Mergi direct la conținut »
Organizația Salvați Copiii: Consumul de tutun și țigări electronice în rândul copiilor din România, la cote alarmante
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Organizația Salvați Copiii: Consumul de tutun și țigări electronice în rândul copiilor din România, la cote alarmante

Copiii români tind să încerce produse din tutun de la vârste foarte mici, o parte dintre ei chiar înainte de a împlini 10 ani, arată un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii.

De Andrei Crăițoiu,

Astfel, potrivit sursei citate, 14,6% dintre copiii cu vârsta între 13 şi 15 ani afirmă că au fumat în ultimele 30 de zile. Asta înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă au șanse mari să devină în curând fumători zilnici.

Totodată, 8,2% dintre copiii școlarizați (13 – 15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile țigarete electronice.

Într-un raport emis de “Salvați Copiii” cercetările recente au evidențiat următoarele situații de risc pentru siguranța medicală a copiilor:

  • 4% dintre băieți și 1% dintre fetele de 11 ani au fumat cel puțin o dată pe săptămână, România situându-se pe locul 4 din cele 42 de state cuprinse în analiză.
  • 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun (au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici.
  • 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) țigarete electronice.
  • 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun, așa-numitele IQOS, despre care există suspiciuni rezonabile că ar putea produce dependență tabagică şi riscuri similare pentru sănătatea consumatorilor ca țigările clasice.
  • 15% dintre fumătorii adulți din România, adică 1 fumător din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani.
  • 70,7% dintre copiii cu vârsta între 13-15 ani afirmă că și-au cumpărat țigările de la magazin, adică au provenit din sursă legală. Aproape 80% dintre copii (78,4%) afirmă că nu au fost împiedicați să cumpere țigări din cauza vârstei, iar 39,9% au putut cumpăra chiar țigări la bucată, deși acest lucru este interzis de mai mult de 10 ani.
  • 35,8% dintre copiii chestionați de 13-15 ani au observat reclame sau promoții la punctele de vânzare a produselor din tutun, iar 64% au observat persoane care fumează în filme, la TV sau video.

Citește și:

VIDEO | Satul în care copiii fumează cu ocazia unei sărbători religioase. Chiar părinții îi încurajează

Close
Închide
  Close