Propunerea legislativă, semnată de mai mulți parlamentari PNL și PSD, a fost depusă marți la Senat și prevede suspendarea finanțării cercetării științifice pentru instituțiile de învățământ superior din România care au parteneriate cu institutele Confucius din China.
Printre universitățile vizate se numără Universitatea din București și Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
„Instituțiile de învățământ superior autorizate/acreditate care au parteneriate în derulare cu institute Confucius sau alte entități finanțate de Partidul Comunist Chinez, prin Ministerul Educației din Republica Populară Chineză, nu beneficiază de finanțarea cercetării științifice universitare de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”, se arată în textul inițiativei legislative, care stabilește o excepție de la Legea educației naționale.
Universitățile au posibilitatea să beneficieze în continuare de fondurile menționate doar dacă anulează parteneriatele cu aceste institute, se mai arată în textul propunerii.
„Epicentre pentru spionajul chinez”
Conform expunerii de motive, „cele patru institute Confucius, găzduite de patru universități de stat, reprezintă adevărate amenințări la adresa securității naționale a României”.
„În țările partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez și pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societățile democratice. Recent, guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a anunțat, prin vocea ministrului de securitate, închiderea institutelor Confucius din întreaga țară”, mai argumentează autorii propunerii.
Potrivit relatărilor din presă, cinci universități românești au parteneriate cu institute Confucius:
- Universitatea din București
- Universitatea Babeș-Bolyai
- Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
- Universitatea din Brașov
- Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Pavel Popescu: „Nu vrem să le închidem, dăm oportunitatea universităților de a alege”
Contactat de Libertatea, Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților, spune că institutele din România nu pot fi desființate direct din cauza autonomiei universitare.
„Universitățile din România au autonomie, nu poți să dai o lege ca să închizi niște institute, nu vrem să le închidem, ci vrem să le dăm oportunitatea universităților de a alege. Rămâne la latitudinea universităților dacă vor reconsidera contractul cu acele institute care, credem, reprezintă un risc pentru securitatea națională sau se vor axa pe finanțarea primită din partea statului român și finanțarea din fonduri europene”, spune deputatul liberal.
Trebuie să aducem universitățile în punctul în care să decidă dacă finanțările europene și finanțările într-un cadru care respectă toate parteneriatele strategice sunt mai importante decât riscurile la care se supun prin astfel de parteneriate.
Pavel Popescu, deputat PNL:
Rectorii, luați prin surprindere: „N-am primit niciun semnal că ar fi vreo problemă”
Contactat de ziar, rectorul Universității din București, Marian Preda, a declarat că n-a primit până la acest moment semnale negative referitoare la parteneriatul cu Institutul Confucius.
„Nu vreau să comentez, dar noi, la universitate, n-am primit niciun semnal cum că ar fi vreo problemă cu institutul nostru. Este un institut vechi, înființat în toată Europa, și nu știu să fi fost vreun incident de orice fel, care să ne fi atras vreun semnal de alarmă legat de Institutul Confucius. În toată Europa, universitățile au astfel de parteneriate, propunerea este absurdă”.
Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, a declarat pentru Libertatea că nu cunoaște argumentele legii.
„La noi este vorba despre un parteneriat cu o universitate din China ce susține acest institut care are funcția principală de a susține activități de limbă și cultură chineză. Acum, aștept și eu să văd care sunt argumentele legii care a fost depusă. Sigur, dacă trece legea, vom implementa ce spune legea”, a declarat Daniel David, adăugând că majoritatea activităților Institutului Confucius se derulează în colaborare cu Facultatea de Litere din cadrul UBB Cluj.
Libertatea a încercat să contacteze și reprezentanții Institutului Confucius din cadrul Universității din București pentru un punct de vedere.
Ce propune Institutul Confucius din București
Institutul Confucius care colaborează cu Universitatea din București oferă cursuri de limba chineză pentru copii, adulți și companii, potrivit site-ului oficial.
„Pentru studenții secției de chineză a Universității din București sunt organizate cursuri specializate pentru audiție, conversație, precum și un Chinese Corner”, se mai arată pe site.
Taxa pentru un curs de chineză adresat adulților este de 300 de lei pe modul și se poate plăti în două rate.
Institutul organizează și evenimente culturale, dar secțiunea dedicată acestora nu a mai fost actualizată din 2017.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro