MENIU CAUTĂ

(P) Mănăstirea Prislop, loc de mare însemnătate religioasă

Distribuie

La 13 km de orașul Hațeg, într-o poieniță luxuriantă din satul Silvașu de Sus, ajung în fiecare zi mii de credincioși români pentru a se ruga la Mormântul Sfântului Arsenie Boca, făcătorul de minuni. În ultimii ani, Mănăstirea Prislop a devenit unul dintre cele mai importante centre religioase ale țării. Regăsește-te spiritual într-un Pelerinaj la Prislop cu Europa Travel, turoperatorul-low cost care ne surprinde în fiecare an cu cele mai bune tarife la toată gama de pachete turistice.

Locul unde sunt înfăptuite minuni

Mănăstirea Prislop adună tot mai mulți pelerini străini care au auzit de minunile săvârșite la mormântul celui mai mare duhovnic român al secolui XX. Edificiul de cult, amplasat pe fostul pământ al unor nobili din Ciula, are o istorie controversată. Potrivit scrierilor religioase Biserica Prislop a fost ridicată de Sfântul Nicodim de la Tismana undeva pe la jumătatea secolului al XIV lea.

După ce a ajuns aproape în ruină, construcția din piatră a fost refăcută în totalitate în 1564 de Zamfira, fiica Voievodului Moise din Țara Românească. Abia în anul 1948, lăcașul de cult a intrat sub gestionarea Starețului Arsenie Boca care a transformat Prislopul în mănăstire de maici, până când în 1959 comuniștii l-au obligat pe Sfântul Părinte să părăsească ținutul Hațegului.

În timpul petrecut la Prislop, duhovnicul a pictat interiorul bisericii și a reorganizat întreaga mănăstire, devenind practic al treilea Ctitor al lăcașului. Pe dealul mănăstirii, la umbra fagilor și a pinilor se întinde Mormântul Sfântul Părinte Arsenie Boca, unde pelerinii se roagă în fiecare zi.

Descoperă și alte mănăstiri importante din țară

Traseul spiritual spre Prislop include și alte centre religioase deosebit de importante, precum Mănăstirea Polovragi amplasată idilic la poalele Munților Polovragi, în apropiere de Cheile Oltețului sau Mănăstirea Lainici din Defileul Jiului ce a fost ridicată în secolul al XIX lea.

Ultimul popas al pelerinajului va fi la Mănăstirea Horezu, un ansamblu mănăstiresc ce se întinde pe un domeniu de până la 3 ha, ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO, fiind considerat o bijuterie istorică a stilului brâncovenesc. Lăcașul de cult poartă hramul Împaraților Constantin și Elena, ctitorită de Constantin Brâncoveanu în jurul 1697. Potrivit legendelor, această mănăstire poară numele de Horezu de la păsările de noapte numite ”huhurezi”. Se spune că, la ridicarea bisericii meșterii erau nevoiți să lucreze numai noaptea, pe fundalul cântecelor de huhurezi, din cauza turcilor care ar fi distrus biserica.

Sursa foto: flickr.com

Oferte Speciale Pelerinaj Prislop

Tarif: 179 Lei/persoana, 2 zile (o noapte de cazare la Straja), transport autocar, vizite cuprinse in program, teolog/preot/insotitor de grup. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

 

Comentarii