Dezastrul a început miercuri dimineaţă, când în urma prăbuşirii unei galerii a fostei mine de sare s-a format o groapă de câţiva metri, care şi-a extins diametrul la peste 103 metri, în câteva ore. Craterul a înghiţit supermarketul Plus şi două case, iar o şosea a fost crăpată pe o distanţă de 200 de metri. Potrivit autorităţilor, în timpul nopţii, fenomenul s-a stabilizat şi nu au mai fost noi fisuri, însă nu se ştie dacă surparea se va opri.
Oamenii se tem ca pământul să nu le înghită munca de-o viaţă. “Nu putem dormi noaptea la gândul că s-ar putea prăbuşi blocul peste noi. Am mutat ce s-a putut”, a povestit îngrozită Cornelia Loga (foto), care stă într-un imobil de lângă supermarket.
«Perimetrul de risc nu a fost respectat»
“În acea zonă, exploatarea zăcământului, care avea o grosime de aproximativ 200 de metri, a fost sistată recent, iar cavităţile rămase prezintă un mare risc de surpare. În jurul fostelor exploatări s-a realizat un perimetru de risc, unde nu este voie să se construiască nimic, dar acesta nu a fost respectat”, ne-a explicat geologul Gheorghe Buliga.
Exploatarea, veche de 3.000 de ani
Exploatarea salină de la Ocna Mureş are o vechime de aproximativ 3.000 de ani. Dacă până în epoca modernă extracţia s-a făcut cu târnăcopul şi lopata, ca în orice mină, în secolul XX s-a trecut la exploatarea cu sonde. Aceasta presupune săparea a două puţuri, injectarea, printr-unul, de apă sub presiune în zăcământ, dizolvarea sării şi evacuarea ei sub formă de saramură prin celălalt puţ.
grafică: Cosmin Marica
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro