Mergi direct la conținut »
Parlamentul s-a opus de două ori legii cumpărării cartelelor prepay cu buletinul. Alexandra a sunat la 112 de pe un telefon cu cartelă preplătită, iar identitatea numărului nu s-a putut afla
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Parlamentul s-a opus de două ori legii cumpărării cartelelor prepay cu buletinul. Alexandra a sunat la 112 de pe un telefon cu cartelă preplătită, iar identitatea numărului nu s-a putut afla

Parlamentul s-a opus de două ori legii cumpărării cartelelor prepay cu buletinul. Alexandra a sunat la 112 de pe un telefon cu cartelă preplătită, iar identitatea numărului nu s-a putut afla

Parlamentul, în legislatura trecută, a respins două proiecte de lege ale PDL prin care se impunea obligaţia cumpărătorului de cartela prepay să îşi dea datele de pe buletin, exact ca în cazul abonamentelor. Paradoxal, după crimele de la Caracal, care au zguduit o ţară întreagă, la distanţă de opt ani, Guvernul vrea să dea o Ordonanţă exact cu aceleaşi prevederi pe care, atunci, aleşii le respingeau pentru că aduc atingere vieţii private.

De Valentina Postelnicu,

Dacă Legislativul ar fi legiferat obligativitatea înregistrării datelor personale, la cumpărarea cartelelor prepay, soarta Alexandrei Măceşanu poate ar fi fost alta.

Victima lui Gheorghe Dincă a sunat la 112 de pe telefonul criminalului, însă acesta avea o cartelă prepay, astfel că identitatea numărului nu se putea afla.

Dacă legea privind obligativitatea înregistrării cartelelor prepay, pe baza buletinului, ar fi fost în vigoare, Gheorghe Dincă ar fi fost reperat imediat de Poliţie.

Parlamentul a fost cel care s-a opus acestei prevederi, în urmă cu opt ani, când aleşii au vrut să introducă această obligativitate, tocmai pentru a preveni astfel de acte de criminalitate, trafic de persoane şi alte infracţiuni privind securitatea naţională.

În 2011 s-a depus primul proiect de lege, în Parlament. Este vorba despre o propunere legislativă privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay.

Iniţiatorii au fost de la PDL, minorităţi şi un independent: William Brânză, Viorel Cărare, Mircia Giurgiu, Petru Movilă, Marius Neculai, Cristian Petrescu, Mihai Stroe, Vîlcu Samovil, Sorin Zamfirescu, Pana Manolescu şi Clement Negruţ.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

„Astfel, potrivit proiectului, furnizorii de asemenea servicii aveau obligaţia de a solicita utilizatorilor un act de identitate, la achiziţionarea serviciului”.

Proiectul a fost depus în martie 2011, şi în decembrie acelaşi an era respins definitiv, de Camera Deputaţilor, for decizional.

Cel care respingea propunerea legislativă a unor parlamentari de la PDL era chiar Guvernul acestui partid, condus de Emil Boc.

Proiectul de lege reglementează măsuri care pot aduce ingerinţe în exercitarea dreptului la viaţă privată şi de familie

Guvernul Boc, anul 2011

În punctul de vedere negativ al Guvernului de la acea vreme se preciza că prevederea prin care utilizatorul care a achiziţionat un serviciu, înainte de intrarea în vigoare a legii, este obligat ca în termen de şase luni de la promulgarea legii să-i prezinte furnizorului un act de identitate, în caz contrar urmând a se suspenda numele de telefon, este retroactivă şi poate duce şi la abuzuri.

Executivul mai spunea că proiectul de lege reglementează măsuri care pot aduce „ingerinţe în exercitarea dreptului la viaţă privată şi de familie, şi trebuie să conţină garanţii adecvate şi suficiente, pentru a proteja persoana de eventualul arbitrar al autorităţii statale”.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

Următorul proiect de lege a fost depus în martie 2013, şi respins în iunie 2014.

Proiectul de lege aparţinea, de data aceasta, doar deputatului Petru Movilă, pe atunci parlamentar PDL.

Necesitatea prelucrării de date cu caracter personal, la achiziţionarea cartelelor prepay, nu poate fi justificată!

Guvernul Ponta, iunie 2014

Guvernul condus de Victor Ponta dădea un aviz negativ pe propunerea legislativă.

Executivul spunea că obligaţia înregistrării datelor personale, la cumpărarea cartelelor prepay de telefonie, încalcă drepturile „consumatorului”.

„Dispoziţiile (…) sunt excesive, în măsura în care există o persoană juridică ce îşi asumă responsabilitatea utilizării unor cartele prepay, însă, în scopul ţinerii unei evidenţe stricte, norma impune prelucrări de date cu caracter personal, a căror necesitate nu poate fi justificată”, spunea Guvernul Ponta, în punctul de vedere transmis Parlamentului.

O serie de infracțiuni foarte grave, cum ar fi cele ce privesc criminalitatea organizată, traficul de persoane, de droguri de mare risc sau chiar atentate la siguranță natională au fost planificate de persoane care s-au folosit de cartele PrePay

Petru Movilă

Iniţiatorul proiectului de lege din 2013, Petru Movilă, afirmă că a depus proiectul de lege prin care cartelele Prepay să fie achiziționate doar cu buletinul, care a fost respins de către Guvern.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

„Astăzi este primul punct pe lista de propuneri privind modificarea Legii 112 și a legislației conexe privind creșterea gradului de securitate a populației”, precizează el.

Potrivit parlamentarului, „o serie de infracțiuni foarte grave, cum ar fi cele ce privesc criminalitatea organizată, traficul de persoane, de droguri de mare risc sau chiar atentate la siguranță natională au fost planificate de persoane care s-au folosit de cartele PrePay, știut fiind faptul că în lipsă unei baze de date care să colecteze datele utilizatorului, acesta este imposibil de identificat”.

Close
Închide
  Close