MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

PNL, avertisment privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii şi Dezvoltare. „O megaescrocherie, prin care se urmăreşte punerea sub control politic a celor mai profitable companii”

Distribuie

Liderul PNL Ludovic Orban lansează un atac dur la adresa coaliţii PSD-ALDE. El afirmă, despre înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii şi Dezvoltare că este o „megaescrocherie” a actualei guevrnări, prin care se urmăreşte punerea sub control politic a celor mai profitable companii ale statului.

„Guvernele PSD- ALDE acţionează parcă după un plan elaborat de inamici ai României cu scopul de a pune pe butuci economia României. Blocarea proiectelor mari de infrastructură de transport, blocarea investiţiilor publice, distrugerea sistemului financiar- bancar, distrugerea sectorului energetic, punerea în dificultate a sistemelor de comunicaţii, naţionalizarea Pilonului 2 de pensii, jefuirea companiilor româneşti, aruncarea în aer a finanţelor publice locale, provocarea unor dezechilibre economice grave, descurajarea investiţiilor private româneşti şi străine, izolarea României pe plan internaţional, alungarea efectivă din ţară a sute de mii de români, prăbuşirea autorităţii instituţiilor statului român, blocarea achiziţiilor publice din domeniul apărării, subfinanţarea serviciilor de informaţii ( care apară România de ameninţările tot mai mari la adresa siguranţei naţionale ) sunt acţiuni care nu mai par să fie rodul întâmplării, ci al unei premeditari care ascunde intenţii ostile la adresa României”, a scris, duminică, pe Facebook, Ludovic Orban.

Potrivit preşedintelui PNL, printre cele mai periculoase lovituri este noua tentativă de înfiinţare a fatidicului Fond Suveran de Investiţii şi Dezvoltare.

„După ce am reuşit să îl blocăm un timp prin atacul la Curtea Constituţională, Guvernul revine cu un nou proiect. Aşa-zisul Fond suveran este, de fapt, o megaescrocherie prin care se urmăresc mai multe obiective: punerea sub controlul politic al lui Dragnea a celor mai importante şi profitabile companii româneşti cu capital majoritar de stat; obţinerea de bani sub formă de împrumut, girand cu acţiunile companiilor; folosirea acestor bani pentru nişte investiţii decise politic; scoaterea de sub legislaţia europeană din domeniul achiziţiilor a tuturor contractelor care se vor încheia, pentru a hrăni clientela politico-economică a PSD- ALDE cu bani publici fără niciun control din partea instituţiilor statului; preluarea ostilă a acestor companii româneşti de către nişte clienţi obscuri ai actualei puteri, că urmare a imposibilităţii de restituire a împrumuturilor etc.”, spune Orban.

Orban spune că PNL va uza de toate armele pentru a împiedica constituirea acestui fond, care „nu reprezintă altceva decât o puşculiţa de partid a PSD şi ALDE, alimentată din banii noştri, ai cetăţenilor români”.

În luna iulie, anul trecut, Curtea Constituţională a acceptat sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către parlamentarii PNL, USR şi PMP asupra Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Atât şeful statului, cât şi partidele din opoziţie au considerat că înfiinţarea Fondului intra în atribuţiile autorităţilor publice centrale, nu ale Parlamentului, fiind astfel încălcată separaţia puterilor în stat.

Ulterior, coaliţia PSD-ALDE a anunţat că nu renunţă la înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, şi că o va face prin hotărâre de Guvern.

Fondul Suveran de Dezvoltare și de Investiții (FSDI) va avea un capital social total de 19,1 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro), dintre care statul va vărsa o sumă de 9 miliarde de lei din banii obținuți până acum din privatizări, iar restul de 10,112 miliarde vor fi acțiunile pe care statul român le deține la 28 de companii, potrivit proiectui de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor.

Citeşte şi: Victor Rebengiuc le-a făcut portretele lui Dragnea și Iohannis. Ce ar spune Ilie Moromete în România anului 2019

Comentarii