Mergi direct la conținut »
ANCHETĂ: Patronul uneia dintre cele mai mari firme de transport din Argeş, condamnat cu suspendare în urma unui accident de autobuz cu zeci de răniţi
Ştiri Libertatea > Ştiri > ANCHETĂ: Patronul uneia dintre cele mai mari firme de transport din Argeş, condamnat cu suspendare în urma unui accident de autobuz cu zeci de răniţi

ANCHETĂ: Patronul uneia dintre cele mai mari firme de transport din Argeş, condamnat cu suspendare în urma unui accident de autobuz cu zeci de răniţi

Un om de afaceri argeşean care deţine una dintre cele mai mari firme de transport din acest judeţ a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata de daune în valoare de sute de mii de euro în urma unui accident produs în urmă cu şase ani. La acea vreme, un autobuz vechi şi neîntreţinut corespunzător care aparţine firmei patronate de Marin Manole a plonjat într-o râpă după ce a rămas fără direcţie. Aproape 40 de muncitoare se aflau în vehicul, iar unele dintre ele au rămas cu sechele pe viaţă. La ora actuală, omul de afaceri își continuă activitatea cu sloganul "cu oameni pentru oameni".

De Cristian Simion,

Omul de afaceri Marin Manole, patronul firmei Manolo Auto Zob, din judeţul Argeş, a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare şi plata unor sume în cuantum de sute de mii de euro, reprezentând cheltuieli de spitalizare a mai multor persoane, dar şi daune morale. Judecătorii de la Curtea de Apel Piteşti l-au găsit vinovat pe Manole de comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă în urma unui accident produs în urmă cu şase ani.

La un pas de zeci de tragedii

Concret, în data de 26 aprilie 2016, un autobuz operat de firma afaceristului care avea încheiat contract cu o altă firmă privată şi transporta muncitoare pe ruta Piteşti-Mioveni a ieşit, aparent în mod inexplicabil, de pe şosea, în timp ce circula pe drumul naţional 73 D către Mioveni, a rupt parapetul de pe marginea şoselei şi a căzut într-o râpă. Aproape 40 muncitoare se aflau în acel moment în autobuz, iar unele dintre ele au povestit că au văzut moartea cu ochii. Unii martori au spus că l-au auzit pe şofer spunându-le pasagerilor să se ţină bine, că nu mai are direcţie, după care a început haosul.

Numeroase ambulanţe au fost trimise la faţa locului, iar 32 dintre pasagere au avut nevoie de îngrijiri medicale, conform bilanţului iniţial al echipelor de intervenţie. Unele dintre victime au scăpat uşor în urma accidentului, pentru altele însă a început o perioadă de coşmar, cu zile întregi de stat în spitale prin Argeş şi pe la Bucureşti  şi cu răni care le-au marcat pe viaţă.

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă

Patronul şi un agent de asigurări, deferiţi justiţiei

În urma accidentului de pe DN 73 D patronul firmei de transport şi un agent de asigurări au fost trimişi în judecată, primul pentru vătămare corporală din culpă, iar al doilea sub acuzaţia de înşelăciune. Anchetatorii au constatat atunci că pentru a putea transporta un număr cât mai mare de persoane, autobuzul fusese modificat ilegal, fiindu-i adăugate locuri în plus. Pentru a nu plăti însă asigurarea la un cuantum prea mare, poliţa obligatorie a fost încheiată pentru numărul de locuri prevăzut de constructor, omiţându-se din evidenţele oficiale locurile adăugate. Expertizele tehnice dispuse şi efectuate pe parcursul procesului au scos la iveală şi alte nereguli, mult mai grave.

Spre exemplu, specialiştii au constatat că şoferul autobuzului efectiv nu a mai avut nimic de făcut în momentul în care a constatat că mastodontul nu mai are direcţie. Asta pentru că experţii au găsit toate piesele casetei de direcţiei atât de uzate încât finalul era unui previzibil pentru orice specialist.

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul
Recomandări

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul

Lucru ignorat însă de patronul pus pe făcut bani. Surse judicare au declarat că, deşi în interior autobuzul era făcut zob, în realitate trecuse cu brio inspecţia tehnică periodică, la o firmă care asupra căreia Manole avrea extrem de mare influenţă.

Răni plătite cu sute de mii de euro

Patru dintre victimele accidentului au avut de suferit mult timp după nefericita întâmplare, iar unele dintre ele au rămas cu infirmităţi pe viaţă. Femeile s-au şi contituit părţi civile în proces. Una dintre ele a obţinut în instanţă 10.000 de euro daune materiale şi 80.000 de euro daune morale. Alte trei dintre femeile rănite au de primit daune în cuantum de câte 10.000 de euro reprezentând daune materiale şi câte 60.000 de euro daune morale.

În plus, având în vedere falsurile făcute la încheierea poliţiei de asigurări, societatea unde autobuzul avea RCA s-a constituit şi ea parte vătămată în dosar.

Elevele din Constanța, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea.” “M-am dezbrăcat. Eram foarte rușinoasă”
Recomandări

Elevele din Constanța, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea.” “M-am dezbrăcat. Eram foarte rușinoasă”

Iniţial, compania de asigurări a fost pusă prin sentinţa instanţei să achite daune materiale şi morale către victime, însă juriştii asigurătorului au făcut apel, acesta fiind admis. Prin urmare, afaceristul şi firma sa trebuie să achite şi cheltuielile de spitalizare, care variază între 14.000 şi aproape 19.000 de lei pentru fiecare dintre victime. Unele dintre femeile rănite au stat în mai multe rînduri în spital la Bucureşti, iar spitalul a cerut în instamţă decontarea intervenţiilor şi tratamentelor pentru acestea.

În urma acestui accident, afaceristul argeşean nu a făcut nicio zi de arest. Firma Manolo Auto Zob îşi desfăşoară în cotninuare activitatea, la şase ani de la acel accident şi, conform paginii de Facebook a firmei, efectuează transport intern şi internaţional de marfă şi persoane, precum şi transport şcolar în Curtea de Argeş.

Citește și: O tânără româncă a fost ucisă într-un parc din Germania. Fata de 15 ani, înjunghiată mortal de un turc

Close
Închide
  Close