Solicitarea vine din parte lui Wenche Pedersen, primărița municipiului Vadsø și președintele Consiliului Eastern Finnmark.
Regiunea, cunoscută sub denumirea de „Zona de Ajustare”, solicită Comisiei Europene o nouă directivă prin care să ceară autorităților norvegiene să aprobe crearea unui fus orar format din 26 de ore pe zi, în locul celor 24 obișnuite. Proiectul „MERtid” își propune să sărbătorească și să promoveze stilul de viață unic din această regiune îndepărtată a Europei.
„Traiul în această regiune îndepărtată și frumoasă din Norvegia dă un sentiment special de pace și liniște, care permite un alt concept al timpului”, scrie Pedersen în scrisoarea adresată Comisiei Europene, care a confirmat că a primit cererea. Ea adaugă, de asemenea: „Oamenii de aici prețuiesc cu adevărat timpul suplimentar din ziua lor, ceea ce ne permite să atingem obiectivele și visurile personale, contribuind în același timp la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU și la combaterea schimbărilor climatice”.
Prin proiectul „MER time”, comunitățile noastre, aflate în vârful lumii, își propun să sărbătorească și să promoveze stilul lor unic de viață, precum și să ofere indivizilor posibilitatea de a se bucura de mai mult timp de calitate cu activități precum pescuitul, vânătoarea, învățarea de limbi noi, sau pur și simplu să fie împreună cu cei dragi, se mai arată în cerere, care a fost publicată și de site-ul agenției nordice de știri NTB.
Având propriul fus orar certificat în cadrul UE, regiunea speră să atragă mai mulți tineri. Scopul este ca mai mulți oameni să descopere și să se stabilească în această zonă aventuroasă și el vizează nu numai oamenii din Norvegia, ci din întreaga lume. Acest lucru este crucial atât din perspectivă geopolitică, cât și în ceea ce privește reziliența națională și considerentele de mediu.
Comisia Europeană este responsabilă pentru economisirea timpului și tehnologia relevantă și care stabilește timpi standard pentru toate țările din zona Spațiului Economic European (SEE), inclusiv Norvegia. Această responsabilitate este îndeplinită prin directive, precum sistemul orar de vară. „De aceea, apelăm direct la comisie pentru a aborda această provocare urgentă, în partea cea mai de nord a Norvegiei”, adaugă Wenche Pedersen.
Prin urmare, municipalitatea solicită, cu referire la acordul SEE, Comisiei Europene să aprobe, printr-o nouă directivă, ca autoritățile norvegiene să poată crea un fus orar separat pentru zona arctică a țării, extinzând astfel ziua de la 24 la 26 ore.