Mergi direct la conținut »
O pitulice capturată la Agigea a zburat 1.824 de kilometri în 24 de zile, în drumul către ”țările calde”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > O pitulice capturată la Agigea a zburat 1.824 de kilometri în 24 de zile, în drumul către ”țările calde”

O pitulice capturată la Agigea a zburat 1.824 de kilometri în 24 de zile, în drumul către ”țările calde”

Cercetătorii științifici de la Stațiunea Biologică Marină „Prof.Dr. Ioan Borcea” din Agigea au capturat o pitulice care fusese prinsă și inelată de cercetătorii finlandezi pe 30 septembrie. Aceștia au descoperit că pasărea parcursese un traseu impresionant și au putut să calculeze distanța parcursă și viteza acesteia în sezonul de migrație.

De Cătălin Hopulele,

Inițial, pasărea a fost capturată de ornitologii din Finlanda, în sudul țării, la Kotka, Kymenlaakso.

Marcajul pitulicei. Foto Alexandru Ionuț Ciubotariu

Conform protocoalelor internaționale, aceștia au marcat pitulicea, legându-i un însemn, cu data și locul unde a fost prinsă.

Astfel s-a putut determina faptul că pasărea a străbătut în 24 de zile (fiind capturată pe 24 octombrie) aproximativ 1.824 de kilometri, până în zona Stației de Inelare de la Agigea, străbătând în medie 76 de kilometri într-o singură zi.


Pasărea a străbătut în 24 de zile aproximativ 1.824 de kilometri. Foto Alexandru Ionuț Ciubotariu

Această recaptură reprezintă încă o piesă din puzzle-ul migrației păsărilor din Europa de Est, o regiune în care aceste studii sunt încă la început de drum. În cadrul Stațiunii de la Agigea au fost recapturate păsări inelate în Israel și în Suedia.

Emanuel Baltag, directorul Stațiunii Biologice Marine ”Prof. Dr. Ioan Borcea

Cercetătorii au putut determina și faptul că, de la ultima captură, pitulicea pierduse în greutate 0,5 grame, ceea ce înseamnă, conform estimărilor acestora, faptul că și-a consumat rezervele de grăsime pe care le acumulase înainte de a pleca spre ”țările calde”.


Inițial, pasărea a fost capturată în sudul țării Finlandei. Foto Alexandru Ionuț Ciubotariu

Deși la Iași au fost prinse păsări care veneau din Israel sau din Suedia, după ce fuseseră anterior marcate în țările respective, cercetătorii au fost informați și de faptul că diverse specii de păsări marcate la Iași au fost recapturate apoi, pe traseul lor migrator, în Turcia, Liban și Cipru.

Stațiunea este unul dintre punctele de cercetare pe care le are în țară Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Close
Închide
  Close