MENIU CAUTĂ
18 Dec. 2016 21:05 , de Valentina Postelnicu

UPDATE. PNL contestă la CCR mandatul lui Dragnea în Parlament; PNL, USR şi PMP vor vota pentru invalidarea mandatului, în plen; Reacţia lui Dragnea: De ce nu iniţiază o lege prin care să mă evapor!

Distribuie

PNL contestă la CCR mandatul lui Liviu Dragnea în Parlament. Acest lucru ar urma să se facă imediat după convocarea Legislativului. Surse liberale au precizat pentru Libertatea că juriştii partidului lucrează la argumentaţia pentru depunerea acestei contestaţii. Demersul PNL este susţinut şi de cei de la PMP şi de USR, care au anunţat că vor vota în plen pentru invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea. Majoritatea în Parlament este net favorabilă PSD şi ALDE. 

UPDATE 21.05 Liderul PSD Liviu Dragnea spune că Opoziţia se 'umple de ridicol' prin astfel de tentative de a-l lăsa în afara Parlamentului, şi că prevederile din Regulamentul Camerei, invocate pentru invalidarea mandatului său, se aplică doar celor care au comis fraude electorale la prezentele alegeri.

„Am fost întrebat de foarte multe ori dacă am de gând să declanşez suspendarea preşedintelui, am spus de multe ori că nu am asta în obiectv. În schimb văd din cealaltă parte, şi lăsaţi-o mai uşor cu PNL, USR şi PMP, nu le vin ideile lor, de la ei, ei nu vor nici măcar deputat să fiu. De ce nu iniţiază o lege să nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea sau o lege prin care să mă evapor?”, a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Potrivit liderului PSD,  situaţia este 'ridicolă', iar PNL, USR şi PMP 'se umplu de ridicol prin astfel de tentative!.

UPDATE 21.00 Traian Băsescu afirmă că demersul invalidării mandatului lui Liviu Dragnea, în Parlament, din punct de vedere legal stă în picioare.

Întrebat dacă stă în picioare prevederea legală din Regulamentul Camerei Deputaţilor în cazul Dragnea, Băsescu a răspuns: „Legal, stă în picioare, numai că aici discutăm de PSD'.

„La Comisia de validare se va da un aviz – nu are relevanţă dacă pozitiv sau negativ – se va merge la vot în plen unde PSD şi ALDE vor vota pentru validare şi cu asta se încheie discuţia pentru că la ei legea e bună doar când le convine, nu şi când nu le convine', a declarat Traian Băsescu, la B1Tv.

El a precizat că PMP va vota împotriva validării mandatului de deputat al lui Dragnea.

UPDATE ora 16:35. Parlamentarii USR se vor opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, condamnat pentru fraudă electorală, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a partidului.

„Legea este cât se poate de clară. Articolul 7, alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaților prevede următoarele: „Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de condamnare, ramasa definitiva, privind savarsirea de catre respectivul deputat a unor infractiuni legate de derularea procesului electoral”.

Votul popular nu este mai presus de lege! Dacă oamenii au votat PSD, nu înseamnă ca domnul Dragnea nu se mai supune niciunei legi', anunță, oficial, USR.

UPDATE ora 13:30. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Digi 24 că are mari indoieli că Liviu Dragnea va pierde mandatul de deputat.

Din punct de vedere politic, mi se pare o greșeală. Mi se pare că PNL, în loc să constate că linia pe care s-a înscris de aproape doi ani, discursul pe care l-a avut i-a dus la un rezultat catastrofal și să tragă concluziile, continuă în același stil. Este un partid care, mai mult sau mai puțin din umbră, este condus în stilul PDL', a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Nu s-a constatat la aceste alegeri niciun fel de iregularitate în privința desfășurării procesului electoral. De ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie? Eu v-am spus că evit să intru într-o analiză juridică, numai că aici este o chestiune care nu poate fi neglijată: importanța și semnificația votului politic, pe care cred că PNL nu o înțelege și pe care nu o putem eluda. În momentul în care 47% dintre alegători au dat votul în cunostință de cauză, nu cred că a invoca acum din partea PNL astfel de lucruri îi va face să câștige câtuși de puțin. Cred că este un demers care e impropriu', a adăugat Tăriceanu.

Prin urmare, Tăriceanu are îndoieli că Liviu Dragnea ar putea pierde mandatul de deputat.

„Nu știu, nu vreau să fac aprecieri. Am făcut considerații de ordin politic. Din punct de vedere juridic, am mari îndoieli în această privință. Mi s-ar părea anormal să scoatem de la naftalină un articol care trebuia să fi funcționat până acum. Articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015. De la referendum încoace, tot a fost valabil și văd că nu a fost invocat.


UPDATE. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că partidul pe care îl conduce va pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și vom vota în consecință. Regulamentul Camerei Deputaților este clar și limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziții de bun simț și să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale. Nu putem ceda în fața acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentință judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză', a postat Raluca Turcan pe pagina sa oficială de Facebook.


Liberalii ar urma să iniţieze demersul de contestare a deciziei Camerei Deputaţilor de validare a noilor mandate imediat după votul de marţi din plenul acestei Camere.

Vicepreşedintele PMP Robert Turcescu, care a câştigat un mandat de parlamentar, precizează pe Facebook că „Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude legate de derularea procesului electoral!”

Dragnea riscă să nu intre în Parlament. Liderul PSD ar putea fi afectat, astfel, de prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora „alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale', a relatat sâmbătă News.ro. 

Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude legate de derularea procesului electoral.

'Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral', se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea, în luna aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a precizat pentru Libertatea că articolul din Regulamentul Camerei se referă la alegerile care tocmai s-au încheiat.

„La acel articol discutăm de validarea mandatelor de la aceste alegeri, şi dacă, în aceste alegeri, cineva obţinea un mandat dar cineva făcea o contestaţie, că au fost fraude electorale, cum s-a mai întâmplat la alte alegeri..Dar acum nici nu se pune problema. Alegerile au fost corecte, validarea alegerilor a fost făcută deja de Biroul Electoral Central', a explicat Florin Iordache. 

Marţi, noul Legislativ a fost convocat de preşedintele Klaus Iohannis. În prima şedinţă de plen, mandatele deputaţilor sunt validate printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor. Dacă această hotărâre va include şi mandatul lui Liviu Dragnea, ea poate fi atacată la Curtea Constituţională de către partidele de Opoziţie.

PSD a câştigat în Teleorman scrutinul la alegerile parlamentare cu 62%, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat. PNL a fost pe locul doi, cu doar 19 procent

Citește mai multe despre Alegeri parlamentare, PNL și PSD pe Libertatea.

Comentarii