Încă de vineri, pilotul și-a anunțat soția că nu va mai veni acasă, în condițiile în care atacul iranian era iminent, fără să se știe însă data exactă: „Am intrat în modulul de concentrare, imediat ce am fost informat despre operațiunea istorică la care aveam să particip”.
Sâmbătă seara, la ora locală 22.00, pilotul și colegii săi piloți au fost alertați că este timpul să iasă pe cer. „Sunt pilot de peste 20 de ani și am participat la multe operațiuni, atât în Israel, cât și în afara acestuia. Dar acesta a fost cel mai important zbor de până acum”, a mărturisit el.
Din 7 octombrie, la fel ca toate forțele aeriene, am trecut la cel mai înalt nivel de alertă, fie că este vorba de Gaza sau de alte amenințări.
Pilotul israelian:
În acea noapte, Israelul a desfășurat avioane Eitam, Shavit și Oron pentru a detecta, raporta și, în cele din urmă, ajuta la eliminarea amenințărilor iraniene din aer.
Avion de 100 de milioane de dolari
Comandantul israelian a fost la bordul unei aeronave Oron.
- Eitam-urile sunt avioane de supraveghere Airborne Warning and Control System (AWACS) echipate cu radar și sisteme de comandă și control, în valoare de peste 100 de milioane de dolari.
- Shavit sunt avioane care colectează informații de la altitudini mari și pot detecta funcționarea sistemelor electronice la sute de kilometri distanță și în zone îndepărtate.
- Oron sunt aeronave de înaltă performanță, echipate cu radar și sisteme avansate de informații care creează imagini cuprinzătoare și în timp real.
„Am lucrat pentru a recunoaște amenințările și a anunța Divizia de Operațiuni și piloții de luptă care sunt cele mai mari amenințări”, a explicat pilotul.
Ne aflam într-o locație strategică, în mijlocul cerului. Am fost primii care au recunoscut și am văzut ce urmează. A fost ca un joc pe calculator. Un joc mortal!
Pilotul israelian:
„«Această țintă este pe drum. Trebuie să o eliminăm»”. Apoi transmiteam coordonatele. Din fericire, a fost o cooperare excelentă cu echipa noastră de la centrul operațional”, a subliniat comandantul.
„Fără munca pe care a făcut-o escadrila noastră, unele dintre amenințări ar fi ajuns în Israel, Doamne ferește!”, crede.
Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat, în urma operațiunii, că „99% dintre amenințările aeriene au fost doborâte”.
„Am protejat țara de 60 de tone de arme”
Informațiile adunate de pilot și colegii au permis aeronavelor David’s Sling („Praștia lui David”) sau sistemelor de rachete „Arrow” („Săgeata”) să elimine amenințările aeriene care se profilează.
Ulterior atacului iranian, generalul de brigadă Reem Aminoach, fost consilier financiar al Forțelor Armate Israeliene, a estimat că activarea sistemelor de apărare din Israel a costat 1,2 miliarde de euro pentru o singură noapte.
Costuri: 3,5 milioane de euro – o rachetă „Arrow” utilizată, 1 milion de dolari – pentru „Davids Sling”.
După operațiune, pilotul nu a mai putut să doarmă două zile.
Abia acum înțeleg ce am trăit. Escadrila 122 a fost parte crucială a acestei operațiuni. Am protejat fizic Israelul de cele 60 de tone de arme.
Pilotul israelian:
„Nu uităm nici măcar o clipă de ostaticii Hamas”, a fost mesajul de final al pilotului. „Scopul nostru principal este să-i aducem acasă”, a încheiat el.
croco601 • 17.04.2024, 13:45
Soldații sunt antrenați să se rupă de realitate, așa încât viața inamicului nu este decât un punct pe display. Tot așa cum pământul este un punct în galaxie. Ce mai așteptăm? Eliminați-l!
K476 • 17.04.2024, 12:52
Mesajul absurd si asimetric sa ucidem 30k civili si cativa de-ai nostri, ca poate salvam cativa ostatici.