Mergi direct la conținut »
Patru decizii ale Guvernului care interesează angajații, pensionarii și veteranii de război
Ştiri Libertatea > Ştiri > Patru decizii ale Guvernului care interesează angajații, pensionarii și veteranii de război

Patru decizii ale Guvernului care interesează angajații, pensionarii și veteranii de război

Executivul a stabilit, în cea mai recentă ședință de Guvern, cât va fi salariul minim brut în 2019, ce se va întâmpla cu voucherele de vacanță, de unde vor fi luați banii pentru pensiile rămase de plată în acest an și cu cât va crește cuantumul ajutorului anual acordat veteranilor, văduvelor și accidentaţilor de război.

De Valentina Postelnicu,

Libertatea vă arată ce prevăd aceste decizii și care vor fi beneficiarii.

1. Salariul minim brut va fi majorat, din ianuarie 2019, de la 1.900 de lei la 2.080 de lei pentru angajații cu studii medii și la 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare şi cu un an vechime. În final, din 2.050 de lei, angajatul va pleca acasă cu 1.247 de lei. Acum, din salariul minim brut de 1.900 de lei, salariatul ia în mână 1.162 de lei.

Practic, majorarea de 150 de lei la leafă înseamnă doar 85-87 de lei în buzunar. Asta pentru că din salariul brut se scad 35% contribuții sociale și de sănătate, iar din 150 de lei, 52,5 lei ajung iarăși la stat. Din ce rămâne, statul mai ia un impozit de 10%, adică alți 9,75 de lei.

Aproximativ 1,3 milioane de angajați din România au contracte pe salariul minim, adică un sfert din numărul total al angajaților, potrivit unui studiu din vara anului trecut, realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Academia Română, Academia de Studii Economice şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis
Recomandări

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis

În schimb, un studiu realizat în această vară de Patronatul Investitorilor Autohtoni arată că 46% dintre contractele de muncă sunt pe salariul minim, ceea ce înseamnă 2,89 de milioane din 6,3 milioane de contracte.

2. Voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, vor fi acordate bugetarilor şi în 2019 şi 2020. În acest an, peste 1,2 milioane de angajați au primit vouchere de vacanță, pe care le-au putut folosi în unităţi de cazare din România.

3. Banii de pensii s-au terminat, așa că Guvernul ia peste 43 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru pensionari.

Ministrul muncii, Marius Budăi, a precizat că s-a ajuns la această situație pentru că s-au înregistrat cheltuieli mai mari decât cele estimate inițial, din cauza noilor dosare de pensionare introduse în plată.

Pentru plata pensiilor şi a ajutoarelor de bătrâneţe şi pentru achitarea comisionului poştal aferent sunt necesari 42.566.000 de lei, astfel că bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat cu această sumă.

Explicaţiile uluitoare ale lui Dincă din rechizitoriul DIICOT. Cum susţine el că a aflat numărul de telefon al bunicului Luizei
Recomandări

Explicaţiile uluitoare ale lui Dincă din rechizitoriul DIICOT. Cum susţine el că a aflat numărul de telefon al bunicului Luizei

4. Veteranii de război şi văduvele veteranilor vor primi un ajutor pentru acoperirea unor cheltuieli cu energia termică şi energia electrică. Suma acordată acestora va crește de la 370 de lei la 400 de lei. De ajutorul anual vor beneficia 7.380 de persoane. Banii vor fi distribuiţi odată cu pensia din luna decembrie.


Citește și:

Sănătatea în România, raportată la UE: de trei ori mai multe boli de inimă, cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză, mai mulți bolnavi psihic față de 2007, aproape un milion de depresivi

Close
Închide
  Close