UPDATE ora 20:00: Cehia, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat, prin vocea ministrului afacerilor europene Mikulas Bek, că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și va căuta să obțină susținerea tuturor statelor membre până la summitul din decembrie.
„În ultimii ani, spaţiul Schengen a resimţit provocări, precum valul de migranţi din 2015-2016 şi consecinţele actualului conflict din Ucraina. Preşedinţia (cehă a Consiliului UE) consideră că extinderea Schengen este un element fundamental şi se angajează să realizeze progrese pentru ca România şi Bulgaria să adere la acest spaţiu”, a spus Bek, în plenul Parlamentului.
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a reamintit că România şi Bulgaria au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen, lucru recunoscut încă din 2011.
Aderarea celor două state la Schengen a fost susținută și de liderul grupului Partidului Popular European, Manfred Weber, de cel al socialiștilor, Iratxe Garcia Perez, și al Renew Europe, Sophia in’T Veld. „Cer premierului olandez să respecte legea şi să susţină aderarea celor două ţări la Schengen”, a adăugat Veld. Olanda a fost unul din statele care s-au opus mereu aderării.
Rezoluţia Parlamentului European privind aderarea României și Bulgariei la zona Schengen este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie.
Europarlamentarii români care au provocat această dezbatere în Parlamentul European au cerut un calendar foarte clar pentru acest lucru, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevedea intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.
„Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputați), și S&D (PSD, 9 eurodeputați), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg al Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a anunțat Rareș Bogdan, europarlamentar PNL.
Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen.
Votul va avea loc în al doilea plen al Parlamentului European din octombrie și este programat între 17 și 20 octombrie.
Anterior, Parlamentul European a cerut Consiliului UE și Comisiei Europene să prezinte un calendar de aderare a României la spațiul Schengen.
Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv strategic pentru România, după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că țara noastră îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la Schengen.
Ar mai fi o opoziție într-o facțiune din Parlamentul olandez, însă, pe canalele oficiale, olandezii ar fi transmis că, dacă nimeni nu se opune, nu vor avea ei de ce să se opună.
FOTO: EPA
BanciuRadu • 05.10.2022, 13:51
Să sperăm că nu vom fi acceptați deloc în Shengen, pînă cîd legile Justiției nu vor suferi o reformă. Dar pentru ca acest lucru să se întîmple, actuala coaliție trebuie luată la șuturi, Predoiu băgat la pușcărie, CSM-ul curățat de viermii care au căpușat-o, etc. ș.a.m.d.