Libertatea dezvăluie, într-un serial de articole, cum au acționat pedofilii străini în România, cum și-au găsit victimele şi ce pedepse au primit de la judecătorii români.

Pentru a proteja victimele, nu vom dezvălui numele lor reale. Prenumele au fost schimbate, pentru că alăturarea celor reale ar putea conduce la identificarea copiilor în cercul lor de cunoscuţi.

  • Elveţianul Wenk Reto Simon practica turismul sexual în Cambodgia şi în România. În ţara noastră, el venea şi de câte douăsprezece ori pe an.
  • Pedofilul le oferea copiilor mâncare, haine, telefoane vechi şi câte 50 de lei pentru fiecare partidă de sex.
  • Ca să comunice cu victimele sale, Wenk se folosea de aplicaţia Google translate voice.
  • “Ştiam că ei puteau fi bolnavi, însă fără risc, nu există distracție”, spunea pedofilul despre copiii abuzaţi de el.

În ianuarie 2015, EUROPOL informa Poliţia Română că pe site-urile pedofililor au apărut 14 imagini cu un băiat în ipostaze cu caracter sexual explicit. Din verificări rezulta că acele poze fuseseră făcute în București.

Poliţiştii români l-au identificat pe copilul care apărea în imaginile denumite “Sandro meet in parc at night”. Era Ioan*, un adolescent de 15 ani, instituționalizat în Centrul Pinocchio din sectorul 1.

Unde se ascunde ministrul Aurescu? Surse din MAE despre cum ne-a surprins Viena
Recomandări
Unde se ascunde ministrul Aurescu? Surse din MAE despre cum ne-a surprins Viena

O mână de seminţe şi-o sticlă de suc

Ioan e de undeva din Giurgiu. Pe când avea 12 ani, băiatul a fugit de acasă, gonit de sărăcie, și a ajuns să trăiască din cerşit în zona Gării de Nord. Părinţii nu l-au căutat niciodată.

La început, Ioan a dormit pe băncile din sala de aşteptare, dar după ce s-a lăsat frigul, a coborât în canal. Aici a locuit circa două luni, până când Poliția Locală l-a descoperit, într-o razie, și l-a predat Centrului Pinocchio.

Însă, neobişnuit cu regulile, băiatul fugea înapoi în canal, unde rămânea câte două-trei zile, până când poliţia îl găsea și-l trimitea din nou în centru.

În timpul unei astfel de evadări, Ioan l-a cunoscut pe Wenk.

“Un bărbat înalt, slăbuț, cu ochelari, cu păr brunet”, îl descrie copilul.

Era vară, iar Ioan stătea în parcul din fața Gării de Nord. Wenk a coborât dintr-o mașină albă şi s-a aşezat pe o bancă alăturată, cu o pungă de semințe în mână.

Pedofili străini în România. Elveţianul care a abuzat şase copii şi a primit 3 ani şi jumătate de închisoare. Își ducea victimele la mare și consumau împreună aurolac
Copiii străzii sunt ținte perfecte pentru pedofilii străini. Fotografiile sunt ilustrative și nu reprezintă personaje din acest material
Cel mai longeviv director din istoria Operei Vieneze, românul Ioan Holender, articol în Libertatea cu un mesaj către cancelarul austriac: „Mă simt jenat, ba chiar rușinat”
Recomandări
Cel mai longeviv director din istoria Operei Vieneze, românul Ioan Holender, articol în Libertatea cu un mesaj către cancelarul austriac: „Mă simt jenat, ba chiar rușinat”

Băiatul a mers şi i-a cerut semințe, iar Wenk i-a cumpărat şi-o sticlă de cola la 2 litri. Aşa i-a câştigat rapid admiraţia, iar după 20 de minute, când i-a făcut semn cu mâna să urce în maşina lui, băiatul l-a urmat.

“Nu știu ce limbă vorbea, însă nu era limba română”, spune Ioan.

Pedofilul era decepționat de România

Wenk Reto Simon era din Elveția şi avea 39 de ani când l-a cunoscut pe Ioan. Era necăsătorit și lucrase multă vreme ca șef de proiect la o societate din cantonul St. Gallen care producea aparatură şi materiale pentru cabinetele stomatologice.

În ianuarie 2014, Wenk a suferit un accident la schi, iar de atunci a trăit din asigurarea de sănătate, care îi aducea lunar 4.800 de franci elvețieni.

Wenk a început să practice turismul sexual în 2010. Primele lui destinaţii au fost România şi Cambodgia.

A mers în Thailanda, în India și în Vietnam, însă el spune că doar în scop turistic, pentru că nu se simţea atras de adolescenţii de acolo.

În Cambodgia, Wenk spune că întreţinea relaţii sexuale cu adolescenţii “pe stradă, nu în hoteluri sau în alte locații”.

CORESPONDENȚĂ DIN AUSTRIA. Expertă de origine română din Viena: „Boicotul e justificat, Nehammer reacționează doar la demonstrații de forță. Românii trebuie să înceteze cu atitudinea umilă!”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN AUSTRIA. Expertă de origine română din Viena: „Boicotul e justificat, Nehammer reacționează doar la demonstrații de forță. Românii trebuie să înceteze cu atitudinea umilă!”

În ianuarie 2011, poliţia cambodgiană l-a arestat, acuzându-l că a exploatat sexual un băiat surdo-mut. Dar după ce-a semnat un document de recunoaştere a faptei, pedofilul a fost eliberat.

De atunci, de teamă, Wenk a eliminat Cambodgia de pe harta turismului sexual.

S-a axat doar pe România, deşi spunea că era foarte decepționat de ce văzuse aici. “Am întâlnit mai multe prostituate care mi s-au părut bolnave și consumatoare de droguri”, povesteşte Wenk.

A ales România căutând pe internet țări în care există “copii ai străzii”, pentru că, spune el, “ei nu au familie, şi astfel sunt vulnerabili și ușor de abordat”.

Ştia că şi ei puteau fi bolnavi, însă mărturiseşte că a fost “un risc asumat”.

Am mers pe principiul ruletei rusești. Şi fără risc, nu există distracție.

Wenk Reto Simon, declaraţie ca inculpat:
Pedofili străini în România. Elveţianul care a abuzat şase copii şi a primit 3 ani şi jumătate de închisoare. Își ducea victimele la mare și consumau împreună aurolac
În căutarea unui acoperiș deasupra capului și a unui loc în care să se încălzească pe timpul iernii, mulți oameni ai străzii se refugiază în canale. Fotografia este ilustrativă și nu reprezintă personaje din acest material

Copiii care locuiau în canalele din Gara de Nord nu ştiau însă ce risc îşi asumă atunci când urcă în maşina lui, pentru o mână de seminţe şi-o sticlă de cola.

Copilul abandonat avea un ”sentiment de nonexistență indus de părinți”

Din raportul de evaluare psihologică și din evaluările psihiatrice reiese că Ioan “prezintă carențe educaționale și informaționale, puternică regresie, sentimentul de nonexistență indus de către părinți”.

Toate acestea au determinat fuga minorului de realitate, consumul de droguri și viața în canal fiind singurele care corespund nevoilor sale.

Raportul de evaluare psihologică a lui Ioan:

Evaluarea cognitivă a arătat că băiatul avea IQ 70, care indică limita dintre inteligență și retard, conform practicii medicale.

“Capacitatea voluntară de concentrare, stabilitate și mobilitate a atenției este de maximum 15 minute, minorul fiind readus în starea anterioară prin atingere fizică, glume, încurajare prin laudă și apreciere”, mai scrie în Raportul de evaluare psihologică a minorului.

Când Wenk i-a făcut semn cu mâna să urce în maşina lui, băiatul l-a urmat. Inculpatul avea un apartament închiriat în Piața Romană, iar Ioan povesteşte că, odată ajunşi acolo, bărbatul a deschis laptopul și a început să vorbească în engleză, iar el auzea traducerea în limba română.

Cu toţi copiii străzii pe care i-a abuzat, Wenk dialoga folosind aplicația Google translate voice. E o metodă la care recurg adesea pedofilii străini care practică turismul sexual în România, potrivit anchetatorilor.

Prin intermediul laptopului, Wenk l-a întrebat pe copil dacă-i este foame şi l-a îndemnat să-şi aleagă ce vrea din frigider. Apoi i-a spus că îi dă nişte haine noi, dacă se dezbracă. Ioan a fost de acord, iar bărbatul l-a fotografiat gol. Apoi l-a încuiat în apartament şi a coborât să cumpere pizza şi suc.

După ce au mâncat, Wenk l-a anunţat că-l duce înapoi, în gară, iar băiatul a încercat să îi fure camera foto.

“Era mică şi albă și am băgat-o în ciorap, însă el m-a văzut și mi-a luat-o”, povesteşte copilul și precizează că n-a fost pedepsit pentru asta.

Pedofili străini în România. Elveţianul care a abuzat şase copii şi a primit 3 ani şi jumătate de închisoare. Își ducea victimele la mare și consumau împreună aurolac
O parte dintre copiii care nu se adaptează în centre aleg viața din canal. Fotografia este ilustrativă și nu reprezintă personaje din acest material

Seara, când Ioan a coborât în canal îmbrăcat ca din reviste, ceilalţi copii au ştiut de unde vine. Unii ştiau deja şi ce va urma.

Peste câteva zile, Ioan a fost dus din nou de pedofil în apartamentul din Piața Romană. Pedofilul l-a pus să se spele, a întreţinut cu el acte sexuale orale, apoi i-a dat 50 de lei și l-a adus înapoi în gară.

Căra bidoane cu aurolac în Elveţia

Wenk venea în România din 2010 şi de câte 10-12 ori pe an. Călătorea cu avionul şi închiria autoturisme de la aeroport.

În Bucureşti, stătea câteva zile, în apartamente închiriate în centru – Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii -, dar şi în zona Bucur Obor. 

Copiilor cu care întreținea acte sexuale le oferea bani, mâncare, haine şi telefoane mobile vechi.

Le cumpăra cartele prepay şi le salva în memoria telefonului numărul lui, ca să-i poată contacta. Ţinea legătura cu ei pe Facebook şi-i anunţa ziua în care vine şi locul de întâlnire. Le spunea băieţilor că îi e dor de ei, că abia așteaptă să îi vadă și să tragă împreună din punga de aurolac.

Descoperise substanța din aurolac la scurt timp după prima vizită în Bucureşti. Le dădea copiilor străzii bani, pentru a-i procura marfa din Gara de Nord şi-şi făcea stoc pentru mai multe zile.

De două-trei ori au cumpărat câte un bax, respectiv 12 sticle de aurolac, pe care inculpatul le-a consumat împreună cu persoanele vătămate. De asemenea, inculpatul își procura aurolac și în momentul în care pleca din țară.

Rechizitoriul dosarului lui Wenk, de la DIICOT – Structura Teritorială București:
Pedofili străini în România. Elveţianul care a abuzat şase copii şi a primit 3 ani şi jumătate de închisoare. Își ducea victimele la mare și consumau împreună aurolac
Aurolacul este cel mai la îndemână drog pentru cei care își duc existența pe stradă și în canale. Fotografia este ilustrativă și nu reprezintă personaje din acest material.

Wenk a cărat bidoane cu aurolac în Elveţia până când, spune el, a făcut cercetări pentru a stabili compoziția substanţei şi a aflat că “aurolacul conținea toluen, de care puteam să fac rost şi la mine în ţară”.

I-a cumpărat un suc și un covrig, apoi l-a dus la locuința închiriată

Când a văzut pentru prima dată marea, Emil era pe plajă lângă pedofil şi împărţeau aceeaşi pungă de aurolac.

Emil trăia în canalele din Gara de Nord de la 11 ani. De atunci, spune el, a fost abordat de mai mulți cetățeni străini care i-au propus să întrețină relații sexuale cu ei.

Pe Wenk l-a întâlnit în 2010, când avea 13 ani.

Emil cerşea prin gară, iar Wenk i-a dat 50 de lei şi i-a cumpărat un suc și un covrig.

Apoi, copilul l-a tot văzut pe bărbat dând târcoale prin zonă, iar peste vreo două zile, când l-a invitat să meargă în vizită la el, Emil s-a dus.

Wenk avea atunci închiriat un apartament în zona Bucur Obor. I-a propus lui Emil să rămână la el mai multe zile, dar copilul spune că, de frică, a refuzat. Băiatul a spus nu şi atunci când pedofilul i-a propus să întreţină relații sexuale orale.

După o lună, când Wenk s-a întors în România, l-a invitat din nou la el, iar Emil a acceptat să meargă doar însoţit de un prieten care avea 17 ani.

Pedofilul a întreținut acte sexuale orale cu ei și le-a făcut poze în timp ce erau dezbrăcaţi. La plecare, le-a dat 100 de lei amândurora.

În acelaşi an, Wenk l-a cunoscut şi pe Vlad, 11 ani, cu care a întreținut acte sexuale orale și anale.

La fel a fost abuzat şi Matei, care pe atunci avea în jur de 13 ani.

Și-a dus victimele să vadă marea

Pe Matei, Vlad şi Emil, pedofilul i-a dus să vadă marea, în vara anului 2013.

Au stat numai o zi, mai mult pe drum şi prin popasuri decât pe plajă, dar pentru copiii străzii, întâlnirea cu marea a fost ca un fel de premiu.

A doua excursie de-o zi la mare, bărbatul a făcut-o cu Vlad, Emil şi Paul, 14 ani, care devenise victimă a pedofilului în acel an.

De data aceasta, ”jurnalul de vacanţă” a fost scris de poliţiştii care-l filau deja pe Wenk:

“La data de 3.07.2015, la orele 10.17 inculpatul Wenk Reto Simon a ieșit din imobil împreună cu persoanele vătămate, s-au urcat în autoturism și s-au deplasat în direcția Constanța, pe autostrada A2. La orele 11.43 inculpatul a oprit în parcarea de la km 98, ocazie cu care au consumat aurolac, după care și-au continuat deplasarea spre Constanța. Inculpatul și persoanele vătămate și-au petrecut ziua în Constanța, după care s-au îndreptat către București. Pe drumul spre București, inculpatul a oprit din nou la km 98, unde au consumat aurolac, pe care l-au turnat dintr-o sticlă”.

La un moment dat, inculpatul Wenk Reto Simon a început să mângâie una dintre persoanele vătămate în zonele intime, deschizându-i pantalonii.

Rechizitoriul dosarului lui Wenk, de la DIICOT:

”La orele 17.17, cei patru și-au continuat deplasarea până în localitatea Fundulea, unde au intrat pe un drum neasfaltat, către o stațiune de cercetare a culturii de floarea-soarelui”, au mai scris procurorii în rechizitoriu, când l-au trimis în judecată pe Wenk.

Băieții vorbeau în dormitorul centrului despre abuzurile pedofilul

Copiii abuzaţi de Wenk erau instituţionalizaţi în Complexul Social de Servicii Pinocchio din sectorul 1.

De multe ori, când venea în România şi nu îi găsea în zona Gării de Nord, pedofilul se ducea după ei chiar la Centrul Pinocchio.

Pedofili străini în România. Elveţianul care a abuzat şase copii şi a primit 3 ani şi jumătate de închisoare. Își ducea victimele la mare și consumau împreună aurolac
Pedofilul mergea chiar și la Centrul Pinocchio după copiii pe care îi abuzase.
Fotografia este ilustrativă și nu reprezintă personaje din acest material.

În martie 2015, anchetatorii români au instalat tehnică de supraveghere audio-video în dormitorul pe care cinci dintre copiii victime ale pedofilului îl împărţeau în Centrul Pinocchio.

Copiii vorbeau între ei despre cum întrețineau acte sexuale cu pedofilul, dar şi despre teama acestuia să nu fie prins de poliție:

„- Tu dormeai și el venea și se băga lângă tine în pat?
– Da.
– Dar ce făcea? Îți punea mâna la p…? Ți-o lua în gură?
– Întreabă-l pe acesta cum îmi punea mâna la p…. (Indescifrabil)
– Ia uite cum îl cheamă: Koch (n.r. – nick-ul pe care îl folosea pedofilul pe Facebook)
– Vin, mă, și eu cu voi la ăla?
– Unde?
– La Koch.
– Păi, a zis să mergem decât noi trei.
– Lasă-l, mă, și pe el.
– Am vrut să-l iau eu, să mă văd cu el, și a zis să mergem doar noi doi, altcineva să nu mai vină.
– E mai bine așa, și îi este frică de poliție.
– Da, mă, îi e frică de poliție.
– Da, așa mi-a zis mie.”

Conversație din rechizitoriul DIICOT al dosarului lui Wenk

Într-o altă zi, Emil discută cu un alt băiat din centru şi îi povesteşte ce le făcea Wenk lui Matei şi Vlad.

“Da știi ce-i făcea lu Matei, mă? Îi băga tot degetu în c**. Şi lu Vlad, și lui. Bă, tot degetu, două degete în c** și țipa Matei la mine, cică ajută-mă că-ți dau 500 de mii. Când țipam o dată pă Koch, nu mai zicea nimic. Ziceam: gata Koch, frate. Se dădea pe lângă mine Matei, se ținea de mine, mai ales când s-a închis Vlad cu englezu în baie… Bă, ești nebun, în baie, o oră a stat în baie amândoi. Păi era baie daia automată, să vezi ce cameră de lux aveam, jacuzzi, păi cine mai era ca noi?” – rechizitoriul DIICOT Structura Teritorială București.

Toată scena descrisă de Emil s-a petrecut în camera unui hotel “de culoare portocalie cu verde”, situat în zona Grozăveşti.

Curtea de Apel Bucureşti a înjumătăţit pedeapsa

Pe 5 iulie 2015, Wenk Reto Simon a fost arestat. Autorităţile din Elveţia au comunicat celor din România că Wenk fusese condamnat în 2005, pentru posesie/distribuire de materiale pornografice cu minori.

În noiembrie 2014, polițiştii din Elveția i-au percheziționat casa, pentru că Wenk urmărise un băiat de 14 ani, în timp ce se afla într-un vestiar, la un bazin de înot.

Pedofilul a recunoscut că a făcut sex cu copiii din Gara de Nord, dar a declarat că “ei aveau deja experiență, astfel încât nu pot fi considerate victime care nu se puteau apăra”.

Wenk a beneficiat de regimul juridic al procedurii recunoașterii învinuirii, iar limitele de pedeapsă i-au fost reduse cu o treime.

În 2016, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 7 ani și 8 luni de închisoare.

Inculpatul a atacat decizia, iar Curtea de Apel Bucureşti a hotărât pedeapsa definitivă în 2017: 3 ani şi 6 luni de închisoare. În plus, instanța i-a interzis să mai vină în României timp de 5 ani după executarea pedepsei.

Pedofilul a fost o vreme încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, apoi la Penitenciarul București Jilava.

Daune morale şi o altfel de pedeapsă

Instanţa l-a obligat pe Wenk să le plătească victimelor sale câte 3.000 de euro, daune morale.

Doi dintre copiii abuzaţi de pedofil erau diagnosticaţi din 2015 cu SIDA.

Ioan figura în evidența cabinetului medical cu SIDA stadiul clinico-imunologic C3, hepatită cronică cu VHC, TBC ganglionar – toxicomanie, anemie hipocromă microcitară, grad de handicap grav.

Matei avea, la rându-i, infecție HIV – SIDA C3, tuberculoză diseminată și hepatită cronică cu Virus C.

Libertatea va prezenta, în zilele următoare, și alte cazuri ale unor pedofili străini veniți în România pentru a-și racola victime.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Un austriac, care a locuit în România, foarte aspru cu statul nostru: „Oraș urât, am venit într-o țară săracă”. În ce oraș a locuit
GSP.RO
Un austriac, care a locuit în România, foarte aspru cu statul nostru: „Oraș urât, am venit într-o țară săracă”. În ce oraș a locuit
ȘOC! Șeful băncii austriece care deține BCR România, mesaj pentru politicienii români! Uluitor ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Șeful băncii austriece care deține BCR România, mesaj pentru politicienii români! Uluitor ce a spus
Veste șoc pentru fanii vedetei! Divorțează, după ce soțul ei a fost prins cu amanta, în public
Viva.ro
Veste șoc pentru fanii vedetei! Divorțează, după ce soțul ei a fost prins cu amanta, în public
Surse Observator: România pregăteşte primele măsuri împotriva Austriei, după votul negativ privind aderarea la Schengen
Observatornews.ro
Surse Observator: România pregăteşte primele măsuri împotriva Austriei, după votul negativ privind aderarea la Schengen
Clujeanul care și-a retras toți banii de la o bancă vieneză, după gestul austriecilor. Ce a scris pe ordinul de plată
Știrileprotv.ro
Clujeanul care și-a retras toți banii de la o bancă vieneză, după gestul austriecilor. Ce a scris pe ordinul de plată
Lidl, surpriză pentru clienţi! Veşti bune pentru cei care nu ştiu ce cadouri să cumpere de Crăciun
FANATIK.RO
Lidl, surpriză pentru clienţi! Veşti bune pentru cei care nu ştiu ce cadouri să cumpere de Crăciun
Gigi Becali, explozie de nervi după ce Austria s-a opus intrării României în spaţiul Schenghen. Declaraţii extrem de dure
Orangesport.ro
Gigi Becali, explozie de nervi după ce Austria s-a opus intrării României în spaţiul Schenghen. Declaraţii extrem de dure
Horoscop 10 decembrie 2022. Peștii este posibil să înceapă să se agite pe aceleași subiecte și să își dea seama că e inutil ce fac
HOROSCOP
Horoscop 10 decembrie 2022. Peștii este posibil să înceapă să se agite pe aceleași subiecte și să își dea seama că e inutil ce fac
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic