Întrebat despre posibilitatea închiderii stațiunilor montane în România în perioada sărbătorilor de iarnă, așa cum a cerut Italia la nivelul tuturor statelor europene, Iohannis a evitat să răspundă, arătând în schimb că măsurile de protecție impuse până acum „se aplică tuturor, indiferent dacă sunt pe schiuri, patine sau se duc să admire peisajul”.

Președintele a comentat și pe subiectul plângerii depuse de PSD împotriva sa la CNA, după declarația de marți, când le-a cerut alegătorilor să voteze împotriva social-democraților la alegerile parlamentare, spunând că șeful statului nu poate fi cenzurat politic.

„Indiferent dacă le place sau nu PSD-iștilor, voi face în continuare evaluări și referiri care au relevanță”, a spus Iohannis.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

 • Am solicitat INSP o analiză privind evoluția pandemiei în orașele și municipiile carantinate. Datele relevă că începând cu 20 noiembrie la nivel național se observă o tendință de scădere a infectărilor. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în rata de pozitivare.
 • Am ajuns pe un palier și tendința este de scădere.
 • Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat aceste măsuri, ceea ce ne oferă motive de optimism.

Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor este pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.

 • De ce este nevoie de carantinare în localități? Voi da exemple de evoluție a pandemiei în localitățile carantinate. Se vede foarte clar pe grafic că din momentul în care s-a carantinat localitatea creșterea încetinește și apoi scade rata infectării.

Vreau să fie foarte clar: eu nu intenționez să promovez instituirea carantinei la nivel național după alegerile parlamentare. Nu există nicio intenție de a intra în lockdown.

 • Fac din nou apel la oameni să respecte în continuare regulile de prevenție, pentru că numai așa, fiind solidari și responsabili, putem obține rezutlate pe termen lung și putem scădea rata infecțiilor.
 • Celebrarea Zilei Naționale: în acest an vom onora curajul și sacrificiilor înaintașilor noștri făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la bucuria participării la evenimente.

Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una foarte restrânsă, la care vor fi invitați ambasadori, medici, fără paradă militară și fără participarea publicului larg.

 • Recomandarea experților este de a renunța la orice fel de întâlniri publice și private. Sunt recomandări pe care vă îndemn să le respectăm inclusiv de 1 decembrie.

Despre plângerea PSD:

 • Ca președinte al României, mă simt chemat să am opinii în toate chestiunile care privesc România sau viața românilor sau felul în care funcționează instituțiile publice. Președintele României nu poate fi cenzurat politic și indiferent dacă le place sau nu PSD-iștilor, voi face în continuare evaluări și referiri care au relevanță

PSD s-a supărat tare pentru că am fost franc și am spus lucrurilor pe nume: PSD a guvernat foarte prost.

Despre vaccinul anti-COVID:

 • Dacă se crede că va ajuta, da, mă voi vaccina public. Personal sunt pentru vaccinare.

Despre politizarea instituțiilor publice și reportajul Recorder:

Despre imaginile cu oameni dormind pe tărgi pe holurile spitalelor:

 • Statul român face tot timpul demersuri pentru a crește numărul de apturi și la UPU, și la ATI. Mi-a fost prezentat planul pe următoarele zile, următoarele săptămâni. Facem eforturi pentru ca

Imaginile la care vă referiți mi s-a relatat că au fost din zona de primire a pacienților, din filtru. Dar este adevărat că suntem la limită.

 • Încă nu am ajuns la limita superioară pentru că vrem să fim puțin înaintea pandemiei. Sper să nu fim lăsați singuri. De-asta e important să ne ferim de virus, să nu-l dăm mai departe.

Despre capacitatea de testare a României:

 • Este destul de mare, teoretic am putea prelucra pân la 50.000 de teste, dar testările se fac fie din oficiu, fie la cerere.

Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi, persoanele nu se testează în masă, pentru că asta nu e posibil cu instalațiile existente.

 • Iar numărul persoanelor trimise la testare de DSP-uri și cele care cer să fie testate sunt cele pe care le vedeți zilnic comunicate.

Despre carantinarea Bucureștiului:

 • Decizia de carantinare a unei localități nu este una ușoară, pentru că impactează asupra vieții fiecărui locuitor. Exact din acest motiv, acum ceva vreme s-a solicitat INSP-ului o metodologie foarte clară care vine să sprijine autoritățile.
 • Această metodologie este practic un sistem de puncte, care se acordă după niște criterii. În final, se face o sumă, iar carantinarea se poate lua în considerare local, atunci când punctajul devine foarte mare.

Am întrebat astăzi unde stăm, iar pentru București nu s-a ajuns, din fericire, la un număr de puncte care să necesite carantinarea. Pentru București, nu se pune acum în discuție carantinarea.

Despre noi restricții:

 • Așa cum am spus și mai devreme, în acest moment nu există intenția de a declara starea de urgență și nu există intenția de a introduce un lockdown.
 • Măsurile care sunt acum în vigoare au dus la reducerea numărului de infectări. Experții pe care i-am consultat inclusiv astăzi sunt de părere că în perioada următoare nu este nevoie de noi restricții.
 • Trebuie să fim foarte precauți. Nici nu se vor lua înapoi restricțiile pentru că numărul de infectări este în continuare foarte mare, ATI-urile sunt pline, iar numărul de decese este în continuare foarte mare.

Nu putem vorbi acum de o relaxare. Știu că toată lumea își dorește să fie anulate restricțiile, dar asta nu este posibil. Este puțin probabil ca până la la sfârșitul anului să scadă atât de mult ca să se renunțe la restricții.

 • Evoluția se analizează de specialiști, în special de cei de la INSP, zilnic și cel puțin o dată pe săptămână se emit recomandări.
 • Chiar dacă acum avem ceva motive de optimism moderat, nu este momentul să discutăm despre relaxări generalizate. Sunt localități unde se va impune carantinarea sau se va prelungi cu câteva zile carantina pentru a reduce numărul de infectări.

Despre vacanța de iarnă la munte și închiderea pârtiilor de schi:

 • La ultimul Consiliu la care am participat nu s-a discutat despre asta, dar între timp știu că în Consiliul UE s-a discutat mult despre stațiunile montane în perioada de vacanță. Opiniile sunt divergente.

În ce privește România, vom elabora reglementări specifice și vom comunca. Dar măsurile generale rămân valabile și se aplică tuturor,
se aplică tuturor, indiferent dacă sunt pe schiuri, patine sau se duc să admire peisajul.

Despre campania pro-PNL:

 • Nu știu de unde ați scos asta cu echidistanța politică, cunoscut bine Constituția. Președintele nu poate fi membru al unui partid, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie mut.
 • Am arătat ce prost a guvernat PSD și pot repeta asta. Am făcut într-adevăr afirmații de apreciere la adresa PNL, care s-a zbătut să guverneze, că tot a mișcat lucruri deși suntem în pandemie, a avut frâna PSD în Parlament și este un Guvern minoritar.

Înainte de alegeri, românii se așteaptă de la mine să le spun cum stau lucruri. Cum să vă imaginați că stau eu și mă uit la lună sau la soare și să nu spun ce se întâmplă? Ar fi o eroare mare pentru că așa spune Constituția, că eu veghez.

Despre votul în localitățile carantinate:

 • Carantina presupune renunțarea la toate deplasările la care se poate renunța, dar alegerile nu fac parte din această categorie.

Alegerile se organizează peste tot, inclusiv în localitățile carantinate. Fiecare român are dreptul să meargă să voteze. Nu vor exista îngrădiri, nici în localitățile carantinate, nici în alte localități.

 • Secțiile de votare vot fi organizate foarte bine, în așa fel încât fiecare român să poată vota.
 • Ne vom asigura că fiecare român își va putea exercita în siguranță dreptul la vot. Secțiile vor primi instrucțiuni foarte precise.

Despre campania de vaccinare:

 • Am înțeles că sunt oameni sceptici în ceea ce privește vaccinarea, inclusiv din zona medicală, dar odată cu această campanie de vaccinare datele vor fi mai clare. Pe măsură ce milioane de oameni se vor vaccina pe tot globul, vor veni informații și vom ști mai multe.

Despre profesorul Marius Balo, închis de șapte ani în China:

 • O să mă documentez și vă voi spune părerea mea.

Despre recomandările OMS, care a cerut creșterea capacității de testare și despre rata mortalității de COVID-19:

 • Numărul de testări este stabilit în funcție de cerere, fie de la DSP, fie de la persoanele fizice. Capacitatea este în jur de 50.000, însă această capacitate, dacă vorbim despre teste PCR, nu s-a schimbat în ultima lună, din simplul motiv că s-a ajuns la capacitatea maximă.

Se pot cumpăra alte aparate, dar s-a ajuns la maximum cu personalul, mai mulți nu sunt.

 • Există o luminiță: au început să apară acele teste rapide antigen și cred că este o soluție, cel puțin pentru localitățile în care apar foarte multe cazuri. Noi am comandat și primit primul set de astfel de teste care au fost distrbuite UPU și ambulanțelor. S-a demarat deja o licitație pentru 3 milioane de teste și se va continua.
 • Recomandările de la OMS este să se facă testări acolo unde apar multe cazuri, adică în zonele carantinate.

Este o metodă care cu siguranță va crește semnificativ numărul de testări și ne va da o imagine mai clară asupra pandemiei.

 • Aceste teste sunt relativ noi, unele sunt în procedură de aprobare.

Despre conflictul dintre PNL și USR-PLUS:

 • Vor guverna împreună. Este o nervozitate, o sensibilitate tipică pentru campania electorală, nu toată lumea poate să rămână calmă.

Unii sar mai repede cu anumite mesaje și acuzații, însă între PNL și USR există o apropiere care nu cred că trebuie să se bazeze neapărat pe simpatie între persoane, ci pe concordanță între valori și obiective de reformă.

 • Eu îi încurajez să se apropie, iar electoratul, evident, așteaptă același lucru de la cele două partide. Sunt convins că în conducerile lor va exista o deschidere semnificativă pentru această abordare.

Despre „clientelismul politic” și numirile PNL în diverse instituții publice:

 • Este evident că fiecare Guvern își numește în pozițiile care se vacantează din varii motive persoane care sunt mai mult sau mai puțin apropiate de Guvernul respectiv și îndeplinesc condițiile cerute de lege pentru aceste posturi.

Știu că se speculează foarte mult că și PNL-ul a numit oameni apropiați. Da, pentru că acele măsuri trebuie puse în practică de cineva care nu este împotriva Guvernului.

 • Nu mi-ați dat niciun exemplu de persoane care au fost numite fără să respecte condițiile cerute de lege. Dacă ar fi astfel de cazuri, se poate verifica ce s-a întâmplat acolo.
 • Nu cunosc aceste persoane și nu cunosc CV-urile lor, nu pot să vă răspund pe loc. Ce spuneți dumneavoastră nu este obligatoriu o problemă pentru că criteriile sunt trecute în lege.
 • Vă rog să sesizați chestiunea la colegii mei și o să-i rog să verifice.

La discuții, care au debutat la ora 15.00, au fost chemați Ludovic Orban, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Șeful statului va face o evaluare a măsurilor care au fost luate pentru gestionarea epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Imediat după ședință, președintele Klaus Iohannis va susține o conferință de presă, începând cu ora 18.00.

Citeşte şi:

VIDEO | Scenă ca-n filme: un polițist a sărit în mașina șoferului care încerca să fugă

Ce sumă a plătit România până acum pentru vaccinul anti-COVID. Florin Cîțu anunță că a semnat pentru avans

Nouă spitale şi Ambulanţa vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în București în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie

A venit să lucreze în România și a fost șocat de ce a văzut în țara noastră. Spaniolul „s-a închinat, nu-i venea să creadă”
PARTENERI - GSP.RO
A venit să lucreze în România și a fost șocat de ce a văzut în țara noastră. Spaniolul „s-a închinat, nu-i venea să creadă”
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a stabilit
PARTENERI - PLAYTECH
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a stabilit
Horoscop 18 ianuarie 2021. Scorpionii își pregătesc un eșec, dacă se ocupă doar de propriile interese
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2021. Scorpionii își pregătesc un eșec, dacă se ocupă doar de propriile interese
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
Știrileprotv.ro
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)