”În privința ratelor pentru persoane fizice pe credite ipotecare, acolo statul garanteză dobânda pe 5 ani de zile. Dobânda este zero la această creanță și plata se va face în 60 de rate egale. Cetățenii au 45 de zile în care să depună aceste cereri, să folosească această facilitate”, a spus ministrul, după şedinţa de Guvern în care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă, în noua formă.
Florin Cîţu a mai spus că Ordonanţa care a fost trimisă spre publicare în această seară oferă clienţilor posibilitatea de a suspenda ratele până la 9 luni de zile şi se pot depune aceste cereri cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei.
„Cetăţenii au 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei să depună aceste cereri. Iniţial, se spunea că facilitatea poate fi acordată doar pentru creditele care nu înregistrează restanţe la data instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României. Am adăugat sau debitorii care au efectuat plata acestor restanţe până la data solicitării suspendării obligaţiei. Astfel, cei care îşi plătesc restanţele până la momentul în care fac solicitarea de amânare sau de suspendare a ratelor pentru 9 luni de zile pot beneficia de această facilitate”, a declarat ministrul Finanţelor la finalul şedinţei de Guvern.
Potrivit sursei citate, statul garantează sută la sută dobânda la creditele ipotecare pentru o perioadă de cinci ani.
„A trebuit să introducem câteva observaţii pentru a clarifica această măsură. Am văzut foarte multe discuţii în spaţiul public. Am vrut să eliminăm orice urmă de îndoială. În ceea ce priveşte ratele la creditele ipotecare pentru persoanele fizice, acolo statul garantează sută la sută dobânda pe o perioadă de 5 ani. Am spus dobânda aferentă acestei perioade de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. Am introdus nou faptul că la această creanţă dobânda este zero la sută şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare. Dobânda este zero la această creanţă”, a precizat Florin Cîţu.
El a precizat că actul normativ vine în sprijinul românilor alături de celelalte programe precum şomajul tehnic sau liniile de credit pentru investiţii şi capital de lucru.
„Vrem să fie cât mai clară aceasta ordonanţă. Vrem cât mai mulţi români să beneficieze de aceasta facilitate, de aceasta ordonanţă pe care a aprobat-o Guvernul României pentru nouă luni de zile. Ştim prin ce trec în această perioadă şi îi asigurăm că această ordonanţă vine în spriijnul lor şi încercăm să îi ajutăm alături de celelalte programe, şomaj tehnic şi linii de credit pentru investiţii şi capital de lucru, să trecem cu toţii peste această perioadă”, a declarat ministrul Finanţelor.
Ministrul Finanţelor publice, Florin Cîţu a prezentat, luni, la solicitarea premierului, în debutul şedinţei de Guvern, modificările aduse Ordonanţei de urgenţă care amână cu până la 9 luni plata ratelor la credite, în contextul crizei coronavirusului.
Astfel, s-a extins perioada în care persoanele fizice şi juridice pot face cererea de amânare a plăţii creditelor, în 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.
Nu se mai capitalizează dobânda, la creditele ipotecare, a mai spus Cîţu.
În plus, s-a modifica şi prevederea privind condiţia ca solicitanţii să nu fi avut restanţe, îân sensul că li se dă posibilitatea solicitanților care au restanțe să aducă creditele la zi când solicită amânarea plățilorAstfel, persoana sau firma trebuie să aibă creditele plătite, la zi, în momentul în care face soilicitarea de amânare a plăţii ratelor la credit.
Ce spunea ministrul Finanţelor Publice: Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise, le vom corecta!
„Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare. Varianta cu toate observatiile incluse se va publica dupa sedinta de guvern de astazi”, spune Florin Cîțu.
PSD: „Nimeni nu mai are nici răbdare și nici timp de a sta după bâlbele și prostiile Guvernului!”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că proiectul de lege privind suspendarea rambursării creditelor va fi votat marţi de plenul Senatului, vineri va intra în plenul Camerei Deputaţilor, iar lunea viitoare va fi trimis la promulgare.
„Retragerea de la publicare a ordonanței privind amânarea ratelor: o nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern aruncă românii și firmele românești. Toată lumea a așteptat de la Guvern măsuri concrete, ferme și rapide. De aceea au fost învestiți de Parlament. Dacă nu sunt în stare, măcar să nu încurce și mai mult prin hotărârile adoptate! Românii și firmele românești au nevoie de sprijin real, nu de un Guvern care să le facă situația și mai grea. Nimeni nu mai are nici răbdare și nici timp de a sta după bâlbele și prostiile Guvernului!”, a scris Ciolacu.
El spune că PSD va adopta în această săptămână în Parlament proiectul PSD care prevede amânarea ratelor fără ”dobândă la dobândă” și fără penalități!
„Izolați-l pe Cîțu, până nu distruge de tot economia românească!”, mai spune liderul PSD.
Guvernul a decis, joia trecută, că plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
PSD a criticat Ordonanţa Guvernului Orban, prin care se amână cu până la 9 luni plata ratelor la credite, pentru românii afectaţi de criza coronavirusului.
Social-democraţii spuneau băncile sunt singurele care au de câştigat de pe urma ordonanţei, iar acest lucru va fi corectat în Parlament.