„Pensiunile şi hotelurile din ţară au un grad ridicat de ocupare. Dacă, într-un an normal, aveam în jur de 100.000 – 150.000 de turişti români prin ţară, estimez că anul acesta numărul va fi dublu, deci vom ajunge la 200.000 – 300.000 de turişti în structuri de cazare, dar e greu de estimat, pentru că mulţi merg pe cont propriu”, a declarat Bădulescu pentru Agerpres.
Situația epidemiologică a dus la creșterea turismului intern. Cele mai vizitate stațiuni sunt, potrivit ANAT, cele rurale, în staţiunile montane şi cele balneare, precum şi în Delta Dunării.
„Românii au un mare apetit de a călători de Paşti şi 1 Mai, dar din păcate acum sunt multe restricţii, multe ţări pe lista galbenă. Astfel că, faţă de anii trecuţi, s-au orientat în principal către turismul intern, unde totul este sigur, în sensul că nu avem lockdown şi s-au mai ridicat restricţiile”, a spus Bădulescu.
Litoralul a fost mai puţin căutat, întrucât cele două sărbători au coincis anul acesta, iar românii preferă să petreacă mai mult în stil pascal. În plus, petrecerile specifice litoralului nu sunt încă permise.
Egipt, destinația externă preferată
„Mii de turişti români se vor duce în Egipt de Paşti, cum nu s-a întâmplat niciodată. Sunt aproape zilnic 10 curse charter, de dimineaţă până seara, din mai multe oraşe. Preţurile sunt foarte bune pentru all inclusive, situaţia este stabilă acolo şi cer doar test PCR. Un cuplu plăteşte în medie, cu tot cu zbor, între 700 şi 1.000 de euro pentru o săptămână”, a mai arătat reprezentatul ANAT.
Alte destinaţii externe care nu sunt pe lista galbenă și au fost rezervate de români sunt: Zanzibar, Madeira, Tenerife şi Maroc.
O mare problemă în această perioadă a fost includerea Greciei şi Bulgariei pe lista galbenă, iar mii de români au fost nevoiţi să-şi anuleze rezervările.
„Din păcate, partea română nu a semnat niciun protocol cu Grecia şi nu înţelegem de ce. Doar cei vaccinaţi pot călători în continuare fără carantină şi cei care au avut Covid în ultimele 90 de zile, în rest cei care se întorc din aceste ţări trebuie să stea în carantină. Dacă semnam protocoale nu mai era nevoie de carantină. Şi nu înţelegem, dacă la întoarcerea în ţară se poate cere un test Covid PCR, poate şi antigen, de ce mai este nevoie de carantină, dacă acei oameni dovedesc să nu au Covid”, a mai spus Bădulescu.
El a arătat că turismul ar avea multe de câștigat dacă se va introduce „adeverința verde” – certificatul care va arăta că o persoană a fost vaccinată, are un test negativ sau a trecut prin boală.