Sistemul digital poate fi folosit de site-uri de știri și de motoare de căutare pentru a filtra articolele care au ca scop dezinformarea, potrivit siteului DigitalTrends.com, citat de Mediafax.

„La fel ca toată lumea, am fost deranjaţi de efectele negative pe care ştirile false le pot avea asupra evenimentelor politice majore şi asupra vieţii de zi cu zi”, a declarat Rada Mihalcea, profesor de Ştiinţe informatice la Universitatea din Michigan şi dezvoltator al proiectului.

„Grupul meu a efectuat aproape zece ani o activitate semnificativă pentru detectarea mesajelor false. Am observat o oportunitate majoră de abordare a unei probleme societale prin expertiza pe care am acumulat-o de-a lungul anilor”, a explicat Rada Mihalcea pentru Digital Trends.

Cercetătoarea Rada Mihalcea și echipa pe care o conduce au dezvoltat un algoritm care analizează discursurile scrise. Sistemul verifică structura gramaticală, punctuația și complexitatea, elemente care pot semnala o știre falsă, notează sursa citată.

Studiile arată că algoritmul dezvoltat de echipa coordonată de româncă a descoperit 76 la sută dintre știrile false, spre deosebire de rata de succes de 70 de la sută în cazul analizării acestora de către oameni.

Rada Mihalcea, coordonatorul proiectului dezvoltat de Universitatea din Michigan, susține că soluția de automatizare ar putea deveni un instrument important pentru site-urile care combat răspândirea știrilor false pe Internet, publicate de cele mai multe ori pentru a manipula opinia publică.

Potrivit cercetătorilor americani, descoperirea știrilor false, înainte ca acestea să aibă consecințe, ar putea fi dificilă, în condițiile în care rețelele de socializare și sistemele de agregare se bazează în mare măsură pe editori care adesea nu pot ține pasul cu valul de informații.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

La începutul anului 2010, Rada Mihalcea a fost premiată de președintele Barack Obama. A primit Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers (Distincția prezidențială acordată cercetătorilor și inginerilor aflați la început de carieră).

Potrivit actualdecluj.ro, Rada Mihalcea a absolvit în 1998 Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Au urmat un masterat şi un doctorat la Universitatea Southern Methodist din Dallas. De fapt, două doctorate: unul în specializarea Calculatoare şi un altul în Lingvistică, la Oxford. Între 2002 şi 2013 a predat la Universitatea North Texas, iar acum este profesor asociat la Universitatea Michigan. Cercetările sale vizează diferite direcţii: domeniul procesării limbajului natural, al inteligenţei artificiale, al interacţiunii om – maşină.

sursă foto: actualdecluj.ro


Citește și Mașina băiatului lui Dragnea se poate comanda prin gesturi și atinge 100 de km/h în 3,7 secunde!


 

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare