MENIU CAUTĂ
16 Sep. 2018 17:24

Peste un sfert dintre diplomații ruşii acreditaţi în Elveţia ar fi spioni

Distribuie
Peste un sfert dintre diplomații ruşii acreditaţi în Elveţia ar fi spioni, potrivit unei evaluări confidenţiale a guvernului elveţian şi la care două ziare elveţiene susţin că au avut acces, transmite Agerpres.

Astfel, cotidianele Le Matin Dimanche şi Sonntag Zeitung scriu că Rusia este ţara la care se refereau autorităţile elveţiene în ultimul raport privind securitatea şi în care avertizau în legătură cu posibila prezenţă a unor spioni în legaţiile diplomatice, fără a face însă nicio referire la vreun stat anume.

Conform celor două publicații, Serviciul de Informaţii al Confederaţiei Elveţiene a detectat agenţi ai serviciilor de informaţii ruse cu paşaport diplomatic care sunt repartizaţi între ambasada Rusiei la Berna şi consulatele din Zurich, Lausanne şi Geneva.

Totuşi, potrivit surselor citate, cea mai mare parte a activităţii de spionaj ar avea loc la Geneva, unde se concentrează un număr mai mare de emisari, şi în special la Misiunea Diplomatică rusă pe lângă ONU şi la alte organizaţii internaţionale.

Informația apare în contextul în care, recent, doi ruși au fost arestați pentru că spionau un laborator din Elveția care analiza mostre din substanța cu care a fost otrăvit spionul rus Serghei Skripal, în luna martie a acestui an, în orașul britanic Salisbury.

Marea Britanie a spus că doi ofițeri de informații ruși s-ar afla în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Salisbury, în martie, dar presa olandeză scrie că cei doi presupuși spioni care vizau laboratorul elvețian nu erau aceiași bărbați acuzați de otrăvire.


Citește și: Aici sunt banii dumneavoastră! 50 milioane de euro pentru o junglă: Parcul Verdi, plin de gunoaie, achiziția controversată a Primăriei Capitalei


 

Citește mai multe despre serghei skripal, Elveția, Rusia, salisbury și spioni pe Libertatea.

Comentarii