Mergi direct la conținut »
Peste 2.000 de oameni au semnat o petiție împotriva desființării Institutului de Științe ale Educației. „Măsura pune sub semnul întrebării statutul de cercetător”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Peste 2.000 de oameni au semnat o petiție împotriva desființării Institutului de Științe ale Educației. „Măsura pune sub semnul întrebării statutul de cercetător”

Peste 2.000 de oameni au semnat o petiție împotriva desființării Institutului de Științe ale Educației. „Măsura pune sub semnul întrebării statutul de cercetător”

„Apel pentru menținerea Institutului de Științe ale Educației“,  acesta este mesajul transmis de mai bine de 2.000 de persoane care au semnat petiția pentru revenirea asupra deciziei Ministerului Educației de a comasa Institutul de Științe ale Educației și Centrul Național de Evaluare și Examinare într-o singură instituție: „Centrul Național de Politici și Evaluare” O parte dintre semnatari sunt specialiști în Educație, cadre didactice în mediul universitar sau cercetători care, pe lângă faptul că au semnat petiția, au și distribuit-o pe rețelele de socializare.

De Florinela Iosip,

Textul petiției a fos scris de Ciprian Fartusnic, cercetător în cadrul Institului de Științe ale Educației.

Semnatarii petiției susțin că prin comasarea celor două instituții, ISE, singurul institut de cercetare în domeniul educației, va fi subjugat politic.

„Cercetătorii pierd statutul de neutralitate profesională, prin alipirea cu o instituție în care salariații sunt funcționari publici, instituție care va fi condusă de o persoană numită sau subordonată politic“, se arată în textul petiției.

„Chiar dacă încadrarea în administrația centrală poate aduce unele creșteri salariale (la ora actuală, salariile cercetătorilor fiind de două-trei ori mai mici decât cele ale funcționarilor), cercetătorul îşi pierde independența în raport cu politicul“, se susține în același document.

Redăm mai jos integral textul petiției:

Institutul de Științe ale Educației (ISE) a fost până pe 6 noiembrie 2019 singurul institut public de cercetare în domeniul educației din România, reînființat în anul 1990 ca măsură reparatorie la dizolvarea Institutului de Cercetări Pedagogice și Psihologice din 1982 de către regimul comunist. Într-un context marcat de discontinuitate, sub-finanțare și schimbări frecvente, ISE a rămas o instituție profesionistă, independentă politic, focalizată pe inovare.

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!
Recomandări

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!

În prezent, ISE este implicat în derularea unor proiecte importante la nivel de sistem: evaluarea internațională PISA, rețeaua eTwinning (cu peste 7000 de școli implicate), EUROSTUDENT, rețeaua EUROGUIDANCE, proiectul CRED, Raportul privind Starea Sistemului de Învățământ. De asemenea, ISE este recunoscut ca instituție relevantă în cercetarea educațională, partener în consorții internaționale de prestigiu (Horizon 2020), partener de încredere al UNICEF România, al Consiliului Europei și cofondator al consorțiului UNIVERSITARIA în aria științelor educației.

Miercuri 6 noiembrie 2019, în mod netransparent, fără consultare, cercetătorii institutului au aflat din presă despre decizia de desființare a ISE și de organizare a unei noi instituții (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație). 

Această măsură pune sub semnul întrebării statutul de cercetător, profesionalismul și rigoarea științifică. De asemenea, această măsură are, ca implicație imediată, ștergerea unei tradiții de cercetare și blocarea temporară a tuturor proiectelor de anvergură ale ISE.

Solicităm reconsiderarea deciziei de desființare a ISE și repunerea cercetării educaționale într-un cadru instituțional care să susțină importanța acestui domeniu pentru societatea românească.

Dacă împărtășiți acest punct de vedere, vă rugăm să semnați această petiție.   

Close
Închide
  Close