Mergi direct la conținut »
Magistrații cer Guvernului să renunțe la actul normativ care modifică legile justiţiei. Galerie foto
4imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Peste 100 de magistrați au protestat la Cluj, față de Ordonanța 7 / FOTO&VIDEO

De Răzvan Mihalașcu,

Aproape 120 de procurori și judecători au protestat, vineri, în fața Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, față de Ordonanța 7. Magistrații cer Guvernului să renunțe la actul normativ care modifică legile justiţiei.

Ad placeholder

Membrii corpului judiciar care au ieșit în stradă au fost întâmpinați de aproape 20 de activiști ai mișcării #rezist care le-au oferit mărțișoare.

„Cred că este pentru prima dată în istoria justiţiei clujene când în faţa Palatului se adună judecători şi procurori inclusiv de la DIICOT şi DNA, judecători de la Curtea de Apel, de la tribunale şi de la judecătorii. Eu sper să fim priviţi cu încredere din partea populaţiei şi sperăm să se solidarizeze cu noi şi colegii din restul judeţelor”, a declarat judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj, conform Agerpres.

Dănileț susține că există un conflict între două puteri ale statului şi trebuie să fie sesizată Curtea Constituţională.

„Am decis astăzi să continuăm protestul, încă o săptămână vom suspenda activitatea de judecată pe durata unei ore în fiecare zi lucrătoare. De asemenea, vom protesta cu banderole albe ataşate la braţ şi la robă, în timpul şedinţelor de judecată, şi solicităm preşedintelui CSM să sesizeze CCR cu un conflict între autoritatea executivă – este vorba de guvern – şi autoritatea judecătorească – este vorba de instanţe, parchete şi CSM – întrucât adoptarea OUG 7/2019 s-a făcut fără consultarea magistraţilor şi fără avizul CSM, aşa cum spune legea. Din punctul nostru de vedere, nu era nicio urgenţă pentru a se adopta OUG 7 şi ea trebuie abrogată. O nouă abrogare, dacă se va face, printr-o ordonanţă, şi aceasta va trebui să aibă avizul de la CSM. Deci, simplul anunţ al ministrului Justiţiei, de ieri, cum că se gândeşte să renunţe la un articol din OUG, pe de o parte este insuficient, pe de altă parte nu produce niciun efect. CSM trebuie anunţat, CSM trebuie să-şi dea avizul”, a mai precizat Cristi Dănileţ.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat că își suspendă activitatea câte două ore pe zi, în intervalul 08:00 – 10:00, până pe 8 martie, în semn de protest față de OUG din justiție.

Protestul anunțat de cei de la Tribunalul București completează lista cu proteste similare care vin toate părțile țării.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că prezintă vineri proiectul de modificare a Ordonanței 7 prin care ar urma să fie abrogate mai multe prevederi ce au stârnit protestul magistraților.

Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public.

sursă foto: Ziua de Cluj


Citește și:

AUDIO: Copii umiliți de o profesoară. „Ești grasă de nu încapi în oglindă”. Un caz care arată un fenomen de care ar trebui să ne fie rușine!

Ad placeholder

Ministerul Sănătății nu a cheltuit anul trecut 38% din buget. Cu banii economisiți s-ar fi construit două spitale regionale

În numele copiilor! Mamele care au născut la Spitalul Ilfov depun plângere la poliție împotriva falsului ginecolog! Un articol emoționant de Alexandra Nistoroiu


 

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
HOROSCOP
Horoscop 13 iulie 2020. Gemenii au capacitatea de a se concentra pe ce îi interesează
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close