MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 17:22

Pastorul de la care a pornit scandalul între SUA și Turcia a fost eliberat din arest la domiciliu

Distribuie

Pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat din arestul al domiciliu de o instanță din provincia Izmir, Turcia. În urma arestării acestuia, SUA a impus sancțiuni Ankarei, ceea ce a dus la prăbușirea lirei turcești.

Brunson a fost arestat pentru că ar fi avut legături cu anumite grupuri implicate în puciul eșuat din 2016, iar cazul acestuia a dus la tensionarea relațiilor dintre SUA și Turcia, transmite BBC.

El a negat orice acuzație de spionaj, înfruntând 35 de ani în spatele gratiilor. Totuși, o instanță i-a acordat trei ani de închisoare, dar nu va fi încarcerat pentru că petrecuse anterior alți doi ani închis.

Brunson este se află de mult timp în Turcia. El trăiește alături de soția lui și cei trei copii, în timp ce muncește ca pastor în cadrul unei biserici din Izmir.

Autoritățile îl acuză în continuare că are legături cu oameni din Partidul Muncitorilor din Kurdistan și cu pastorul turc Fehtulah Gulen, pe care Ankara îl vede responsabil pentru încercarea de lovitură de stat.

Reamintim că sancțiunile impuse de SUA Turciei în luna august a acestui an, din cauza arestării pastorului american, au dus la prăbușirea lirei turcești cu 45% (față de începutul anului) și a piețelor din Turicia.


CITEȘTE ȘI: Probleme de natură penală găsite în urma controalelor la Spitalul Universitar! Ministrul Sorina Pintea: „Raportul va fi trimis la Parchet”


FOTO: EPA

Citește mai multe despre andrew brunson și arest la domiciliu pe Libertatea.

Comentarii