12 Feb. 2018 17:00 , de Valentina Postelnicu

UPDATE. Parlamentul a votat raportul comisiei speciale privind prezidențialele din 2009; Băsescu: L-am bătut pe Mircea Geoană de l-am rupt!

Distribuie

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, luni,prin vot, raportul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, cu 205 voturi "pentru", 94 "împotrivă" şi 24 de abţineri. Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a declarat, în plen, că ”statul paralel e sufrageria lui Gabriel Oprea”, în timp ce Traian Băsescu i-a atacat pe cei de la PSD, precizând că la alegerile din 2009, l-a bătut pe Mircea Geoană ”de l-a rupt”, arătând că acesta a pierdut după vizita în jacuzzi-ul lui Ovidiu Vântu.

UPDATE ora 17.00 Traian Băsescu s-a lansat într-un atac dur la adresa celor de la PSD, în discursul susținut în plen.
„Astfel de rapoarte nu fac bine nici democraţiei şi nici Parlamentului pentru că îl decredibilizează prin falsurile pe care vrea să le introducă în opinia publică”, a afirmat Băsescu, la dezbaterea din plen asupra raportului comisiei de anchetă..

El s-a referit la afirmaţiile deputatului Liviu Pleşoianu, potrivit cărora statul paralel este sufrageria lui Gabriel Oprea.

Dar la K2 întâlnirile repetate Dragnea – Ponta – Maior – Kovesi – Coldea nu sunt stat paralel? Întâlnirile repetate Dragnea – Ponta – Oprea – Coldea – Maior – Kovesi nu sunt stat paralel în T14? Faceţi o confuzie, domnule Plesoianu, uitaţi că acest grup infracţional la alegerile din 2009 era Voiculescu cu trustul Intact, era Vantu cu Realitatea, Patriciu cu Adevărul. Uitaţi cumva sinergia dintre Geoana, PSD şi acest grup care s-a dovedit infracţional, pentru că şi Vantu şi Voiculescu au fost între timp condamnaţi' a spus Băsescu.

Potrivit fostului președinte, Mircea Geoanpă a pierdut alegerile din 2 motive.

'Nu pentru că existat un grup infracţional la PDL, ci în primul rând numai un partid fără experienţe trimite în cursa pe unul pe care tocmai îl bătusem la Primăria Capitalei. Dvs l-aţi pus pe Geoana să îl bat şi a doua oară. Marea problemă pe care o aveţi este că Geoana simte nevoia să se spele de mai multe ori pe zi, după ce a plecat de la Antena 3 s-a oprit direct în jacuzzi la Vantu acasă', a mai spus Băsescu.

El a revenit la microfon ulterior: Vă spun la toţi: l-am bătut pe Geoană de l-am rup,  pe bune.'

În cadrul dezbaterii din plenul reunit, deputatul PSD Liviu Pleșoianu a afirmat că statul paralel este 'sufrageria lui Gabriel Oprea'. Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu a arătat că au existat încercări de blocare a activităţii Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 deoarece au fost „deranjaţi cei care au deţinut şi mai deţin astăzi frâiele statului paralel”.

„Având în vedere politica pe care astăzi o face noul PNL, nu am dorit să facem spectacol mediatic, ci doar să aflăm adevărul, alţii şi-au dorit altceva: să arunce în derizoriu Comisia parlamentară de anchetă folosind practici pe care le-au învăţat sub acoperire”, a spus Cătăniciu.

PNL, prin vocea lui Cezar Preda a declarat că liberalii nu vor vota acest raport. 'Cred că doriți ca Parlamentul să fie un motostivuitor', a comentat acesta ironic.

'Parlamentul paralel cu realitatea', a comentat și senatorul USR Mihai Goțiu concluziile comisiei parlamentare de anchetă. 'Dacă s-a întâmplat ceva în sufrageria lui Oprea, atunci ne aflăm în fața unui război intern în PSD', a mai spus Goțiu, care a încercat blocarea dezbaterii din plenul comun, după ce a refuzat să mai plece de la tribună.

Social-democratul Eugen Nicolicea a precizat că se impune modificarea Codului de etică al parlamentarului, prin introducerea unor sancțiuni mai dure pentru astfel de comportamente, așa cum a cerut deja instituția GRECO, pe modelul european.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului s-a reunit, luni, pentru a dezbate raportul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.

Parlamentarii urmează să voteze o hotărâre de aprobare a raportului, cu concluziile adoptate de comisie şi propunerile formulate, iar după aprobare, hotărârea urmează să fie trimisă, alături de raport, către mai multe instituţii ale statului.

„Parlamentul transmite prezenta hotărâre, raportul final şi dosarele cu materialele documentare care au stat la baza elaborării raportului către Administraţia Prezidenţială – preşedintelui României, Guvernul României, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi către Consiliul Superior al Magistraturii, care au competenţe în domeniul analizat de comisia parlamentară de anchetă, pentru ca acestea să-şi poată exercita atribuţiile legale”, se arată în documentele ordinii de zi.

Raportul final a fost prezentat pe 23 ianuarie de preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea.

„Concluzia raportului este că au fost acţiuni concertate, acţiuni de schimbare a şefilor de prefecturi şi a şefilor de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletinele de vot, nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem deduce că au fost aceste acţiuni, că au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezultatul votului”, a afirmat atunci Oana Florea.

Deputatul PSD Oana Florea a depus, luni, în plenul reunit al Parlamentului, jurământul în calitatea de membru al Comisiei pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii.

Citește și: VIDEO/ Urmăriţi „Uranissima', emisiunea prezentată de Urania. Previziuni pentru săptămâna 12-18 februarie 2018

Loading...
Comentarii