Pe 13 iulie 2015, la ora 6.25, un echipaj de poliție din cadrul Secției 11 Poliție Rurală a Inspectoratului de Poliție Timiș a surprins un autoturism Volkswagen Touareg în timp ce rula cu 131 km/h pe raza orașului Sânnicolau Mare, pe un sector de drum unde limita de viteză era de 50 km/h. La volanul mașinii se afla un șofer al societății Delphi Packard Romania din Sânnicolau Mare, care îl conducea pe unul dintre directorii companiei, un cetățean portughez, de la aeroportul din Budapesta. 

Din cauza vitezei excesive, conducătorul auto a oprit la semnalul poliției abia după aproape un kilometru. După ce a coborât din mașină, polițistul i-a adus la cunoștință că a depășit limita de viteză și astfel că va fi sancționat și i se va suspenda dreptul de a conduce pentru 90 de zile.

Profitând de faptul că îl cunoștea pe polițist, șoferul l-a rugat să îi aplice o sancțiune care să nu implice ridicarea permisului, spunându-i că astfel și-ar pierde locul de muncă.

Într-un final, polițistul a cedat rugăminților șoferului și a întocmit procesul verbal pe numele soției acestuia, aplicându-i o amendă de 945 de lei (echivalentul a 9 puncte amendă) și suspendându-i dreptul de a conduce timp de 90 de zile. Șoferul a mers acasă pentru a aduce actele nevestei.

Cazul intră pe mâinile procurorilor

Cazul a ajuns în atenția procurorilor după aproape patru ani. Cu ocazia audierilor, inițial polițistul a invocat că nu își mai aduce aminte, deoarece a trecut prea mult timp. Ulterior, fiind audiat în calitate de inculpat, el a declarat că își amintește că persoana care a condus autoturismul Volkswagen Touareg în data de 13 iulie 2015 era de sex feminin. La întrebările procurorului, el a răspuns că nu își mai amintește semnalmentele acelei persoane (vârstă, culoarea părului).  

De partea cealaltă, conducătorul auto și soția acestuia au recunoscut încă de la început că procesul verbal de contravenție a fost întocmit în fals.

Soția șoferului le-a declarat procurorilor că în dimineața de 13 iulie 2015 a fost trezită din somn de soțul ei, care s-a întors de la serviciu, cerându-i cartea de identitate și permisul de conducere. „Nu am insistat să cer detalii soțului în legătură cu actele, pentru că tocmai mă trezise și eram buimacă”, le-a declarat femeia anchetatorilor.

Ulterior, soțul a anunțat-o că i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile. El i-a spus că l-a rugat pe polițist să accepte să o treacă pe ea pe procesul verbal de contravenție, iar agentul a acceptat. Femeia a declarat că nu știe dacă soțul i-a oferit bani sau alte bunuri polițistului, ori dacă i-a promis acestuia oferirea unor astfel de bani sau bunuri pentru întocmirea procesului verbal.

„Martora a susținut că nu are nicio pretenție față de polițistul care a întocmit procesul verbal de contravenție și nu dorește ca acesta să fie sancționat. Nu se constituie parte civilă în cauză și consideră că polițistul a făcut un gest de bunătate pentru ca soțul său să își păstreze locul de muncă”, au subliniat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare.

Conducătorul auto a susținut în fața anchetatorilor că nu a oferit nimic polițistului pentru serviciul oferit.

Polițistul recunoaște

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals intelectual, polițistul a revenit asupra declarațiilor. În fața judecătorilor el a recunoscut că a încheiat procesul verbal de contravenție pe numele altei persoane. 

El și-a amintit că șoferul i-a spus de mai multe ori: „Ajută-mă cu ceva, pentru că rămân fără serviciu”. Și pentru că a insistat de prea multe ori, a acceptat să încheie procesul verbal pe numele soției, fără a primi vreun folos material. „Nu mi s-a promis așa ceva”, a declarat polițistul.

Audiat prin comisie rogatorie internațională, cetățeanul portughez care se afla în autoturism, le-a declarat autorităților române că își amintește că autoturismul în care era pasager în data de 13 iulie 2015 și care îl transporta de la aeroportul din Budapesta la Sânnicolau Mare a fost oprit în trafic de către un echipaj de poliție.

La volanul autoturismului era șoferul companiei, el fiind persoana care a condus autoturismul de la aeroportul din Budapesta și până în orașul Sânnicolau Mare, ei doi fiind singurele persoane din autoturism. Discuția dintre șoferul autoturismului și polițist s-a purtat afară, în limba română, limbă pe care el nu o cunoaște, astfel că nu a putut preciza alte aspecte relevante.

Sentința, 3 ani și două luni cu suspendare, nu este definitivă

Găsit vinovat pentru abuz în serviciu și fals intelectual, polițistul a fost condamnat pe 29 octombrie la trei ani și două luni de închisoare cu suspendare, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere de patru ani. Hotărârea nu este definitivă, fiind deja contestată de polițist.

„Apreciind că inculpatul oferă suficiente garanții de îndreptare, realizând gravitatea faptelor sale, instanța consideră că suspendarea executării pedepsei este suficientă pentru ca legea penală să își atingă scopul punitiv, condamnarea în regim de detenție nefiind oportună în cazul de față”, au motivat judecătorii decizia.

Procesul verbal falsificat a fost anulat. Șoferul care a condus autoturismul în momentul în care a fost surprins de radar nu a mai putut fi sancționat, dat fiind timpul scurs de la data săvârșirii contravenției. Agentul de poliție continuă să își desfășoare activitatea în cadrul Secției 11 Sânnicolau Mare.

Foto: Agerpres

Citeşte şi:

REPORTAJ. Dilema de a spune adevărul unui bolnav nevindecabil: De ce să nu-i lăsăm omului timpul rămas să-l folosească așa cum vrea el?

O femeie cu COVID a murit, după ce s-a prăbușit când făcea cumpărături. De 10 zile se trata singură acasă

Lupta unei femei cu Ministerul Apărării pentru a recâștiga o bucată de pădure luată pe filiera Primărie-Armată-Guvern

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Observatornews.ro
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
Știrileprotv.ro
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer