate cele întâmplate acolo. Alții au fost și sunt forțați să tacă pentru a-și păstra locul de muncă! Din punctul meu de vedere, atmosfera de acolo seamănă, păstrând proporțiile, cu cea de la Aiud!”, explică fostul angajat al muzeului. 

Nu puteai să vorbești liber, căci erai imediat turnat, directorul informat, iar repercusiunile erau de ordin psihologic! S-a tăcut din cauza fricii endemice care, putem spune, se poate justifica prin poziția directorului, peste 30 de ani stăpân peste muzeu, și a deputatului.

Fost muzeograf la Muzeul Vrancei:

Mai mult, spune bărbatul, angajații și-au pierdut încrederea că se va face dreptate, după ce ani la rând în dosarul penal deschis ca urmare a plângerii formulate de fostul contabil șef al Muzeului Vrancei, „nimeni nu a mișcat un pai”, iar calculatorul la care s-a scris teza de doctorat nu a fost niciodată ridicat de procurori pentru a fi verificat. 

Horia Dumitrescu și Angel Tîlvăr au respins în bloc acuzațiile

Atât fostul director al muzeului, Horia Dumitrescu, cât și Angel Tîlvăr au negat acuzațiile aduse, susținând că teza a fost redactată de titular, ministrul declarând pentru Libertatea că poate susține public oricând teza sa de doctorat.

Cum a rămas Costel Corduneanu subofițer cu privilegii post-mortem după decenii de „interlopie”. Un procuror a omis să ceară retragerea gradului în urmă cu 15 ani
Recomandări
Cum a rămas Costel Corduneanu subofițer cu privilegii post-mortem după decenii de „interlopie”. Un procuror a omis să ceară retragerea gradului în urmă cu 15 ani

„Nu am cerut niciodată cuiva de la Muzeul Vrancei să scrie ceva legat de lucrarea mea de doctorat. Îmi asum fiecare cuvânt pe care l-am scris acolo și pot să o susțin din nou public, fără nicio problemă”, a declarat Angel Tîlvăr pentru Libertatea.

Pentru comunitatea județeană, domnul Tîlvăr este sclipitor, rețineți. Orice îți acceptă omul, numai nu să-i fii superior.

Horia Dumitrescu, fost director al Muzeului Vrancei:
O nouă mărturie de la Muzeul Vrancei împotriva ministrului apărării: „Tîlvăr nu a scris niciun rând în teza de doctorat. Toți știau, dar au tăcut de frică”
Horia Dumitrescu, fostul director al Muzeului Vrancei | Sursa foto: ziaruldevrancea.ro

Dosarul Tîlvăr, de la acuzație la clasare

Libertatea a realizat firul evenimentelor tezei de doctorat a ministrului Angel Tîlvăr. Până în prezent, alte două persoane au declarat public că lucrarea nu a fost scrisă de ministru. Primul a fost Ionel Marin, fostul contabil șef al Muzeului Vrancei. 

2016. Într-un denunț înaintat la DNA, acesta reclama, printre altele, că directorul Horia Dumitrescu a scris alături de Aurora Apostu, cu logistica muzeului, teza de doctorat a parlamentarului Angel Tîlvăr. 

Ionel Marin a atașat la plângere și o serie de documente doveditoare, inclusiv e-mail-urile primite de la Aurora Apostu. „Eu mai depusesem un denunț și cu doi ani înainte, însă a fost clasat. După ce am depus al doilea denunț, am trimis un memoriu doamnei Kovesi, solicitând să fie repartizat dosarul la orice alt serviciu teritorial din țară, numai la Galați să nu rămână. Fiica directoarei adjuncte a muzeului, mâna dreaptă a directorului Dumitrescu, era ofițer la Inspectoratul de Poliție, aveam motivele mele să mă tem. De altfel, când au venit cei doi ofițeri delegați de DNA să mă audieze la Focșani, i-am întrebat direct: sunteți colegi cu M.N.? Dosarul a rămas la DNA Galați și vedeți și dumneavoastră ce soartă a avut”, spune Ionel Marin. 

Ionel Marin a fost audiat în acest dosar în 2017.

Cea de-a doua persoană care a declarat ferm că teza de doctorat a lui Angel Tîlvăr nu a fost concepută de el a fost chiar Aurora Apostu. Muzeografa a declarat la DNA că ea a fost cea care a redactat lucrarea la calculatorul directorului în biroul acestuia de la muzeu.

Într-un amplu interviu pentru Libertatea, în urmă cu o săptămână, Aurora Apostu a povestit cum lucra zilnic, timp de trei ani, la teza de doctorat pe care a conceput-o împreună cu Horia Dumitrescu „de la ze-ro!” și cum s-a transformat această experiență într-un coșmar. 

O nouă mărturie de la Muzeul Vrancei împotriva ministrului apărării: „Tîlvăr nu a scris niciun rând în teza de doctorat. Toți știau, dar au tăcut de frică”
Aurora Apostu, muzeograf la Muzeul Vrancei

2018. La începutul anului, au fost audiați în acest dosar Horia Dumitrescu și Aurora Apostu.

Ulterior, dosarul deschis inițial la DNA Galați a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. 

Atât Aurora Apostu, cât și Ionel Marin au declarat că nu au mai fost audiați de către procurorii din Vrancea.

2020. Potrivit răspunsul comunicat recent ziarului de către conducerea PT Vrancea, procurorul de caz a clasat pe 30 aprilie 2020 dosarul, întrucât „faptele sesizate nu s-au confirmat”.

Referitor la acuzația că directorul Dumitrescu și muzeografa Apostu ar fi conceput teza lui Tîlvăr, prim-procurorul PT Vrancea, Paul Mihăilă, a oferit o explicație distinctă. Și anume că redactarea unei lucrări de doctorat de către o altă persoană, decât titularul, cu resursele logistice ale unei instituții publice, reprezintă o contravenție și nu o faptă penală. 

Fiind vorba de o contravenție, în acest caz intervenise prescripția încă din momentul depunerii denunțului de către Ionel Marin.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (9)

cmlpop   •   10.11.2022, 18:10

Ar trebui intrebata si Dna Kovesi ce a facut cu memoriul primit de la Dl. Marian! Are si Dumneaei de dat niste explicatii!

pikpik   •   10.11.2022, 15:14

Om capabil si ca el mai sunt multi, in frunte cu Ciucå plagiatorul. Tara are destui oameni capabili, competenti ce ar merita så conducå RO, dar nu prea e loc de ei. Din 1989 tot pe pile si diplome obtinute pe ochi frumosi merge.

    cobra   •   11.11.2022, 11:21

    pikpik   •  10.11.2022, 15:14

    Om capabil si ca el mai sunt multi, in frunte cu Ciucå plagiatorul. Tara are destui oameni capabili, competenti ce ar merita så conducå RO, dar nu prea e loc de ei. Din 1989 tot pe pile si diplome obtinute pe ochi frumosi merge.

    Te rog sa pui si ghilimele..ca poti fii inteles gresit! Totusi este un mare strateg.. ..Americanii s-au angajat sa execute si sa execute intreaga STRATEGIE...gandita ce ..acest NEICA NIMENI - cu PATALAMA! P.S Nu este vina lui! Subalternii nu trebuie sa umbraesca INCOMPETENTA SEFULUI..trebuie sa fie si mai ...incompetenti! Sa imi spuna si mie cineva semnificatia like pe stegulet! Va rog...

Bermuda   •   10.11.2022, 13:58

Tilvar e protejat de "servicii"? - deci "e " mai multe. Atunci e posibil ca unul sau doua dintre ele sa vrea sa apara adevarul, sau macar o parte din el. Asteptam.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
FANATIK.RO
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din România. Nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: ”Este un miracol pentru imunitate”
FANATIK.RO
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din România. Nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: ”Este un miracol pentru imunitate”
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Știrileprotv.ro
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Observatornews.ro
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI