Într-un interval de două săptămâni, de la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, Spania a raportat 20.890 de reinfectări, potrivit cifrelor Institutului de Sănătate Carlos III. Asta în condițiile în care de la începutul pandemiei și până în 22 decembrie, numărul total de reinfectări a fost de 17.140. Cifrele includ atât reinfectări confirmate, cât și suspectate.
Cercetătorii au atribuit numărul tot mai mare de reinfectări de COVID variantei Omicron, foarte contagioasă.
Înainte de această variantă, reinfectările erau rare la nivel global. Omicron a schimbat această paradigmă.
Imunologul Alfredo Corell, profesor la Universitatea din Valladolid:
Datele din Spania se adaugă altor cercetări anterioare care au făcut deja o legătură între varianta Omicron și creșterea reinfectărilor. Un raport publicat de cercetătorii de la Imperial College din Londra la mijlocul lunii decembrie a estimat că riscul de reinfectare cu Omicron este de 5,4 ori mai mare decât cu Delta.
„Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura foarte substanțială în care Omicron poate ocoli imunitatea anterioară dată atât de infecție, cât și de vaccinare”, a spus conducătorul studiului, profesorul Neil Ferguson.
În Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, cercetările preliminare au sugerat că varianta pare să reinfecteze oamenii cu o rată de trei ori mai mare decât tulpinile anterioare.
În vreme ce Spania se confruntă cu o ”transmisibilitate enormă a COVID”, autoritățile au decis să apeleze la o strategie diferită de a gestiona pandemia și a comunica public date despre situația epidemiologică.
Astfel, potrivit unui plan pregătit încă din vara lui 2020, autoritățile vor comunica precum în cazul gripei sezoniere. Mai exact, nu va mai fi comunicat numărul persoanelor infectate, ci doar al celor internate, iar testele vor fi făcute doar în cazul persoanelor cu simptome serioase.