Mergi direct la conținut »
Polițistul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei va fi cercetat de Parchetul din Caracal. Alți 8 polițiști, cercetați pentru intervenție
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Polițistul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei va fi cercetat de Parchetul din Caracal. Alți 8 polițiști, cercetați pentru intervenție

Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a înaintat astăzi Guvernului şi preşedintelui Klaus Iohannis un raport referitor la acţiunile desfăşurate în cazul de la Caracal anterior datei de 26 iulie.

De Dragoș Tănase,

Printre altele, se arată că a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), raportul va fi făcut public după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Ministrul Nicolae Moga, în urma consultării cu premierul Viorica Dăncilă a luat mai multe măsuri în cazul crimelor de la Caracal.

Astfel, în urma deplasării ministrului la Caracal, vineri – 26 iulie, a dispus un control la Inspectoratul Județean de Poliție Olt.

Apoi, Nicolae Moga și Viorica Dăncilă au decis eliberarea din funcție a inspectorului general al Poliției Române, chestor general de poliție Ioan Buda.

De asemenea, ministrul de Interne va înainta Guvernului propunerile de schimbare din funcții a prefectului și subprefectului județului Olt.

Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

În urma analizei efectuate la nivelul IPJ Olt, ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a dispus:

  • Încetarea împuternicirii inspectorului şef al IPJ Olt, precum şi a celor doi adjuncți ai acestuia.
  • Schimbarea din funcție a şefului Poliției municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.

Ministrul Afacerilor Interne a aprobat propunerea conducerii Poliției Române de a împuternici în funcția de inspector şef al IPJ Olt pe comisar-şef de poliție Vasile Armașu (director al Direcției de Ordine Publică, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române).

Totodată, ministrul Nicolae Moga a dispus noului inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienței actului managerial de la toate subunitățile de poliție din județul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate.

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit
Recomandări

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit

 

În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție a polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare.

În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112.

În ceea ce privește acțiunile desfășurate în cauză, ulterior datei de 26 iulie a.c., activitățile tuturor structurilor de poliție au fost coordonate, începând de vineri seara până duminică noaptea, de către adjunctul inspectorului general, domnul comisar-șef de poliție Dragnea Florian.

Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, s-a aflat în permanență la fața locului, asigurând o capacitate operațională (resurse) și un nivel de decizie, în conformitate cu complexitatea cazului, se arată în comunicatul MAI.

Close
Închide
  Close