Munca de acasă a fost modul în care multe domenii de activitate au continuat să funcționeze în ultimele trei luni. Piața muncii se va reconfigura după pandemie și telemunca ar putea să câștige teren.

Bogdan Badea, directorul general al eJobs România, a vorbit la Interviurile Libertatea despre domeniile care nu au mai putut să își desfășoare activitatea în starea de urgență și să genereze venituri pentru a-și păstra angajații, dar și despre joburile care au rezistat după măsurile luate în urma declanșării pandemiei.

Reprofilarea profesională și relocarea ar putea fi pentru mulți angajați rămași fără locuri de muncă soluția pentru viitor, cel puțin pe terme mediu. Bogdan Badea a prezentat joburi spre care s-ar putea orienta cei care au intrat în șomaj, domenii care își mențin creșterea economică și cele care ar putea avea mare căutare pe viitor.

Bogdan Badea a vorbit și despre cât de căutate mai sunt joburi în străinătate după epidemia de coronavirus. Anul trecut, din 10 milioane de aplicări pe platforma eJobs, 2 milioane au fost pentru locuri de muncă în străinătate.

Principalele declarații ale directorului eJobs:

 • Sunt peste 400.000 de oameni care și-au pierdut locurile de muncă în ultimele două luni. Aceștia se adaugă peste cei care erau din trecut, dinainte de pandemie. Partea bună este că România nu este în top în Europa la șomaj.
 • Mare parte din cei care au intrat în șomaj vin din producție, construcții, service auto, HoReCa. Practic, sunt cei din domenii care nu au putut să își desfășoare activitatea și să genereze venituri, unde a trebuit să se renunțe la ei.
 • Există foarte multă frică și incertitudine în ce privește găsirea unui loc de muncă în acest moment. Piața muncii depinde foarte mult și de zonă, de ce domenii sunt funcționale acum.
 • O zonă care va absorbi mulți oameni fără loc de muncă este comerțul. A funcționat foarte bine în perioada stării de urgență și funcționează și în starea de alertă.
 • Zona de HoReCa pare să fie cea mai discutată acum. Pare că dacă se redeschid terasele din 1 iunie, economia României își revine, dar suntem departe de acest lucru.
 • Dacă luăm cei 600.000 de oameni în șomaj tehnic, HoReCa nu e pe locul 1. Avem 100.0000 de oameni din HoReCa în șomaj tehnic și 150.000 de oameni din producție în somaj tehnic.
 • Sunt domenii din economie care nu au repornit încă și despre care nu se vorbește.
 • Oamenii care au intrat în șomaj trebuie să înlocuiască frica, incertitudinea cu flexibilitatea de a schimba domeniul de activitate, chiar și orașul.
 • E greu pentru mulți să pleci să caute un loc de muncă într-un alt oraș. La nivel european, suntem printre cei mai puțin deschiși la relocare. Dar s-ar putea ca relocarea să fie singura soluție pentru anumite zone ale României, unde, pentru o perioadă medie, de 6 luni sau mai mult, să nu existe alte oportunități.
 • Oamenii trebuie să ia în considerare, să caute pentru un loc de muncă în zonele unde se angajează în perioada aceasta, chiar dacă sunt în altă localitate decât cea în care au locuința. Trebuie să aplice pentru locurile de muncă unde sunt calificați. Altfel, există riscul trecerii de la frică la frustrare.
 • Pe lângă cazarea oferită de unii angajatori, există și un pachet oferite de stat pentru relocare.
 • În CV trebuie să trecem tot ce știm, dar și cu ce putem veni în plus în noul loc de muncă.
Ad placeholder
 • Joburile care îți permit munca de acasă continuă să câștige teren.
 • Cele mai căutate joburi sunt acum în transporturi, telecomunicații, IT, comerț online și bănci.
 • Până la sfărșitul anului ar putea fi aproximativ 500.000 de angajați în șomaj. Statul trebuie să sprijine puternic reconversia profesională în perioada următoare.

Citeşte şi:

În cartierul Poştă din Buzău, carantina a trecut, supărarea pe autorităţi a rămas: “Ne-au băgat în spital ca să sperie lumea”

Saga umilinței. 36 de muncitori srilankezi, concediați de la o fabrică din Botoșani, au fost abandonați pe Otopeni, după ce au fost plimbați opt ore cu autocarul. „Nu-i treaba noastră că s-a închis aeroportul din Sri Lanka”

Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională