Mergi direct la conținut »
PNL spune că proiectul de lege care face din Jandarmerie organ de cercetare judiciară este periculos şi neconstituţional și cere retragerea lui
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > PNL spune că proiectul de lege care face din Jandarmerie organ de cercetare judiciară este periculos şi neconstituţional și cere retragerea lui

PNL spune că proiectul de lege care face din Jandarmerie organ de cercetare judiciară este periculos şi neconstituţional și cere retragerea lui

PNL spune că proiectul de lege care face din Jandarmerie organ de cercetare judiciară este periculos şi neconstituţional și cere retragerea lui din Parlament. Deputatul PNL Ovidiu Raețchi spune că este nevoie de o clară separare a puterilor între cei care asigură ordinea în stradă şi cei care realizează cercetarea penală, pentru că, în caz contrar, va exista tentaţia ca Jandarmeria să protejeze deciziile colegilor din stradă.

De Valentina Postelnicu,

Preşedintele Comisiei de Apărare a PNL a solicitat PSD să retragă proiectul de lege prin care Jandarmeria primeşte atribuţii în domeniul cercetării judiciare, idee susţinută, în mod surprinzător, şi de ministrul de Interne, Carmen Dan.
 
”Proiectul de lege susţinut de ministrul de Interne, Carmen Dan, care transformă Jandarmeria în  organ de cercetare judiciară este periculos, neconstituţional şi anti-democratic. Este nevoie de o clară separare a puterilor între cei care asigură ordinea în stradă şi cei care realizează cercetarea penală. În caz contrar, va exista tentaţia ca Jandarmeria să protejeze deciziile colegilor din stradă. O structură cu caracter militar, precum Jandarmenia, nu poate ancheta civili, este un principiu evident. Acesta chiar este un pas concret către un stat poliţienesc, unde libertatea de exprimare poate fi suprimată fără consecinţe. În context, este important de precizat că Ministerul de Justiţie şi Parchetul nu susţin extinderea prerogativelor Jandarmeriei în domeniul judiciar. În plus, doamna Carmen Dan este, din ce ştiu, primul ministru de Interne după Revoluţie care susţine oferirea de atribuţii poliţieneşti – care amintesc de perioada de dinainte de 1989 – jandarmilor. După ce a obţinut controlul asupra DGPI, în urmă cu câteva săptămâni, Carmen Dan vrea şi organ propriu de cercetare judiciară”, spunea Ovidiu Raețchi, într-un comunicat oficial.
 
Potrivit liberalului, miza acestui proiect de lege este restrângerea libertăţilor civice şi creşterea capacităţii PSD de a suprima manifestaţiile publice.
”Practic, vorbim despre o creştere continuă a drepturilor structurilor de forţă de a restrânge drepturile cetăţenilor. De aceea, solicit PSD să retragă acest proiect de lege şi să se dezică de el. De asemenea, solicit societăţii civile să ia o poziţie fermă în această chestiune, având în vedere faptul că PSD susţine că are „sprijinul societăţii civile” în acest sens”, a mai spus deputatul PNL.

Ce prevede proiectul de lege depus de PSD în Parlament

Parlamentarii vor să le dea puteri sporite jandarmilor. Aleșii vor să modifice legea pentru a o adapta la actualele necesităţi. Astfel, Jandarmeria ar urma să aibă, printre atribuții, dreptul de a identifica persoane, a efectua cercetare judiciară, a percheziţiona autovehicule şi a chema sau conduce persoane la sediu.
Senatorul PSD Viorel Salan a depus în Parlament o inițiativă legislativă ce dă jandarmilor dreptul să percheziționeze persoane și vehicule, să conducă suspecți la unitățile jandarmeriei și chiar să devină organe de cercetare judiciară.
Astfel, jandarmii vor putea să conducă la sediul structurilor Jandarmeriei Române sau, după caz, al Poliției Române persoanele care, prin acțiunile lor, periclitează integritatea corporală, sanatatea sau viata persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum și persoanele suspecte de săvârsirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în conditiile legii”, potrivit inițiativei legislative.

În cazul nerespectării dispozițiilor date de jandarmi, aceștia va putea folosi forța. Jandarmii vor putea folosi arme cu tranchilizante, cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, se mai menționează în proiect.

Citește și: Gigi Becali s-ar putea întoarce la închisoare! Se cere anularea eliberării condiționate a latifundiarului din Pipera

Close
Închide
  Close