• Libertatea a scris despre cum hackerul Cezar Oancea a fost executat în scara blocului în care locuia. Acuzat de crimă este Ștefan Marius Achim, fost luptător din Legiunea Străină și K1 .
  • Crima a avut loc pentru un software de urmărit telefoanele de la distanță, pe care Oancea ar fi trebuit să i-l livreze lui Achim, după ce acesta i-a virat în cont 500 de euro.
  • Polițiștii au plecat pe urmele fostului luptător K1 într-o investigație ca-n filme. 

Pe 9 martie 2020, la orele 20.34, o femeie din cartierul Alecu Russo din Bacău a sunat la 112, spunând că a auzit focuri de armă pe scara blocului. Poliţiştii au găsit acolo un bărbat ucis prin împuşcare. Era Cezar Oancea, un tânăr de 21 de ani pasionat de informatică.

Cu două săptămâni în urmă, el primise 500 de euro de la concubina lui Ştefan Achim, în schimbul unui program de accesare a telefoanelor de la distanţă. Ştefan Achim era fost luptător în Legiunea Străină, fost luptător Local Kombat şi avea, spun anchetatorii,  legături cu lumea interlopă. 

Pentru că tânărul întârzia să livreze software-ul promis, în ziua crimei Achim a mers în Bacău şi l-a aşteptat în faţa blocului lui, apoi a urcat cu el în apartament, unde a rămas aproape 4 ore. 

Fostul luptător K1, acuzat că l-a împușcat pe hackerul din Bacău, identificat după urmele ADN lăsate de mama sa pe o țigară
Cezar Oancea a fost împușcat mortal

Victima a fost pusă să atingă cartuşele

Pe holul blocului, în apropierea victimei, poliţiştii au găsit 7 tuburi de cartușe, 6 gloanţe întregi şi altul, înfipt în betonul unui perete. Erau de calibru 9 mm Makarov. 

În tomberonul de gunoi de lângă bloc fuseseră aruncate cele două telefoane mobile ale tânărului ucis. Pe ele era sângele lui, dar şi profilul genetic al criminalului care, atunci când a atins obiectele, a lăsat pe suprafaţa lor ADN de contact (urme minuscule de piele).

Pe tuburile de cartuşe era acelaşi ADN, dar şi profilul genetic al victimei. 

Cel mai probabil, spun anchetatorii, în timpul în care s-au aflat în apartamentul tânărului, Achim l-a amenințat pe acesta cu pistolul, cerându-i chiar să atingă cartușele din încărcător, pentru a realiza la ce pericol se expune, dacă nu va face ce i se cere.

Urma să fie dus în subsolul pisicilor 

Anchetatorii cred că fostul luptător din Legiunea Străină a vrut, iniţial, să îl răpească pe Cezar Oancea şi să îl ducă în Bucureşti, unde urma să-l ţină sechestrat în subsolulul pet-shop-ului pe care îl administra, cel mai probabil, pentru ca el să creeze acolo acel software.

Pe 8 martie 2020, cu o zi înainte ca tânărul să fie ucis, concubina lui Achim a discutat pe WhatsApp cu o angajată a magazinului şi i-a cerut să elibereze subsolul şi să ducă în altă parte pisicile de acolo, deoarece avea nevoie de acel spaţiu pentru un „colet sprinten, vorbăreţ”.

În sprijinul ipotezei răpirii stă şi faptul că hackerul nu a fost împuşcat în apartamentul său, unde a stat câteva ore cu Achim, ci pe casa scării. Pe baza urmelor dinamice de sânge găsite la locul faptei, anchetatorii au stabilit că cei doi se pregăteau să iasă din bloc, atunci când victima a încercat să fugă. Achim l-a lovit în cap cu corpul pistolului,  dar tânărul a scăpat şi a încercat să urce treptele, spre apartamentul lui. Dar după doar câţiva paşi, Achim l-a împuşcat în spate, de mai multe ori.

Apoi i-a luat laptopul tânărului, portmoneul şi cheile maşinii, şi a plecat rapid, aruncând pe drum cele două telefoane mobile, în tomberonul de lângă bloc.

Urmărirea din Fundulea

În aceeaşi seară, Achim s-a întors în Bucureşti, iar după două zile a fugit în Franţa, unde s-a ascuns la o pensiune din apropierea Parisului.

La câteva săptămâni după crimă, poliţiştii aflaseră că victima s-a întâlnit cu concubina lui Achim, că el a supravegheat totul, dar şi că a mers, de mai multe ori, în preajma blocului tânărului. 

Fostul luptător din Legiunea Străină devenise principalul suspect, însă probele ce duceau spre el erau indirecte. 

Exista ADN-ul criminalului, de pe cartuşele găsite în holul blocului, dar, pentru că Achim nu se mai afla în ţară, anchetatorii nu aveau cu ce să-l compare. Atunci, ei au recurs la o stratagemă, pentru a vedea dacă cel vizat e autorul faptei.

Un principiu al dreptului spune că „mater semper certa est, pater semper incertus” („mama este întotdeauna sigură, tatăl este întotdeauna incert”), aşa că anchetatorii nu au comparat ADN-ul de la locul faptei cu cel al copiilor suspectului, ci au mers şi au căutat-o pe mama lui Achim.

În dimineaţa de 21 mai 2020, poliţiştii s-au poziţionat în apropierea locuinţei ei din Fundulea şi apoi au urmărit-o. Femeia a mers la magazinul de lângă bloc, şi-a luat o cafea, apoi s-a aşezat pe bancă, în dreptul unei mese, a băut cafeaua, a fumat două ţigări şi a plecat, lăsând pe masă mucurile de ţigară. 

Poliţiştii au venit în urma ei şi, cu ajutorul unei pense sterile, au ridicat un chiştoc cu care au mers apoi la laboratorul de analize genetice. Iar expertiza a stabilit, fără niciun dubiu, că ADN-ul de la locul crimei îi aparţine fiului acestei femei. Abia atunci au ştiut anchetatorii, cu certitudine, că Ştefan Achim e cel care a apăsat pe trăgaci.

Mai târziu, expertizele genetice realizate cu probele biologice recoltate de la Achim au confirmat acest rezultat. 

Fostul luptător K1, acuzat că l-a împușcat pe hackerul din Bacău, identificat după urmele ADN lăsate de mama sa pe o țigară
Pistol Makarov

Avea la el pistolul cu care a ucis

După ce au aflat adresa pensiunii în care se ascundea bărbatul căutat de ei, anchetatorii au luat legătura cu colegii lor din Franţa. 

Iar la 27 mai 2020, Achim a fost reţinut, în baza unui mandat european de arestare emis de Tribunalul Bacău. 

Poliţiştii francezi au găsit asupra lui peste 30.000 de euro, un pistol Makarov, în stare de funcționare, și un încărcător cu 7 cartușe. După ce arma a fost trimisă în România, pe manşonul ei s-a găsit ADN-ul lui Achim, dar şi profilul genetic al tânărului împuşcat. Iar expertiza balistică a stabilit că acest pistol e arma cu care a fost ucis Cezar Oancea.

Achim avea pistolul Makarov şi cartuşele de cel puţin doi ani. Le cumpărase de pe piaţa neagră din Bulgaria, reuşind să treacă cu ele graniţa, în România. Nu era singura armă pe care o deţinea ilegal. Concubina lui dăduse spre păstrare, unei angajate de la pet-shop, un alt pistolul, marca Walther, pe care Achim îl avea din 2006, deşi în 2011 îi  fusese retras avizul pentru portarmă.

Fostul luptător K1, acuzat că l-a împușcat pe hackerul din Bacău, identificat după urmele ADN lăsate de mama sa pe o țigară
Ștefan Achim

A simulat că suferă de o boală psihică

La 15 octombrie 2020, Ştefan Achim a fost extrădat în România. După ce i s-au comunicat acuzaţiile pentru care este cercetat, el a refuzat să dea declarații, atât în fața procurorului, cât și în fața judecătorului de drepturi și libertăți. 

Pentru a se vedea dacă a avut discernământ la moment comiterii crimei, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice. În faţa comisiei, Achim a susţinut că are „tulburări de memorie” şi a simulat că suferă de o boală psihică. 

Spunea că el locuieşte în Bulgaria, că nu are nici concubină, nici copii şi că nu ştie nici măcar câţi ani are. Cei care l-au expertizat pe Achim spun că el mima incoerenţă în gândire, în momentul în care întrebările lor atingeau puncte nevralgice pentru el. 

Le-a povestit că „nişte oameni mascaţi” l-au răpit în Franţa, unde l-au ţinut „cu cătuşe, într-o celulă” şi că el a reuşit să fugă, într-un moment de neatenţie, venind în ţară, „cu trenul, cu autobuze” şi trecând „graniţele pe jos”. El a spus că a fost arestat „la Bacău. Adică la frontieră”.

Bărbatul acuzat de crimă a mai susţinut şi că, uneori, are crize în care îşi pierde conştienţa. 

În momentul în care fac criză, e ca şi cum locul ăsta de aici nu ar exista, e ca şi cum e în imaginaţia mea. Impresia mea e că îmi pierd cunoştinţa şi nu ştiu ce se întâmplă. Nu ştiu dacă ar fi posibil să împuşc pe cineva.

Ștefan Achim:

Concubina a scăpat de acuzaţii   

Raportul de expertiză psihiatrică a concluzionat însă că Ştefan Achim are păstrate capacităţile de judecată şi raţionament şi că el poate aprecia critic conţinutul şi consecinţele faptei pentru care era cercetat, şi în raport de care discernământul a fost păstrat. 

Concubina lui Achim a fost şi ea cercetată, pentru instigare la omor calificat şi tâlhărie calificată, însă nu a mai fost pusă sub acuzare pentru că, spun procurorii, din probe nu a rezultat, dincolo de orice dubiu, că ea l-ar fi determinat pe concubin, cu intenție, să-l ucidă pe tânărul hacker sau să-i fure bunurile.

La 28 ianuarie 2021, Ştefan Achim a fost trimis în judecată pentru omor calificat, tâlhărie calificată, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bacău, care urmează să stabilească primul termen de judecată. 

Citeşte şi:

Fost luptător din Legiunea Străină acuzat că a executat un hacker din Bacău, pentru un software de telefoane

De ce a rupt Facebook prietenia cu Australia: o aprigă dispută despre bani, monopolul giganților tech și importanța presei în democrație

REPORTAJ | Mama băiatului agresat sexual din Butimanu spune că a fost ameninţată de angajaţii de la Protecţia Copilului: „Mi-au zis că nu o să-mi mai primesc copilul”

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
Salman Khan a recunoscut că a ÎNȘELAT: ‘Am fost prost’. Iulia Vântur va fi...
Playtech.ro
Salman Khan a recunoscut că a ÎNȘELAT: ‘Am fost prost’. Iulia Vântur va fi...
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
Știrileprotv.ro
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
Urmărește cel mai nou VIDEO